Fıstık ezmesi, ambalajı açılmadığı sürece, son tüketim tarihinden sonraki bir yıla kadar tüketilebilir. Doğal, ev yapımı fıstık ezmesinin raf ömrü daha kısadır.
Fıstık ezmesi
Doğal fıstık ezmesinin ömrü daha kısadır. Buzdolabında saklandığı takdirde 3 ila 6 ay dayanabilir. Kakaolu fındık ezmeleri ise kapağı açılmamış bile olsa 1-2 aydan fazla dayanmaz.
Fıstık ezmesi, belirli şartlar altında bozulabilen bir gıdadır. Her ne kadar nispeten uzun bir raf ömrüne sahip olsa da, özellikle doğru koşullarda saklanmadığında göre olacak hızlı biçimde bozulmaktadır.
Genel olarak, stabilizatör içermeyen doğal fıstık ezmeleri, kilerde açılmadan birkaç ay veya açıldıktan sonra bir aya kadar dayanabilir. Ancak açılmadan buzdolabında bir yıla kadar veya açıldıktan sonra buzdolabında 3-4 aya kadar dayanabilirler.
Fıstık Ezmesi (İşlenmemiş Markalar): Buzdolabında
Haftalarca oda sıcaklığında bekletilen yağlar acıyıp bozulacağından bunları saklamanın en iyi yolu buzdolabına koymaktır.
İlgili 40 soru bulundu
Fıstık ezmesi yüzde 100 doğal olduğu takdirde daha uzun süre de bozulmadan kalabilir. Fıstık ezmesi bozulduğunda küflenmez fakat tadı normalden çok farklı ve kötü bir hâl alır. Unutmayın ki fıstık ezmesinin üzerine çıkan yağlar bozulduğunu göstermez.
İşte son kullanma tarihi geçse dahi tüketebileceğiniz ürünler... Fıstık ezmesi kapağı açılmadığı takdirde ambalajın üzerindeki tarihten sonraki 1 yıl içinde güvenle tüketilebilir. Doğal fıstık ezmesinin ömrü daha kısadır. Buzdolabında saklandığı takdirde 3 ila 6 ay dayanabilir.
1- Taze Kuruyemişi Anlamanın En Kolay Yolu: Tadı
Taze kuruyemiş, tadından anlaşılabilir. Bayat kuruyemişler, acı bir tada sahiptir. Bunun nedeni, kuruyemiş çeşitleri içindeki yağ dengesinin kaybolmasıdır. Yağ dengesi kaybolan ürünler, bozulmaya başlayan ürünlerdir.
Kahvaltınıza eklediğiniz fıstık ezmeniz gün içerisinde de canınızın tatlı çekmesini engelleyecektir. Bu da demek oluyor ki gün sonunda enerjinizi tüketip şekerlemelere sarılmayacaksınız. Yer fıstığı aynı zamanda çok iyi bir magnezyum ve E vitamini kaynağı olup, içerdiği yağlar vücuda yararlı yağlar olarak bilinir.
Fıstık Ezmesi Kilo Aldırır Mı? Fıstık ezmesi zayıflama amacında olanlar için pek ideal bir besin türü değildir. İçerisinde bulunan yağ ve karbonhidrat nedeniyle kontrolsüz bir şekilde tüketildiğinde kilo aldırabilmektedir. Bu nedenle fıstık ezmesi diyet yapanlar tarafından çok fazla tercih edilmemektedir.
Fıstık Ezmesi Protein Oranı Analiz Edilmeli
Sporcular fıstık ezmesi satın alırken çoğu zaman fıstık ezmesini içindeki protein oranının yüksek olması nedeniyle tercih ediyor. Fakat her fıstık ezmesi aynı protein oranına sahip olmayabilir. Bazı ezmelerde yağ oranı daha yüksek olabilir.
Ürünlerin kapakları açıldıktan sonra 8 aylık kullanım süreleri bulunur. Züber fıstık ezmesi, kapak açılmadan doğru saklama koşullarında 12 aya kadar tazeliğini korur.
Fıstık ezmesi yüksek oranda doymamış yağlara sahiptir. Kalbe iyi gelen sağlıklı yağlar içerir ve kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. İçeriğindeki doymamış yağlar sayesinde tip 2 diyabete yakalanma riskini azaltır. Enerji deposu olan fıstık ezmesi, çok sayıda vitamin ve mineraller barındırır.
FISTIK EZMESİ NASIL TÜKETİLİR? Fıstık ezmesini tüketmek için birçok seçenek bulunur. Tek başına tüketilebileceği gibi çay ve kahve yanında tüketilebilir. Süt yanında tüketebilirsiniz.
Yetişkinler için önerilen günlük sodyum alım miktarının 1500 mg'dır. 2 Yemek kaşığı fıstık ezmesi yaklaşık 152 mg sodyum içeriyor, yani yaklaşık günlük alımımızın %10'unu teşkil ediyor. Ciddi tansiyon problemi olan kişilerin tüketirken dikkatli olmasını ve 2 yemek kaşığından fazla tüketmemelerini önermekteyiz.
Kuruyan Antep Fıstığı yaklaşık olarak bir yıl kuru yerde muhafaza edilmesi şartıyla bekletilebilir. Kısacası Antep fıstığı saklarken hava koşullarına dikkat edilmesi gerekir. 0 ile 10 derece arasında olan bir yerde Antep fıstıkları güvenle saklanabilir.
Protein deposudur
Antrenman sonrası hasar gören kas hücrelerinin onarımı ve yeni hücre sentezi için ihtiyaç duyulan proteini sağlar. Antrenman öncesi için de kaliteli bir enerji kaynağı olan fıstık ezmesi, içerdiği potasyum ve arjinin sayesinde antrenman sonu kas ağrılarının azalmasına da yardımcı olur.
Eğer bitkisel protein ağırlıklı beslenmeyi tercih ediyorsanız, spor yapıyorsanız ve daha lifli besinler tercih ediyorsanız; önceliğiniz fıstık ezmesi olabilir. Az yağ tüketmek istiyorum, kalorisi daha düşük olsun ve ben tam bir fındık tutkunuyum diyorsanız o zaman fındık ezmesi sizin için harika bir besin olacaktır.
Badem ve kaju ezmelerine benzeyen fıstık ezmesi ekmeğe, tosta veya krakerlere sürülüp sade yenilebilir, ya da fıstık ezmeli reçelli sandviç yapmak için kullanılabilir.
Bu semptomlar arasında kusma, ishal, yutma problemleri ve bilinç kaybı gibi belirtiler bulunmaktadır. Bu nedenle alerjisi olan kişilerin tüketmemesi önerilmektedir. Bunun yanı sıra çiğ taze ve kavrulmuş yer fıstığının çok fazla tüketilmesi bazı kişilerde şişkinliğe de sebep olabilmektedir.
Kuruyemiş doğru saklandığı sürece uzun aylar boyunca taze kalabilen besinlerdir. Kapalı poşetlerde alınan kuruyemişlerin hava ile bağlantısı kesildiği için güvenerek satın alınabilir. Açtığınız zaman hava ile etkileşime girmeye başlar ve ne kadar çok etkileşimde bulunursa o kadar hızlı bozulma görülür.
Hayati riske neden olabilen yer fıstığı alerjisi bazı durumlarda çok az miktarda tüketildiğinde de ortaya çıkabiliyor. Son dönemlerde çocuklarda görülen yer fıstığı alerjisi hızla artıyor. Bu nedenle gelişmiş ülkelerde okullarda fıstık ezmesi içeren tüm yiyeceklerden uzak durulması tavsiye ediliyor.
Bir gıdanın TETT'si geçtiyse bazı özelliklerini kaybetmiş olabilir fakat bunlar sağlığımızı olumsuz etkileyecek durum değildir. O yüzden TETT geçti diye gıdayı hemen çöpe atmamalıyız. Eğer gıdada kötü koku ve istenmeyen lezzet varsa o durumda tüketilmemesi ve atılması gerekmektedir” uyarısında bulundu.
O nedenle son kullanma tarihi geçen ürünleri kullanmak kesinlikle sakıncalıdır, sağlığınızı tehdit edebilir. Gıda zehirlenmesine yol açabilir ya da uzun süre etkisi belli olmayan toksik bileşikler ileriki zamanlarda sağlık sorunlarına sebep olabilir.
yulaf bozulurmu? Ürünlere son kullanma tarihi boşuna konulmaz. Son kullanma tarihi, ürünün en son kullanılabilecek tarihi içerir. Bu tarihe kadar tüketilmeyen ürünler bozulur ve tüketilmesi asla sağlıklı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri