Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sağlık Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Doç. Dr. Aliye Özenoğlu, aşırı ve yetersiz beslenmenin kanser riskini artırdığını, dengeli, sağlıklı ve bilinçli beslenmenin birçok hastalıktan korunmak için çok önemli olduğunu bildirdi.
Kanser hücrelerinin artmasına sebep olan, vücutta kanseri tetikleyebilecek bazı beslenme hataları bulunmaktadır. Bunların başında fazla miktarda besin tüketimi gelmektedir. Bu durum zaman içerisinde obeziteye sebep olur ve obezitenin kanser çeşitleriyle bire bir ilişkisi olduğu bilinmektedir.
Özellikle sigara ve alkol tüketimiyle sağlıksız beslenmenin kanser hastalığı açısından başlıca risk faktörleri olduğunu vurgulayan Akdur, "Kanser hastalığıyla mücadelede; sigara ve alkolden tümüyle uzak durmak, sağlıklı beslenme, güneşin zararlı ışınlarından korunma, güvenli su kullanımı ve erken teşhis çok önemli bir ...
Vücudun ihtiyaç duyduğu enerji ve besinlerin alınması kanser tedavisinde önemli bir rol üstlenirken; hastalığın türüne göre hastaların beslenme düzenleri ise değişiklik gösteriyor. Beslenmesine dikkat etmeyen kanser hastalarında beslenme bozukluğu (malnütrisyon) görülme sıklığı ise yüzde 50'nin üzerine çıkıyor.
Kanser nedenleri
Çevresel faktörler; sigara ve alkol kullanımı, yoğun güneş ışınına maruz kalma, radyasyona veya yüksek dozda röntgen ışınına maruz kalma, kanserojen olarak anılan bazı kimyasallara maruz kalma, bazı virüsler, kötü beslenme alışkanlıkları ve hava kirliliği gibi faktörlerdir.
İlgili 22 soru bulundu
Kanser, hücrelerin içindeki DNA'da meydana gelen mutasyonlar ve anormal büyümeler sonucu meydana gelir. Yapısal nedenlerle birlikte kansere neden olan durumlar arasında genetik faktör, çevresel faktörler, yoğun güneş ışını, sigara-alkol tüketimi, kanserojen maddeye maruz kalma, kötü beslenme ve stres yer alır.
Kanser hücrelerinin genellikle şekerle beslendiği bilinmektedir. Ancak Bilim adamları rafine edilerek, yani endüstriyel olarak üretilen meyve şekeriyle beslenen kanser hücrelerinin normal sofra şekeri tüketen kanser hücrelerine göre çok daha hızlı bölünüp yayılabildiğini keşfettiler.
Tümörler nasıl besleniyor? İşte cevabı... “Kanser hücresi yaşamak için her canlı gibi azot (protein), şeker ve yağa ihtiyaç duymaktadır. Vücutta glikoz dışında ikinci önemli enerji kaynağı ise proteinlerin yapı taşlarından glutamindir.
Kanser tedavisi gören kişilerde genellikle iştah azalması çok sık görülür. Kişi yemek yeme isteği olduğunda yeterli protein içeren yüksek kalorili gıdalar tercih etmeleri gerekir.
En hızlı yayılan kanser türleri içinde ilk beşte pankreas, beyin, yemekborusu, karaciğer ve cilt kanseri var.
Kanser; çocuk, genç, yaşlı fark etmeksizin herkesi etkileyebilir. Erkeklerde prostat, kolorektal ve akciğer kanserine diğer kanserlere göre daha çok rastlanır. Kadınlarda ise meme, kolorektal ve akciğer kanseri en çok rastlanan kanser türleridir.
"Kanser riskini yüzde 50'ye yakın azaltan dört temel öneri var" diyen Medikal Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Burak Civelek, "Bunlar, sigaradan uzak durmak, düzenli egzersiz, dengeli ve düzenli beslenme ile fazladan güneş ışınına maruz kalmamak" ifadelerini kullandı.
Kanser türleri arasında en sinsi yayılan ve ne yazık ki teşhis konulduğunda genellikle son evrede olan pankreas kanserini, Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Yılmaz Bilsel anlattı.
Araştırmalar stres ve kanser arasında bir bağ saptayamadı
Meslek hayatımda gördüğüm çok sayıda kanser hastası, hastalıklarını strese bağlamaktadırlar. Ancak yapılan araştırmalar stresin kanserle ilgisini saptayamamışlardır.
Kanser hücreleri şekerle beslendiği için kanserli hastaların şeker tüketmemesi gerekir. Gerçekten de şeker kanser hücrelerini besler mi? HAYIR. Şekerin kanser oluşumuna direkt etki ettiği ya da var olan kanser hücrelerini beslediğine yönelik bir bilgi yoktur.
Kanserli hastala- rın %78-96'sında yorgunluk söz konusudur. Akciğer kanserlilerde de yorgunluk çok fazla görülmekte ve hastaların gün- lük yaşam aktivitelerini etkilemektedir. Bir çalışmada, akciğer kanserli olguların %52'sinde kansere bağlı yorgunluğun en az bir günlük yaşam aktivitesini etkile- diği bildirilmiştir.
Kanser tedavisi sırasında, bazı kemoterapi ilaçlarının böbrek veya mesane üzerine olan olumsuz etkilerini azaltmak, kusma veya ishal gibi yan etkilerin oluşturduğu sıvı kaybını düzeltmek veya ilacın vücuttan atılımını kolaylaştırarak diğer yan etkilerin azaltılmak için bol su içmek faydalıdır.
Domates suyu, çorbası, salçası, ketçap ve sos gibi işlenmiş domates ürünleri iyi birer likopen kaynağıdır. Soğan ve sarımsakta bulunan allilik sülfitler immun sistemi güçlendirerek, karsinojenlerin atımını artırır. Tümör hücre çoğalmasını engelleyerek kansere karşı koruyucu etki göstermektedirler.
Tüm önlemlere karşın kanser gelişebileceğini, bu nedenle kanserde erken tanının çok önemli olduğunu dile getiren Uzmanlar, "Kanser, iç hastalıkları içinde iyileşme oranı en yüksek olan hastalıklar arasındadır. Tüm kanser olgularının üçte biri tamamen iyileşmektedir.
Vücudun şekere de ihtiyacı var ancak uygun miktar çok önemli
Ancak şekerin sebep olduğu aşırı kilolar, özellikle de bel çevresindeki aşırı yağlanma, kanseri tetikleyebilir. Vücutta yakıldığından fazla alınan şeker, kişiyi şişmanlatabilir ve şişmanlık kanser ve önemli hastalıklara yakalanma riskini artırır.
Balın yapısındaki fenolik ve flavanoid bileşiklerin, kanserin önlenmesi yönünde olumlu etkileri olduğu düşünülmektedir. Bu kimyasalların bal içindeki miktarı, bal türüne göre değişmektedir. Balın bu özellikleri nedeniyle, neredeyse doğal bir kanser aşısı olduğu çeşitli bilimsel yayınlarda belirtilmektedir.
CEVİZ: Omega 3 yağ asitleri içerdiği için kanserden korur. Ayrıca kalp damar hastalıklarına da iyi gelir. Günde 1 avuç ceviz yiyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri