"Kavuşma", "bir araya gelme", "birlik", "karşılaşma" ve "yöntem" olarak çevrilebilir. Yoga uygulayan veya yoga felsefesini takip eden kişiye yogi ya da yogini adı verilir.
Yoga eğitmenlerine genel olarak yoga öğretmeni ya da yogi denir. Ülkemizde yoga öğretmeni olmak isteyenler için birçok kurs bulunmaktadır.
Sanskrit literatüründe yoga yapana yogi/yoginî denilir. Yoga kelimesi "bağlamak, birleştirmek; öküze bukağı vurmak" anlamında Sanskritçe yuj kökünden gelir.
Namaste Ne Zaman Söylenir? Günümüzde pek çok kültürde ve inanışta dua ederken, selamlaşırken ya da bir saygı göstergesi olarak kullanılan namaste; aynı zamanda minnettarlığı ifade eden temsilî bir hareket. Peki, yogada namaste ne demek? Yoga ve meditasyon pratikleri içerisinde pratiğin başında ve sonunda kullanılır.
Buna göre bir Müslüman'ın, başka bir dinin inanç ve ibadetlerine dayandığını bilerek yoga yapması caiz değildir. Zira bir Müslümanın İslâm'ın inanç esaslarını ve temel prensiplerini göz ardı etmesi, başka dinlere ve inançlara ait ibadet şekillerinden medet umması ve bunları benimsemesi düşünülemez.
İlgili 20 soru bulundu
Her Gün Yoga Yaparsak Ne Olur? Her gün yoga yapmak, beden ve zihin sağlığı üzerinde birçok olumlu etkiye sahiptir. Düzenli yoga pratiği kaslarının esnekliğini ve gücünü artırır, duruşunu düzeltir, denge ve koordinasyonunu geliştirir. Ayrıca stresi azaltır, uyku kalitesini artırır ve zihninizi sakinleştirir.
Genellikle bilinen en yaygın görüş Yoganın Budizm ya da Hinduizm dinlerinin ibadet şekli olması.
Yoga uygulayan veya yoga felsefesini takip eden kişiye yogi ya da yogini adı verilir. Yogini ifadesi "yogi"isminin dişil kullanımıdır.
Sonuçta biliyoruz ki Yoga Budizm dininin bir ibadet türüdür. Farklı bir dinden herhangi bir ibadet şeklini uygulamamızda İslam dininin biz inananları üzerine koymuş olduğu bir yasaktır. Bu sebeple de İslam dininde yeri yoktur.
Geleneksel olarak yoga seanslarının başında ve sonunda söylenen Om; tüm yaratılışın var olduğu anda yapılan her şeyi kapsayan sesi temsil eden yavaş, titreşimli bir ilahi sayılabilir. Om'dan önce hiçbir şeyin olmadığı, sadece boş bir boşluk olduğu söylenir.
Enerji veriyor
Yoga sırasında omurlar arasında açılan mesafe, enerji ve kanın serbest dolaşmasını sağlıyor. Serbest kalan enerji, başın tepesinden ayaklara kadar akıyor. Bu da beden üzerinde canlandırıcı etki yaratıyor, kendinizi yogadan sonra hafiflemiş ve mutlu hissediyorsunuz.
Bir diğer ifade ile yoga egzersiz yolu ile vücudunuzu meditasyona hazır hale getirir. Bu itibarla Yoga yapmak kas yapar mı? Sorusunun cevabı hem yoga tutkunu hem de kas yapmayı sevenler için önemlidir. Yoga, herhangi bir spor salonunda uyguladığınız spor uygulamasının yaptığı gibi kas oluşturur.
Yani özetle Yoga bir spor değildir. Çünkü Yoga'da sporu tanımlayan rekabet unsuru yoktur. Hatta Yoga'nın fiziksel pratik içeren tek kolu Hatha Yoga'dır. Hatha Yoga dışındaki yoga dallarında, karma yoga, mantra yoga, raja yoga vb. asana vurgusu yok bile denilebilir.
Yoga felsefesini takip eden bir kişi (yani bir yogi), nefsini denetleyerek kendi içinde ruhsal ve bedensel bir denge bulmak, böylece kendini daha iyi tanımak için çabalarlar. Kendini daha iyi tanıdıkça, kendisinin evrenle ve evrendeki başka varlıkların birbirleri ile bağlantısını daha iyi anlar.
Yoga Eğitmeni Maaşları Ne Kadar? Yoga eğitmeninin maaşı 4250 TL ile 10.000 TL arasında değişir. Yoga eğitmeni maaş aralığının belirlenmesinde kişinin alanda ne kadar tanınan bir eğitmen olduğu, mesleki tecrübesi ve çalıştığı iş yeri etkilidir.
Yoga Alliance'dan yoga eğitmeni sertifikası alabilmek için okulun Yoga Alliance'a kayıtlı olması gerekir. Türkiye Spor Bakanlığı Yoga Alliance'ın verdiği yoga eğitmeni sertifikasını tanımıyor. HİS Federasyonunun kendi düzenlediği iki haftalık kısa eğitimler var ve sonunda yoga antrenörlük sertifikası alınıyor.
Aslında herkes yoga yapabilir. Her yaş grubundan insan bu derslere katılabilir. Ama bedeninizin farkında olmanız ve size uygun sınıfları seçmeniz koşuluyla. Kronik rahatsızlıkları olanlar, kalp hastalığı, yüksek tansiyon riski taşıyanlar hekimlerine danışmalılar derse gelmeden önce.
Kısacası: Kesinlikle yoga yapmak caiz değildir. İster inanç, ister taklit olsun veya iddia edilen yararları sağlamak olsun; amacı ne olursa olsun yukarıda ki bilgilerden çıkardığımız sonuç ve aşağıda belirteceğimiz sebeplerden dolayı caiz değildir.
Yogayı ilk kez kimin, nerede uyguladığı ve günümüze kadar nasıl geldiği tam olarak tespit edilememiş. Yapılan bazı arkeolojik kazılarda meditasyon yapar şekilde bulunan yogi imajları, varlığı günümüzden 6-7 bin yıl önceye dayanan İndus Vadisi Uygarlığı'nda keşfedilmiş.
Yogizm'e Hoşgeldiniz
Bilimsel yönleri ile kişisel gelişime hizmet eden yöntemler ve Yoga tekniklerini en doğal hali ile insanlığın hizmetine sunmayı amaçlayan bir sağlıklı yaşam ve gelişim merkezidir.
Yoga sanskritçe bir kelime olan “yuj-yuc” kökünden türemiştir. Yuj ise, birleştirmek, bir araya getirmek” anlamını taşır. Bu ise; beden, zihin ve ruhu bir araya getirmeyi ve onları buluşturmayı amaçlar. Bir diğer anlamı ise “boyunduruk, boyunduruk altına almak”, yani kontrol etmek, denetim altına almaktır.
Yoga; tüm bedensel sistemlerin (dolaşım, sinir, bağışıklık sistemi vb.) sağlıklı çalışmasında, kronik rahatsızlıkların iyileşmesinde etkilidir. Stres ve pek çok probleme karşı dayanıklılığı artırır, Zihinsel ve duygusal denge yaratır.
Yoga aniden kilo kaybına neden olmaz. Çoğunlukla vücut esnekliği oluşturmaya, konsantrasyonu artırmaya ve kas tonunuzu oluşturmaya odaklanır. Vücudunuz bu asanalara alıştıktan sonra, vücut fazla kilolardan kurtulmaya başlar. Süreç uzun olabilse de son derece sağlıklıdır.
Yoga Hareketlerinin Faydaları
Vücudunuzun duruşuna, uyumuna ve hareketlerine daha farkında olmanızı sağlar. Yoga hareketleri vücudu daha esnek hale getirir ve stresten arınmanıza yardımcı olur. İnsanlar yogaya daha zinde, daha enerjik, daha mutlu ve huzurlu hissetmek için başlarlar.
Esneklik, kas güçlendirmesi, kilo kontrolü ve cilt sağlığı üzerindeki etkileri ile vücudu güzelleştiren önemli bir etkinliktir. Düzenli bir yoga pratiği ile fiziksel ve zihinsel olarak daha dengeli, daha sağlıklı ve daha güzel bir bedene sahip olmak mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri