E-devlet sayfasından giriş yaptıktan sonra “İŞLEM DURUMLARIM VE SONUÇLARI” butonuna tıklayınız. Eczane/Satış Hasılatı Bilgi Formlarım sekmesinin altında yer alan “Satış Hasılatı Bilgi Formu Başvurularım” butonuna tıklayınız. İlgili formu görüntüleyerek yazdırabilirsiniz.
Bir işletmenin brüt satışlarından satış iskontoları ve iadeleri ile diğer indirimlerin düşülmesi sonucu bulunan tutarı ifade etmektedir.
Brüt satışlar = Yurt içi satışlar + Yurt dışı satışlar + Diğer faaliyet gelirleri. Net satışlar = Brüt Satışlar – Satış İndirimleri/İadeler. Brüt satış karı / zararı = Net satışlar - Satılan mal ve hizmetlerin maliyeti.
Yıllık gelir tablosunda yer alan Net Satışlar kalemi şirketin ilgili yıla ait yıllık cirosunu gösterir.
Şirketinizin satışlardan herhangi bir kesintisi olmasaydı, brüt ve net satış rakamlarınız aynı olurdu. Brüt satışlar, belirli bir süre içinde getirilen işin değerini gösterirken, net satışlar, bu satışların ürettiği gerçek para miktarını gösterir.
İlgili 33 soru bulundu
Ciro ile kâr arasındaki fark, giderlerin hesaplanmasıyla ortaya çıkar. Söz konusu giderler düşüldükten sonra şirketin elinde kalan miktar kârı ifade eder. Ciro ise belli bir periyotta elde edilen net satış rakamıdır.
2-Gelir-Gider Muhasebe Kayıtları: 1 Sıra No' lu Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği'nin Tek Düzen Hesap Planı Açıklamalarına göre ciro primlerinin “611-Satış İskontoları (-)” hesabında muhasebeleştirmesi gerekir.
Not: 61 ile başlayan satış indirimleri grubunda yer alan hesaplar; net satışları bulmamızı sağlayan geliri azaltan hesaplardır.
İktisatta elde edilen hasılatı hesaplamak için, satılan mal miktarının ve malın piyasa fiyatının çarpılması gerekir. Bu formül sayesinde elde edilen hasılat miktarına ulaşılır. Siz de Mal miktarı x Malın fiyatı formülünü kullanarak elde ettiğiniz hasılatı kolay bir şekilde hesaplayabilirsiniz.
Örnek Ciro Hesaplaması
Bu durum işletmenin safi hasıla üzerinden hesaplanan cirosu şöyle olacaktır: =( Yurt içi satış gelirleri + yurt dışı satış gelirleri) - (iade giderleri + indirim ve iskonto giderleri) = (250.000 TL + 360.000 TL)- (45.000 TL + 85.000 TL ) = 480.000 TL.
- "60. Brüt Satışlar" hesap grubunda; "İşletmenin esas faaliyetleri çerçevesinde satılan mal ya da hizmetler karşılığında alınan ya da tahakkuk ettirilen toplam değerleri kapsar.
İşlem Bilanço Hesapları Gelir-Gider Hesapları Kar veya Zarar Hesa bı Aktif Pasif Gider Hes. Gelir Hes. İşletmenin esas faaliyetleri çerçevesinde satılan mal yada hizmetler karşılığında alınan yada tahakkuk ettirilen toplam değerleri kapsar. Brüt satışlara Katma Değer Vergisi dahil edilmez.
Dolayısıyla mali bilanço ile üretimden kaynaklı toplam satış hasılatı arasında doğrudan bir ilişki bulunmamaktadır. Üretimden Kaynaklı Yıllık Net Satış Hasılatı, TL bazında yurtiçi ve yurtdışı satışların toplamını ifade etmektedir.
Hasılat, bazen ciro terimiyle aynı anlama gelecek şekilde kullanılmaktadır. Bir kurumun belirli bir zaman içerisinde elde ettiği tüm gelirlerin toplamı hasılatı ifade etmektedir.
Brüt kar, satış sonucu elde edilen net gelirden (ciro) , satışa sunulan ürünün maliyeti için yapılan harcamalar çıkarıldıktan sonra kalan miktardır.
Hasılat standardına göre yapılması gereken kayıtta vade farkı döneminde 642 Faiz Gelirleri Hesabına kaydedilerek muhasebeleştirilir.
Hasılat: Ortakların sermayeye katkıları dışında, özkaynakta artışla sonuçlanan ve işletmenin dönem içindeki olağan faaliyetlerinden elde edilen brüt ekonomik fayda tutarıdır.
(Proceeds, return) Bir mal ve hizmet üretimi sonunda yaratılan malların parasal değeridir.
Dönem Net Kârı veya Zararı, işletmenin kârından Kurumlar Vergisi ve diğer yükümlülüklerin ödenmesinden sonra elde edilen kâr veya uğranılan zarardır. Yatırımcıların asıl dikkat ettikleri kâr, işletme faaliyetlerinin nihai sonucu olan Dönem Net Kârı veya Zararıdır.
Gelir Tablosunda yer alan gelir hesapları; hasılat (satış gelirleri), diğer olağan gelir ve karlar ve diğer olağandışı gelir ve karlardan oluşur. İşletmelerin ana faaliyetleri ile ilgili mal ya da hizmet satışlarından elde ettiği gelirlerin kaydedildiği hesap grubudur.
Net Faaliyet Kârı: Şirketin brüt kârından faaliyet giderlerinin çıkarılmasıyla elde edilen kâr rakamıdır. EBIT (Earnings Before Interest and Tax) olarak da bilinir. En önemli performans ölçütlerinden biridir ve şirketin sadece faaliyetleri dolayısıyla elde ettiği kârı gösterir.
Bir yıllık süreç baz alındığında, o yıl içinde yapılan vergi, kira, çeşitli ödemeler gibi giderlerin hesaba katılmadan hesaplanan, yalnızca o yıl içinde kasaya giren paranın göz önünde bulundurulduğu hesaplamaya yıllık ciro denir.
— Ciro primlerini elde edenler “602-Diğer Gelirler” hesabını, stok maliyetinden düşenler ilgili stok hesabını kullanmalıdır. Ciro primini veren ise “611-İskontoları” hesabında takip etmelidir.
Fatura ve benzeri belgelerde ayrıca gösterilmeyip, yıl sonralarında, belli bir dönem sonunda ya da belli bir ciro aşıldığında (satış primi, hasılat primi, yıl sonu iskontosu gibi adlarla) yapılan ödemeler ise katma değer vergisine tabi olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri