Yılan Sokmasında bölgeye soğuk uygulama yapılması önerilir. Yaralanan bölgeye direkt olarak buz koymak yerine temiz bir bezle sarılan buz bölgeye kompres edilerek buzun deriye temas etmesi engellenebilir.
Isırık vakalarında ısırılan bölgenin zehirin yayılmasını engellemek için kalp hizasının altında tutulması, hareket ettirmekten, sıvazlamaktan kaçınılması ve en yakın sağlık kuruluşuna taşınarak götürülmesi gerekir. Yılanlar insan varlığında, ortamdan sıvışma eğilimindedirler.
Isırılan bölge kalp hizasında tutulur. Ekstremiteyi yükseltmek zehirin vücuda daha çabuk geçmesine, aşağıda tutmak ödemin artmasına neden olur. Soğuk uygulama yapılır ancak üzerine buz konmaz.
- Yara bol su ile yıkanır. - Yaraya yakın bölgede takı varsa baskı yapmasını önlemek amacıyla çıkarılır. - Yara kol ya da bacakta ise, ısırılan bölgenin tam üstünden, dolaşımı engellemeyecek şekilde bandajla baskı yapılır. Ancak sıkı bandaj uygulamamaya dikkat edilmelidir.
İlgili 20 soru bulundu
Arı ve akrep sokmalarında yaraya sıcak uygulama yapılır. Deniz canlılarının sokmalarında yaraya soğuk uygulama yapılır. Yılan sokmalarında yara bıçakla kesilerek zehir emilir ve tükürülür.
Yılanlar genellikle keskn kokulardan hoşlanmazlar bu nedenle bulunduğu bölgelere kükürt ve kireç koymak onları bulundukları ortamdan tamamen uzaklaştıracaktır. Ayrıca yılanı uzaklaştırmak için bulunduğu bölgeye naftalin koymakta bir diğer etkili yöntemdir.
Eritrositleri tahrip eder. Kan damarlarının içini döşeyen endothelial hücreleri tahrip edip kanın dışarı sızmasına sebep olurlar. Ayrıca kanın pıhtılaşmasına engel olurlar (antikoagülant etki). Zehir vücut içinde 2 yoldan yayılır.
Eğer hayati tehlikenin söz konusu olduğu belirtiler varsa; 40-50 mL antiserum, 1.000 mL serum fizyolojik içinde (dilüsyon oranı 10 mL antiserum, 250 mL serum fizyolojik içinde olacak şekilde) çok yavaş bir şekilde damar içinde, infüzyon (infüzyon oranı 1 damla/4 saniye) şeklinde uygulanmalı.
Yine de bazı tahminlere göre yılda 5.4 milyon yılan ısırığı ve muhtemelen 125.000'i ölümle sonuçlanan 2.5 milyon zehirlenme gerçekleşmektedir. Diğer tahminlere göre ise yılda 1.2 ve 5.5 milyon arası ısırık 421,000 ve 1.8 milyon arası zehirlenme ve 20,000 ve 94,000 arası ölüm gerçekleşmektedir.
Hiçbir yılan durduk yere insana saldırmaz ve ısırmaz. Yılanların duyma özelliği yoktur. Ama yerdeki titreşimleri algılayabildiklerinden dolayı kendisine yaklaşmakta olan bir insanı çok öncesinden hissederek bulundukları noktadan uzaklaşmaya çalışırlar.
Zehirli yılan sokmaları hızlı tedavi gerektiren acil tıbbi bir durumdur. Dünya üzerinde yılan ısırmalarına bağlı ölümlere oldukça sık rastlanmaktadır.
Soğukkanlı canlılardan olan yılanlar sıcak gün ve geceleri daha çok sevdiği için önümüzdeki sıcak yaz günlerinde çok daha aktif olacaklar. Geçirdiğimiz ılık ve yağışlı kış ve bahar ayları yılanların bu yıl biraz daha erken aktif olmasına neden oldu.
Yılan Sokması Kaç Saatte Öldürür? Yılan Sokması insanlarda 6 ila 48 saat içerisinde ölüme neden olabilir. Kişilerde ölüm nedeni olarak enfeksiyonlar, damar içi yaygın koagülasyon, akut böbrek yetmezliği ve kanamalar gösterilebilir.
Isırılan yerin etrafında hızlı bir biçimde kabarma ve şişme oluşması, zehirli yılan sokması belirtileri şüphesini ortaya koymaktadır. Zehir vücutta kan ve lenf yoluyla dağılmaktadır. Lenf düğümlerinde oluşan ani genişleme, zehrin bu yolla vücuda dağıldığının bir göstergesidir.
Dünyanın en zehirli yılan türlerinden biri olduğu bilinen ve ısırması halinde 10 dakika içerisinde öldürebilen engerek türü yılanların görenleri korkuttu.
Yılan Isırması
Eğer mümkünse ısırılan bölgenin hemen üzerinden bir turnike uygulayarak zehirin dolaşıma girmesi önlenmeli ve acilen veteriner hekim aranarak yılan antiserumu temin edebilmek için zaman kazanılmalıdır.
Yılan zehri ilaç olarak hastalık tedavisinde kullanılmaktadır. Çıngıraklı yılanların zehrinden damar daraltıcı ve kanamayı durdurucu ilaçlar yapılır. Ayrıca sara hastalığı (epilepsi) ve mafsal (eklem) iltihabı gibi hastalıkların tedavisinde kullanılır.
Genellikle Trakya, Marmara, Ege, Batı Karadeniz, Orta Karadeniz, Doğu Karadeniz bölgelerinde görülen ve Bozyörük yılanının bir diğer adı da Hazer Yılanıdır. Taş altı ve kemirici yuvalarında gizlenen oldukça çabuk ısıran bir yılan olmasına rağmen zehirsiz olmasından dolayı tehlikeli değildir.
Bu ısırıklarda şişme ve hisedilen acı az miktardadır ancak yılanın oral mikroflorası Clostridium tetani gibi patojenik mikroorganizmalar barındırabilmektedir. Bu sebeple zehirsiz yılanların ısırıkları ihmal edilip tedavi uygulanmazsa ısırık akabinde tetanosun gelişme tehlikesi vardır.
Yılan zehrinin iyileştirici etkisi yüzyıllardır bilinmektedir. Yılan zehri antik çağlardan beri melankoli, öksürük, egzama, iktidarsızlık ve veba gibi çok çeşitli problemlerin tedavisinde kullanılmaktadır. İlaç olarak doğrudan kullanımın yanı sıra zehir yeni ilaçların araştırılmasında da kullanılır.
Yılanlar avlanmak üzere en sevdiği yiyecek olan sıçanlar, fareler, tarla fareleri ve diğer kemirgenler için mülkünüze gelebilir. Bahçeniz ne kadar çok kemirgen barındırırsa, yemek için o kadar çok yılan gelir. Evcil hayvan gıdaları yılanları bahçenize ve evinize çekebilir.
Birçok klibe, filme ve tanıtım destinasyonuna da konu olan evlerin mavi boyaları akrepleri, yılanları evlerden uzaklaştırırken turistleri ise bu renkleri ile cezbediyor. Mavi pencereli beyaz evlerin vazgeçilmezi ise bahçesine dikilen begonvilleri, fesleğeni ve kapı önüne gömülen nazar boncuğu oluyor.
Kirpiler yılanların en büyük düşmanlarıdır. Kirpilerin azalması ve göçmen kuşların da gecikmesi, yılanların daha fazla olmasına neden oldu.
Evinizin etrafında yumurtlayan tavuklarınız ve civcivleriniz varsa, tüm duyuları son derece gelişmiş olan yılanlar, onların kokusunu alır ve yiyecek bulmak için evinize yaklaşır. Aynı şekilde evinizin etrafında fare ve benzeri kemirgenlerin olması, yılanların yaşam alanlarınıza yaklaşmasına neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri