Bilhassa tuğlaların üst üste dizilmesi neticesinde yapılan yığma binaların güçlendirilmesinde çimento şerbeti ve çimento enjeksiyonu gibi uygulamalar yapılmaktadır. Ayrıca epoksi reçinesi ve çatlak onarımı da yığma bina güçlendirme çalışmalarında kritik öneme sahiptir.
Yığma bina güçlendirme amacıyla yapı ve taşıyıcı elemanlarda tercih edilen lifli polimer benzeri tekstil malzemelerinin uygulama sıklığı her geçen gün artmaktadır. Özellikle yığma duvarlar bazalt mesh donatılı harçlarla başarılı şekilde güçlendirilebilmektedir.
Yığma yapılar ileriki bölümlerde de açıklanacağı üzere bazı açılardan üstün olmalarına karşın, çok ağır olmaları ve deprem gibi dinamik ve yatay yüklere dayanımlarının az olması nedeniyle, genellikle depreme dayanıklı yapı olarak nitelendirilmezler.
Yığma yapıyı oluşturan taş, tuğla, kerpiç harç ve beton gibi malzemelerin çekme dayanımı düşük olduğu için bu yapılar çekme gerilmelerine karşı zayıftır. Depremde meydana gelen yatay kuvvetler duvarları kesme kuvveti ile zorlar. Bu zayıflık da duvarda donatı kullanılarak giderilmeye çalışılır.
mühendislik hizmeti alınarak veya mühendisler tarafından bilimsel olarak belirlenmiş kriterlere uyularak (kat sınırı, pencere kapı konumlandırma şartları vb.) inşa edildiğinde gayet güvenilir yapılardır.
İlgili 39 soru bulundu
Yığma sistemde kolon, kemer, duvar, kobbe, tonoz gibi yapı elemanlarının hepsi yapı malzemesinin üst üste yerleştirilmesi ile oluşturulmaktadır. Binadaki döşeme ve çatı gibi yatay taşıyıcı sistem yükleri iç ve dış duvarlar tarafından taşınarak temele nakledecek şekilde yapılan yapılardır.
Genellikle yığma yapılarda kullanılan duvar malzemesinin çekme dayanımı, harcın ise kayma dayanımı düşüktür. En önemli hasar nedeni, deprem etkisiyle duvarlarda oluşan kayma gerilmeleri dolayısıyla çekme gerilmelerinin meydana getirdiği çatlak, ayrılma ve dağılmadır. Ayrıca, yığma yapılar ağır ve rijittirler.
Gerek ahşap yapılar gerekse yığma tuğla binaların bir, iki ve nadiren de olsa 3 katlı olabileceğini belirten Gündüz, "Daha önceki deprem yönetmenliklerinde ahşap, yığma türü binalarla ilgili depreme dayanıklılık hususunda açıklayıcı hususlar bulunmaktadır." diye konuştu.
Yığma Kagir Duvar Davranışı
Taşıyıcı duvarlar, çatı ve döşemelerden gelen düşey ve yatay yükleri taşır. Etkiyen dış yükler yapının çekme kapasitesini aştığında çatlaklar ortaya çıkar.
YIĞMA YAPILAR
Herhangi bir iskeletsel sisteme sahip olmayan, duvarlarının taşıyıcı nitelikte olduğu, tuğla,taş vb. elemanların üst üste konularak ve harçla bağlanarak, elemanların düşey yükleri birbirine aktarması esasına dayalı çalışan yapısal sistemlere denir.
Diğer yığma sistemlerde olduğu gibi donatısız yığma yapılarda taşıyıcı duvarların üstüne kiriş görünümünde yatay hatıllar yapılmaktadır.
Harman tuğlasıyla ve diğer adı lime ile yapılmış binaların Erzincan depreminde mal ve can kaybına yol açmamış olması en büyük yol göstericidir. Binaların zemin katlarının harman tuğladan örülmesi kolanların arasında yüksek dayanım gücü meydana getirecektir.
Binaların sağlamlığını kontrol ettirmek için bir diğer ve güvenilir seçenek ise deprem testi yaptırmak. Belediye ve diğer kuruluşlara başvurarak bina deprem testi yaptırılabilir. Başvuru sonrası yetkililer binayı kontrol ediyor ve detaylı inceleme sonrası uzman şirketlere yönlendiriyor.
- Kullanım biçimi, - Zemin analizi. Binanın mevcut durumunun tespit edilmesinin ardından ortaya çıkacak maliyet, daire başı 5.000 TL'den 900.000 TL'ye kadar değişebilmektedir. Deprem Güçlendirme Derneği(DEGÜDER), bina güçlendirme maliyetinin daire başı ortalama 250.000 TL civarında olduğunu belirtiyor.
Güçlendirme işleri yapılırken binanın tamamen tahliyesi söz konusu değildir.Sadece güçlendirme yapılacak dairenin boşaltılması yeterlidir. Fakat bazı yüksek derecede deforme olmuş binalar insan sağlığını korumak ve kolonlardaki yükü azaltmak amacıyla tamamen boşaltılması gerekebilmektedir.
Ytong taşıyıcı düşey duvar elemanları ile deprem bölgelerinde iki tam kata kadar yığma yapı inşa etmek mümkündür.
Kalınlığı 19 cm olan duvarlara bir tuğla duvar (1 T) denir. Bir tuğla veya daha fazla kalınlıklardaki duvarlar taşıyıcı duvarlardır. Bir buçuk tuğla duvarlar (1 1\2 T) 29 cm kalınlıktadır.
Betonarme hatıllar, donatısız yığma yapılarda genelde birbirlerine bağlanmazlar. Yatay ve düşey betonarme hatılların birbirlerine bağlandığı örnekler kuşatılmış yığma yapılardır (örnekler için bkz. Şekil 1).
Yığma Tuğladan Ev Yapımı
Tuğla yığma ev yapımı için öncelikle bir temel inşa edilir. Temel, yapıya dayanak sağlamak amacıyla oldukça önemlidir. Ardından, tuğla duvarlar örülür ve bir çatı inşa edilir. Tuğla yığma yapıların yapımı oldukça uzun zaman alır, ancak sonuçta dayanıklı ve güzel bir yapı ortaya çıkar.
Fırınlanmış klinker tuğlaların ortalama ömrü yaklaşık 135 yıldır.
Tuğla yapıların bir boya ile kaplanması onları depreme dayanıklı kılabilir. Söz konusu boya cam liflerinden oluşuyor ve yapının direncini artırmanın yanı sıra, sarsıntılarda esneklik kazanmasına da olanak sağlıyor. Tuğla yapılar daha ucuza mal olmakla birlikte, depreme pek de dayanıklı değildir.
Bu güne kadar olagelen depremlerde, yığma yapıların %70 kadarı ağır hasar görmüştür. Az hasarlı veya tamamen hasarsız olarak bu depremleri atlatan yapılar ise en fazla %10 kadardır. Bu tür yapılarda deprem anında dış duvarlardan başlayan hasar etkiyen deprem kuvvetine göre bölme duvarlarını içine alarak ilerler.
Binası Ağır Hasarlı ya da Yıkık olarak tespit edilen konut/işyeri/ahır sahipleri için hak sahipliği koşullarını sağlaması kaydıyla 7269 Sayılı Afet Kanunu kapsamında AFAD tarafından yeni konut/ahır/işyeri yapılmaktadır. Ayrıca, AFAD tarafından nakdi yardım yapılabilmekte ve geçici barınma imkânı sunulabilmektedir.
AZ HASARLI BİNALAR:
Deprem nedeniyle binanın boyasında, sıvalarında ve duvarlarında oluşan ince çatlaklar ile duvarlardan düşen sıvaların olduğu binalardır. (Depremden önce oluşan binadaki hasarlar ve kusurlar değerlendirilmez.) Binanın kullanılmasında bir sakınca yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri