İlimizin 538.630 hektarlık yüzölçümünün % 2,5 ü orman, % 65,4'ü ekilebilir arazi, % 18,8 'si tarıma elverişsiz ve % 13,3'ü çayır-meradır. Nevşehir genelinde tarımsal üretim arazi kullanımının % 56,1 ni tahıllar oluşturur. Diğer önemli ürünleri üzüm başta olmak üzere çekirdeklik kabak, patates, pancar ve baklagillerdir.
Tahıl, yumru ve sanâyi ürünleri başlıca tarım ürünleridir. Patates üretiminde Nevşehir ili Niğde ve İzmir'den sonra üçüncü sırada bulunur. Ayrıca ilde şekerpancarı, buğday, arpa, çavdar, bakla, nohut, fasulye, mercimek yetiştirilir. Sebzecilik gelişmiştir.
Nevşehir Kapadokya Bölgesinin ortasında, Aksaray-Kayseri Karayolu üzerinde ve Kırşehir-Niğde Karayoluyla birleşen kavşakta yer alır. 1954 yılında Niğde'den ayrılarak il olmasıyla gelişmeye başlamıştır.
ÜRGÜP' TE ÇEREZLİK KABAK ÇEKİRDEĞİ YETİŞTİRİCİLİĞİ
Kuru yemişlerin padişahı olan kabak çekirdeği biz Ürgüplüler için vazgeçilmez bir lezzettir. Bölgemizde kabak çekirdeği yetiştiriciliği Patates, Buğday ve Üzümden sonra 4. sırada yer almaktadır.
İlgili 18 soru bulundu
Malatya kadar olmasa da Nevşehir'in de kayısısı meşhur. Üstelik burada kayısı, sadece kurutulup yenen bir yemiş değil aynı zamanda bildiğiniz parça et veya kıyma ile dolması da yapılan bir yemek malzemesi.
1071 Malazgirt Zaferinden sonra bölgede Türk köyleri kurulmaya başlayınca şehre 'Muşkara' ismi verilmiştir. İlin adı 1725 tarihinde Nevşehir olarak değiştirilmiştir. Nevşehirli Sadrazam Damat İbrahim Paşa zamanında büyük bayındırlık hareketine girişilmiş; imaretler, camiler, medreseler ve çeşmeler yapılmıştır.
TÜİK Nevşehir Bölge Müdürlüğü tarafından 2018 Aralık sonu itibarıyla ilçe nüfusları açıklanırken Nevşehir'in merkez ilçeden sonra en büyük ilçesi 35 bin 352 nüfusu ile Ürgüp olurken en küçük ilçesi ise 11 bin 487 nüfusuyla Hacıbektaş ilçesi oldu.
Nevşehir'in Ürgüp ilçesinde özellikle Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi bünyesinde yapılan binalara büyük katkılar sağlayan TOKSÖZ Ailesi 300 – 500 milyon dolarlık varlıkla Türkiye'nin en zengin 98. ci ailesi olarak açıklandı.
Peribacaları, Yeraltı kentleri, Vadileri, Kilisleri, Tarihi yapıları, Kozaklı termal kaplıcaları, Başhisar, Ortahisar ve Uçhisar Kaya Oyması Kaleleri, Tarihi Mustafapaşa Evleri ile Üzüm bağları, Testi Kebabı ile Nevşehir ili Türkiye'de mutlaka görülmesi gereken yerler arasında ilk sırada yer alıyor.
TÜİK 2019 yılı verilerine göre, Türkiye'nin 71 ilinde 140 bin hektar alanda 4.979.824 ton patates üretilmiştir. Bu üretimin %14.38'i Niğde'de, %12.04'ü Konya'da, %10.69'u, Afyonkarahisar'da %6.45'i Nevşehir'de gerçekleşmiştir.
Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesinde bulunan ve halen meyve vermeye devam eden ceviz ağacının 300 yaşında olduğu tescillendi.
İlimizin Ekonomik Yapısı
İl merkezinde gıda ve içecek sektörü ön plana çıkarken bunu inşaat, tekstil ve metal sanayi izlemektedir. Gıda sektöründe Nevşehir'de patates üretimine bağlı olarak patates cipsi üretimi alanında yeni firmalar yatırım yapmaya başlamışlardır.
06 Şubat 2023 TÜİK verilerine göre merkez ilçeyle beraber 8 İlçe, 23 belediye, bu belediyelerde 118 mahalle ve ayrıca 153 köy vardır.
Nevşehir ili pomza rezervi bakımından Türkiye 3.'sü olması ve toplam 450 milyon m3'lük pomza rezerv miktarı ile madencilik alanında ve bims, briket, tuğla gibi inşaat ürünleri üretiminde önemli bir yere sahiptir.
nevşehirin en güzel ilçesi: Avanos Ören Yeri, Avanos, Türkiye - Tripadvisor.
Nevşehir ili, yazları sıcak ve kurak, kışları ise soğuk ve yağışlı geçen tipik karasal iklim özelliklerini taşır. Yıllık sıcaklık ortalaması 11,8 °C, yıllık toplam yağışların ortalaması 415,7 kg/ m² olup ortalama nispi nem % 63'tür.
Türkiye'nin nüfusu en büyük şehri olan İstanbul (14 milyon) 5 bin 343 kilometrekare alana sahip iken 280 bin nüfuslu Nevşehir'in yüz ölçümü 5 bin 467 kilometrekare.
Nevşehir denilince akla şarapları, çömlekleri, patatesleri, balon turu hatta güvercinleri gelse de ana simgesi kesinlikle Peri Bacaları'dır.
Lale devrinin sadrazamı {171.. -1730) Nevşehirli Damat İbrahim Paşa "Muşkara köyünü genişleterek imar etti. Yeni kurulan şehre "Yeni şehir" manasına gelen Nevşehir" İsmi verildi ve bir kaza olarak Niğde sancağına bağlandı.
Nevşehir ve yöresi bir çok türkmen aşiretlerinin yerleşerek yurt edindikleri Anadolu'nun kadim kentlerinden biridir. Nevşehir'de yerleşik hayata geçerek yurt edinen bu Türkmenlerin en önemlisi şüphesiz Oğuzların Beydilli boyuna mensup Boynuinceli aşiretleridir.
Nevşehir'e Osmanlı sarayından geldiği düşünülen yöresel tatlılar arasında en çok bilinen tatlılar; Dolaz, Aside, Bulamaç, Köftür, Un Helvası, Kayısı yahnisi, Ayva dolması, Zerde tatlıları sayılabilir.
Dolaz. Nevşehir'in yöresel tatlısı dolaz, her ne kadar bildiğimiz un helvasına benzese eklenen bazı malzemelerle bambaşka bir lezzete dönüşmüş. İçinde yumurta, bal veya üzüm pekmezi olan dolaz, tam bir enerji bombası denebilir. Kapadokya'yı dağ bayır dolaşırken ihtiyacınız olan enerjiyi dolazdan alabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri