Su içmek için susamayı beklemeyelim ve günlük yeterli su tüketimini sağlayalım. Peki yeterli su tükettiğimiz nasıl anlarız? İdrar renginiz yeterli su içip içmediğinizin en kolay göstergesidir. Yeterli su tüketimi sağlıyorsanız İdrarınızın rengi açık sarı ve berrak olacaktır.
Aşırı artan su tüketimi, gece de dahil olmak üzere günde daha sık idrara çıkmaya neden olabilir. Çoğu insan günde 6 ile 8 kez idrara çıkar; ancak günde 10 defadan fazla tuvalete koşuyorsanız, bu durum muhtemelen ihtiyacınızdan çok daha fazla su içtiğinizin göstergesidir.
Vücutta her gün 2 ton sıvı işleniyor
Günde böbreklere gelen 1800 litre sıvının % 10`u süzülür ve 180 litre olarak böbrek tüplerini geçer. Böbrekler bunu % 99.3`ünü geri emerek (Alınan sıvıya göre ihtiyacı belirleyerek) 1-1,5 lt. idrarı oluşturup dışarı atarlar.
Ter kayıpları sıvı alımıyla telafi edilmezse, vücut ısısının düzenlenmesi sağlanamıyor, ayrıca kaslara giden kan basıncı azalıp, kas krampları ve kas kasılmaları gözlemlenebiliyor. Bağırsağın düzgün çalışması için suya ihtiyacı var. Az su tüketimi olursa, sindirim sorunları ve kabızlık bir sorun haline gelebilir.
Su eksikliğinin ciddi boyutlara ulaşması kişinin komaya girmesine kadar gidebilir. Su az tüketildiğinde; deri elastikiyetinde azalma, baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı, kan basıncı düşüklüğü gibi şikayetler görülebilir. Bu bulgulara rağmen gerekli su alınmazsa ölümcül sonuçlar ortaya çıkabilir.
İlgili 17 soru bulundu
Sağlıklı bir yetişkinin kilo başına her gün yaklaşık 35 ml su içmesi gerekir. En azından bilimsel kuruluşların genel kılavuz ilkelerine göre. 50 kilogram ağırlığındaki bir kişinin 1,7 litre, 60 kilogram olan kişinin 2,1 litre, 70 kilogram olan kişinin 2,4 litre ve 80 kilogram olan kişinin 2,8 litre içmesi gerekir.
Yapılan araştırmalar yetişkin bir kadının günlük 2.7 litre, erkeğin ise 3.7 litre sıvı alması gerektiğinin altını çizer nitelikte. Fakat bu noktada karpuz, salatalık gibi su miktarı fazla olan yiyeceklerin de vücut için sıvı kaynağı olabileceğini unutmamalısınız.
Suyunuzu Tatlandırın
Suyunuza limon, çilek gibi taze meyveler, salatalık gibi sebzeler veya nane yaprağı, çubuk tarçın koyarak aroma kazandırabilirsiniz. Bu sayede su içme isteksizliği de ortadan kalkabilir. Hatta haydi hemen şimdi kendinize hemen bir bardak limonlu su hazırlayın!
Vücudun susuz kalması herhangi bir aktivite gerçekleştirilmese dahi yorgun hissedilmesine neden olabilir. Susuzluk vücudun tüm fonksiyonlarını ve hatta uyku döngülerini de etkileyebilir.
Hepimiz suyun sağlığımız için ne kadar yararlı olduğunu biliyoruz fakat yeteri kadar su içiyor muyuz? Yetişkin bir insanın günde en az 8 bardak su içmesi gerekir.
Çok fazla su içiyorsun.
'Eğer çok sık idrara çıkıyorsanız öncelikli işiniz ne kadar su içtiğinizin farkına varmak olmalı. ' diyor üroloji doktoru Tanaka Dune. Fazla su içtiğinizde vücudunuzun fazlalıkları dışarı attığını da ekliyor. Fakat bu durumun sizin için doğru bir davranış olabileceğini unutmayın.
Normalde çok az su içen biriyseniz idrar keseniz küçüktür. Her zaman içtiğinizden daha fazla su içmeye başladığınızda idrar keseniz küçük olduğu için çok sık tuvalete çıkarsınız. Fakat zamanşa içtiğiniz au miktarına bağlı olarak idrar keseniz genişler ve daha az tuvalete gitme ihtiyacı duymaya başlarsınız.
erkek ve bayanlar için en uygun teknik squat şeklinde oturmak suretiyle idrarı boşaltmaktır. ayrıca idrarın son noktasında sol bacağın üzerine hafif eğilerek (sanki solda ileride birşeye uzanacakmışsın gibi) hafif öksürmek idrar kesesini kasmak suretiyle dışarı atma refleksini tetikleyecektir.
Su Tüketimi ile İlgili Öneriler
Çok su içmek yararlı değil. Çünkü günde 4-5 litre su içilirse böbreğin idrarı konsantre etme yeteneği zorlanıyor. Bu da vücutta sodyum oranını azaltıyor. Vücuttaki kas kitlesi ve yapısına göre su tüketiminin ayarlanması gerekiyor.
Su için ölümcül doz, kilogram başına 90 gram civarındadır. Yani 88 kilogramlık bir insan için 8 litre su içmek %50 ihtimalle ölümcül olacaktır. Bu miktar arttıkça, ölüm ihtimali de artmaktadır.
Ancak fazla su içmek zararlı mı diyorsanız evet, az su içmek kadar çok su içmek de zararlı olabilir. Çok su içmenin zararları arasında su zehirlenmesi ve hiponatremi rahatsızlığı yer alır,1. Bunların ikisi de çok su içmenin yan etkileri olarak gelişir ve sağlık sorunlarına sebebiyet verebilir.
İdrarın miktarı ve rengi, vücudun susuzluğunu ele veren belirtiler arasındadır. Böbrek susuz kalırsa belirtilerini idrar ile gösterebilir. Diğer belirtileri gözden kaçırsanız veya başka durumlarla karıştırsanız bile az idrar çıkışı ve normalden koyu idrar rengi, az su içtiğiniz konusunda sizi hemen uyarır.
Gece susamanız, vücudunuzun su ihtiyacı olduğunun göstergesidir. Gece su içmek zararlı olmasa da fazla miktarda su içmek, idrar ihtiyacı nedeniyle uykunuzun bölünmesine neden olabilir.
- Suyun içerisine eklenen nane, tarçın, karanfil gibi aromalı bitkiler veya meyve parçacıkları ile su içmeyi daha keyifli ve kolay hale getiriyor ve faydasını artırıyor. - Ayran, sıvı kaybı ile birlikte kaybedilen minerallerin de yerine koyulmasını kolaylaştırıyor. - Yaz meyvelerinin sıvı içeriği yüksektir.
Hipofiz bezinden salgılanan hormonlardan biri de Antidiüretik hormondur (ADH). Şekersiz diyabet dediğimiz hastalık Antidiüretik hormonun eksikliği veya etkisini gösterememesinden kaynaklanır. Sonuç olarak bu hormon eksikliğinde vücutta su tutulamaz, aşırı idrarla atılır ve susamayla birlikte çok su içme oluşur.
Midesi bozuk olan, kusan, yemek borusunda ya da sindirim sisteminde hastalığı olanlar su içmek istemeyebilir ancak tıpta suyu içememe gibi bir hastalık tarif edilmez. Genellikle şeker hastalarında aşırı su içme isteği görülür. Çok idrar çıkarıldığından su tüketme ihtiyacı artar.
Soda ve ayranın dışında çay, kahve ve meyve suyu gibi içecekler de gün içerisinde alınması gereken sıvı miktarının bir kısmını oluşturur. Fakat yine bu tarz sıvıların tüketiminin sudan fazla olmaması gerekir.
Yemek yedikten sonra, 2 saat boyunca çok fazla su içmekten kaçınmak en iyisidir, çünkü su sindirim asitlerini sulandırır ve midede bir yiyecek ve su havuzu oluşturur. Suyun kan yoğunlaşmasını engellemesi ve sindirime yardımcı olması için, esas olarak yemeklerden önce içilmesi gerekir.
Su içen kişilerin vücutlarındaki toksinler, özellikle de sağlıklarına zarar verebilecek olanlardan bu şekilde kurtulmak mümkündür. İdeal, günde içilecek 3 litre su ile sağlıklarını iyileştirmek için vücutlarındaki toksinleri temizleyebilmeleri mümkün olabilmektedir.
Bu noktada bilinmesi gereken en önemli şeylerden biri çay, kahve ve bitki çaylarının sıvı ihtiyacını karşılamadığı ve su yerine geçmediğidir. Aksine bu içecekler idrar söktürücü etkiye sahip oldukları için vücuttan daha fazla sıvı atılmasına neden olurlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri