Yoğurt altı suyu (YAS) yoğurdun süzülmesiyle ortaya çıkmaktadır. YAS işlenmesi zor ve maliyetli olduğundan dünya genelinde yoğurt üreticileri için sorun oluşturmaktadır.
Yoğurt suyunun süzülmesi veya bekletilmesi sırasında oluşan suyun atılması B2 vitamini kaybına neden olur. Size tavsiyemiz, ekmek mayalandırma; bisküvi, pasta ve çorba yapımında bu suyu kullanın. Alperen Güneş and 1,454 others like this. Ardahan'da yoğurdun bahsedilen yeşil suyuna şüjük denir.
İngilizcede ''Whey'' diyerek geçen yoğurt suyunun hem yemeklerde hem de güzellik sektöründe farklı farklı kullanım alanları mevcut. Öncelikle tariflerdeki kullanım alanlarını anlatalım sizlere.
Yoğurt suyu içeriğinde kalsiyum, protein ve B vitamini ihtiva eder. Bu sayede de kişide tokluk hissi sağlar ve yağ yakımını hızlandırdığı için de metabolizmayı çalıştırır. Yoğurt suyu ise faydalı bakteriler içerir. Bu sayede bağırsak florası dengelenir ve kabızlık önlenir.
Yoğurt suyunun içerisinde bağırsaktaki yaralı bakterilerin çoğalmasını sağlayan probiyotik bulunur. Buda bağırsaklarınızı düzenler ve bağırsak rahatsızlıkların önüne geçmesini sağlar.
İlgili 37 soru bulundu
Yoğurt Suyu Günde Kaç Bardak İçilmeli? Kalsiyum ve potasyum içeren yoğurt suyu düzenli tüketilirse çocuklarda kemik gelişimine önemli katkılar sağlar. Her gün bir bardak tüketilebilir.
Yoğurt suyunun faydalarını öğrenen okurlarımızda yoğurt suyu ne zaman içilmeli sorusu oluşabilir. Yoğurt suyunu enfeksiyon günlerinde, kahvaltıda, ara öğünlerde ve mide problemi yaşadığınız günlerde içebilirsiniz. Aç ve tok olmanız fark etmeyecektir. Ne zaman isterseniz ölçülü şekilde tüketebilirsiniz.
Yoğurdun sünmemesi ve sulanmaması için mayalama esnasında sütün çok yüksek sıcaklıkta veya düşük sıcaklıkta olmaması gerekmektedir. Sütün düşük ısıda olması yoğurdun sünmesine neden olurken yüksek ısıda olması ise yoğurdun sulanmasına sebep olmaktadır.
Yoğurt suyu yüksek oranda antioksidan özelliği taşıdığı için hücreleri yeniler ve kanserli hücrelerle savaşır, sağlıklı hücrelerin artmasına yardımcı olur. Sindirim sıkıntılarına iyi gelir, mide şişkinliği ve bağırsaklardaki düzensizlik için şifa kaynağı olan yoğurt suyu aynı zamanda doğal bir probiyotiktir.
Çökelek suyu kişilerde cilt lekelerini önleyip cildin sıkılaşmasını sağlamaktadır. Bu sayede parlaklık ve de canlılık kazandırmaktadır. Ayrıca çökelek suyu oldukça etkili bir antibiyotik özelliği de taşımaktadır. Çökelek suyu süt içeriğinde yer almakta olan minerallerin en faydalı bir şekle geldiği safha olmaktadır.
Peynir atı suyu anlamına gelen whey, peynir yapımında arta kalan sütün sıvı kısmının, fazla yağlardan arındırılarak belirli işlemlerden geçmesi ile elde edilmektedir. Protein takviyesi olan whey, kişilerin sağlıkları üzerinde oldukça olumlu etkilere sahiptir. Whey proteinin farklı çeşitleri bulunmaktadır.
İzole protein, içeriğindeki protein miktarı %90 - %94 arasında olduğu için, içeriğindeki protein miktarı %29 ila %89 arasında değişen whey protein konsantresinden daha üstündür. Eğer amacınız daha yüksek protein içeriğine sahip bir protein tozuna sahip olmak ise, whey protein izolesi tercih edilebilir.
Yoğurt suyu kadınlarda istenmeyen tüylerden kurtulmak için bitkisel çözüm amacıyla da kullanılmaktadır. Yoğurt suyu tüy aldırmak için doğal bir iksir olarak istenmeyen tüylere bitkisel ve kesin çözüm sunmaktadır.
Evde yapılan ve hemen herkesin keyifle tüketebileceği yoğurdun aynı zamanda suyu da kendisi kadar faydalıdır. Özellikle yatmadan önce yoğurt suyu içmek gece kilo almanıza neden olabilecek yiyeceklerden sizleri uzak tutar. Aynı zamanda içerisinde bulunan triptofan sayesinde daha kolay bir şekilde uykuya dalabilirsiniz.
Baz mı? Yoğurt bir besin olarak ph değeri neticesinde asit olduğu belirlenmektedir. Yoğurdun ph değeri 4 ile 4.5 olduğu için asitler grubunda yer almaktadır.
Aç karnına içilen yoğurt suları sindirimi kolaylaştırır ve vücutta biriken yağların parçalanmasına yardımcı olur. Daha hızlı ve sağlıklı bir şekilde zayıflamak isteyenler her sabah, kahvaltıdan önce yoğurt suyu içebilir. Kas kaybını önleyip sadece yağları yaktığı için de yoğurt suyu oldukça faydalıdır.
Yoğurt içerdiği probiyotikler sayesinde hem bağırsak florasını hem bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Bağırsak florasını düzenlediği için kolon kanseri riskini düşürmekte, bağışıklığı güçlendirdiği için alerjik hastalıklara karşı direnci arttırmaktadır. Yoğurt, süte göre düşük laktoz içeriğine sahiptir.
Guatr hastalığını önlemeye yardımcı oluyor
Yoğurt suyu tiroit bezlerinin çalışmasına yardımcı olduğu kadar guatr hastalığının da önlenmesine yardımcı olur. Kısacası yoğurt suyu guatıra ve tiroide iyi gelen besinler, içecekler arasında en ön sırayı tutar.
Yoğurt suyunun böbreklere en önemli faydası böbrek taşlarının tedavisinde kullanılmasıdır. Bunun nedeni ise yoğurt suyunun içinde bulunan vitamin ve minerallerin böbreklerde oluşabilecek kum ya da taşları eritmede etkili olmasıdır.
Yoğurt mayalarken ideal süt ısının 40 derece olması gerekir. Aynı zamanda yoğurdun sulanmasını önleyen bir diğer detay da yoğurdun mayası süte katılırken yarım çay kaşığı tuzu mayaya ekleyip öyle süte karıştırın. Az miktarda da olsa tuz yoğurdun sertleşmesine yardımcı olacaktır.
Havalandırma işlemini 10 dk boyunca sürdürün. 10 dk sonra tencerenin altını iyice kısıp sütü kendi halinde 20 dk boyunca kaynatın. Bu işlemi yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta; ocağın ateşini sütün kaynaması durmayacak şekilde kısmaktır. Bu ayrıntı yoğurdun sert olmasını sağlar.
Fermantasyonunu tamamlayamayan yoğurt süner ve salyamsı bir yapı ortaya çıkar. Özellikle bu konuda sütün sıcaklığı büyük bir öneme sahiptir. Yüksek sıcaklık üzerinden mayalama yapıldığı vakit, fermantasyonu yapan bakteriler ölür.
Yoğurt, laktik asidi sayesinde zararlı bakterileri öldürerek ishal oluşumunu önler ve bağırsağın sağlıklı bir iç ortam olmasını sağlar. Açıkçası bu kalsiyum deposu fermente süt ürünü tam bir bağırsak temizleyicisidir diyebiliriz.
Yoğurt suyu doğal ve güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Özellikle ödem şikayetiyle uğraşanlar vücutlarındaki ödemden kurtulmak için yoğurt suyu içebilir. Aynı zamanda enfeksiyon hastalıklarında vücudumuzda dolaşan mikropların tedavisinde de etkilidir.
Uzmanlar yoğurdun oluşan alt suyunun kesinlikle dökülmemesi gerektiğini vurguluyor. Aç karna tüketildiğinde mide asidini dengeler. Yemek borusundan başlayıp tüm sindirim sistemindeki organlarda besin atığı bırakmadan dışkılama ya da idrar yolu ile atar. Bağırsakların işlevselliğini artırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri