Nitekim Seyahatname' de de kale içinde çok sayıda, hatta sürüler halinde yılanların olduğundan, yılan ısırmasından helak olan kişilerden ve boynuzlu, ensesi tüylü bir yılanın varlığından söz edilir. Bir başka rivayete göre ise kalenin içi sütle beslenen yılanlarla doludur.
700 metre uzunluğundaki kalede, araları mazgallı ve ikişer katlı 8 yuvarlak burç bulunmaktadır. Mazgalların ortaları ateş etmek için delikli bırakılmıştır. İncelikle işlenmiş dış duvarlarıyla sanatsal bir değere de sahip olan Yılan Kale'de Bizans, Haçlı ve Ermeni onarımlarına ait duvar kalıntıları bulunmaktadır.
Adana Kültür ve Turizm Müdürü Sabri Tari, Yılankale'nin, jeopolitik açıdan hem Çukurova'yı hem de İpek Yolu'nu kontrol etmek için yapılmış bir Ortaçağ savunma ve gözetleme kalesi olduğunu söyledi.
Yılankale, (Ermenice: Լևոնկլա) Ceyhan'a 13 km mesafede E-5 karayoluna 3 km'dir. O-52'de bulunan Yılankale Kavşağı (K-4), ismini buradan almaktadır. Çok sarp bir tepe üzerine Ceyhan Ovası'na tamamen hakim şekilde kurulan bu kale Kilikya Ermeni Krallığı döneminde Kral I. Levon tarafından yaptırılmıştır.
Yılan Kalesi - Adana
Orta Çağ'da 11. yüzyılda yapılmış Haçlı kalelerindendir. Ramazanoğlu Beyliği Döneminde 1357'den itibaren terk edilen kalenin adı Kovara iken 1671 yılında buradan geçen ünlü Türk gezgini Evliya Çelebi kaleyi Şahmeran Kalesi olarak tanıtmıştır.
İlgili 23 soru bulundu
Yılan Kalesi - Adana
Kilise ve sarnıcı bulunan kalenin garnizonu en üst bölümde yer almıştır. Sarp kayalar üzerine yapılmış olan kalenin önemli bir sanat değeri vardır. Rivayetlere göre mitolojik bir hayvan olan Şahmeran, bu kalede yaşamıştır.
Anadolu'da önemli bir simge olan ve halk arasında “Şahmeran” ya da “Şahmaran”; aşağısı yılan, üstü ise insan şeklindeki Maran adı verilen doğaüstü yaratıkların başında bulunan ve hiç yaşlanmayan, ölünce ruhunun kızına geçtiğine inanılan varlıktır.
Şahmeran efsanesini öğrenmek için Türkiye'de gidilecek en popüler yerlerden biri de Mardin'de bulunan Şahmeran Türbesi'dir. Türbenin lanetlenip yılana dönüşen prensesin son istirahatgahı olduğuna inanılıyor. Şahmeran Türbesi, girift oymaları ve güzel mimarisi ile etkileyici bir yapıdır.
Yılanların şahı ve anası olarak efsaneleşmiş mitolojik yaratık olan Şahmeran efsanesi figürü Karatepe Hitit Harabelerinde 2 Bin 800 yıllık duvar kabartmasında görüldü.
Efsaneye göre Şahmeran bir yeraltı ülkesinde yılanlarıyla birlikte yaşamaktadır.
Kanada'da bulunan Narcisse Yılan Mağaraları, yılan meraklılarının akınına uğruyor. Şurada Paylaş! Çekilen bu görüntüler, yılanlardan pek korkmayanların bile tüylerini diken diken edebilir. Şurada Paylaş!
Halk arasında “Şahmeran Kalesi” diye bilinen kalede Şeyh Meran adında bir kişinin yılan yetiştirip terbiye ettiği kale hakkında söylenen rivayetler arasındadır. 1671 yılında burudan geçen Evliya Çelebi Şahmeran Kalesinde ensesi tüylü ve boynuzlu yılanların yaşadığını alaycı bir dille ifade etmiştir.
Bir türlü sonuca bağlanamayan, çözümlenemeyen, uzayıp giden (mesele ya da iş).
Nöbetçi yılanın konuştu- ğu kraliçe, yüzyıllar önce ihanete uğrayarak öldürülen Şahmeran'dan bir parçaydı. Kimselerin bilmediği, taşların gizlediği, yer altı sularının sakladığı, ayrık otlarının ilmek ilmek kapladığı toprağın binlerce sırlarından biriydi. Bu kraliçe, Şahmeran'ın kızıydı.
İşte detaylar... ŞAHMERAN DUASINI OKUMAK GÜNAH MI? Ancak bu dua Kuran-ı Kerim'de geçmemektedir. Diğer yandan Me-sur dua diye bilinen Peygamber Efendimiz'in uygulayıp da ümmetine tavsiye ettiği dualar arasında da bulunmamaktadır.
Bir diğer yandan Şahmeran'ın erkek olarak kabul edildiği örnekler de bulunur. Hatta bazı hikayelerde Şahmeran'ın ölümüyle sonuçlanan olaylar zinciri Şahmeran'ın Tarsus Padişahı'nın kızına aşık olması ile başlar ve onun peşinden öldürüleceği hamama gitmesiyle kaçınılmaz sona doğru ilerler.
Şahmeran, İran-Pers mitolojisinde rastlanan, bellerinden aşağısı yılan, üstü ise insan şeklinde olan Maran ismi verilen doğaüstü varlıkların başında bulunan ve hiç yaşlanmayan bir varlık olarak bilinir.
Karşılaştırmalı anatomi temelinde yılanların kertenkelerin soyundan geldiğine dair konsensus bulunmaktadır. Fosil kanıtları yılanların varan gibi çukur kazan kertenkelelerden veya Kretase dönemindeki buna benzer bir gruptan evrimleştiğini göstermektedir.
İki farklı kültüre ait olan iki ayrı efsanevi karakteri, Medusa ile Şahmaran'ı yukarıda anlattıktan sonra gelelim ortak özelliklerine. İki karakterde de bedensel olarak yılan ve insan türünün birleşimi görülüyor. Medusa'nın saçları yılan, Şahmeran'ın belden aşağısı yılandır.
Maran ise 'yılanlar' anlamına gelmektedir. Efsaneye göre bu yılanlar, Tarsus civarında yerin yedi kat altında yaşarlarmış. Günümüzde sanılanın aksine, maran ırkı oldukça akıllı ve şefkatli bir ırkmış. Yılanların şahı Şahmaran ile birlikte barış içerisinde yaşarlarmış.
Genellikle masallarda yılan figürü kötü olarak tanımlansa da, şahmeran; doğurganlığı, bereketi, bolluğu ve iyiliği temsil eder. Şahmeran figürünü içeren resimler Anadoluda kem gözlerden korunmak için, daha çok genç kızlar ve kadınlar tarafından şans getirmesi amacıyla özellikle yatak odalarına asılır.
Şahmeran efsanesi Tarsus'ta binlerce yıl önce yedi katlı yeraltında yaşayan kafası insan vücudu formunda olan bir kadının efsanesidir. Şah kelimesi 'baş' anlamına, 'Mer' kelimesi yılan anlamına gelmektedir.
Heykeltıraş Ayla Turan tarafından çağdaş formda tasarlanan Şahmeran'ı 34 sanatçı kendi tarzlarıyla yorumladı ve ortaya 34 farklı heykel çıktı. Ayrıca her heykel tasarımcısının verdiği ismi taşıyor.
Halk el sanatı ürünlerinde bir motif olarak karşılaştığımız Şahmaran, insanları nazara hastalıklara türlü afetlere karşı koruyan, bulunduğu yere bolluk ve bereket getirdiğine inanılan bir motiftir.
Evvel zamanda, Mezopotamya topraklarında doğmuş bir efsane Şahmeran. Yüzyıllardan beri anlatıla gelmiş çeşitli coğrafyalarda. Özellikle yılanlık bir bölge olan Adana - Misis'te, Tarsus'da ve Mardin'de.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri