çulluk TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,hayvan bilimi Çullukgillerden, Avrupa, Asya ve Kuzey Afrika'da yaşayan, tüyleri kahverengi ve kül rengi, göçebe, eti için avlanan, uzun gagalı, göçmen bir kuş, bekas (Scolopax rusticola)
[2] 5 yaşından büyük koşumda kullanılan dişi at.
Çulluk kelimesi hayvan bilimi terimlerinde geçmektedir. Bir kuş türünün ismidir. Bu kuş türüne de çulluk kuşu denmektedir. Göçebe bir kuş olan çulluk kuşu avlanarak beslenmektedir.
i. (ses taklidi k.) Aşık kemiğinin düz tarafının yere gelecek şekilde dik durması durumunu ve mecâzî olarak da “denk düştü, uygun geldi, yolunda gitti” anlamını ifâde eden Cuk oturdu deyiminde geçer.
Cuk TDK sözlük anlamı şu şekildedir: zarf Tam yerine denk gelmek, uygun gelmek, yakışmak anlamlarındaki cuk oturmak deyiminde geçen bir söz.
İlgili 23 soru bulundu
Birkaç örnekte ki bağlacı kalıplaşmış olduğu için bitişik yazılır: belki, çünkü, hâlbuki, mademki, meğerki, oysaki, sanki.
Çocuk kelimesi henüz yetişkin olmayan insan yavrusu anlamına gelir. Çocuk kelimesinin diğer anlamları şu şekilde sıralanabilir: İlk Anlamı - Yetişkin olmasına rağmen sözleri ya da davranışları yeterince olgunlaşmamış olan, toy.''
Günlük kullanım diline girmiş olan " irite olmak" birleşik fiilinin anlamı; rahatsız olmak, hoşnut olmamaktır.
Tıp alanında kullanılan irite kelimesinin anlamı ise tahriş olmak, deride döküntü ve kızarıklık anlamına gelir.
Latince kökenli bir sözcük olan irite, ritare kelimesinden türetilmiştir. Ritare, hoşlanmamak, uzak durmak ve kaçınmak anlamına gelirken, irite etmek hoşa gitmeyen davranışlarda bulunmak ve karşı tarafı rahatsız etmek demektir.
çulluk TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,hayvan bilimi Çullukgillerden, Avrupa, Asya ve Kuzey Afrika'da yaşayan, tüyleri kahverengi ve kül rengi, göçebe, eti için avlanan, uzun gagalı, göçmen bir kuş, bekas (Scolopax rusticola)
Eski Türkçe çulık sözcüğünden evrilmiştir.
Çulluklar Türkiye'de Trakya, Marmara, Karadeniz, Ege ve Akdeniz bölgeleri ormanlarında kış göçmeni olarak bulunur. Türkiye dışında Ortadoğu, Kuzey Avrupa'da, Rusya'da kuluçkaya yatar, güney Avrupa, kuzey Afrika ve Ortadoğu'daki ormanlık ve ağaçlık bölgelerde kışı geçirirler.
adanada hindi yavrusuna verilen isim. kahramanmaraş - afşin'de hindiye derler. ama cülük değil culuk derler. aynı zamanda ankara'nın haymana ilçesine bağlı bir köy. erzincan yöresinde de hindiye verilen isim.
Eski Türkçe çulık “orta boy bir kuş, çulluk” sözcüğü ile eş kökenlidir.
Hindi yavrusuna genel olarak feriz denir. Ancak birçok alanda hindi yavrusuna palaz denmektedir.
Cringe kelimesi, sosyal medya dilinde başkasının adına utanmak anlamında kullanılıyor. Olay odaklı ağır bir eleştiri şeklinde söylenebilecek bu kelime, sosyal medya platformlarında çok sık kullanılıyor. Başkasının adına utanmak tanımının yanı sıra cringe kelimesi için "utanma hissiyle dolup taşmak" tanımı da mevcut.
İroni (Eski Yunanca: eironeía), söylenenin tam tersinin kastedildiği ifadedir. Söylenen ya da yapılan eylem, ciddi görüntüsü altında, karşıt söylenceyi ya da eylemi, çelişki noktasına çekmeyi hedefler. Mizahtan farklı olarak, ironi daha eleştirel yaklaşır.
İfrit olmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Çok öfkelenmek; aşırı ölçüde, kendini kaybedecek kadar sinirlenip kızmak. “İfrit oluyorum şu adamın hareketlerine.”
Güneş koruyucusu arayışında olanların karşılaştığı ürün akıllara “Solante Pigmenta nedir?” sorusunu getirir; lekelenme karşıtı bir bakım kremi niteliğindedir. Bunun yanında UVB ve UVA koruması açısından da üstün başarı gösterir.
Ajitasyon, pek çok psikiyatrik ve tıbbi durumun seyri sırasında ortaya çıkabilen yaşamı tehdit edebilen bir durumdur. Ajitasyon, bir kişinin, kendisi ya da yakın çevresinin güvenliğini tehlikeye sokan her türlü sesli, sözlü ve/veya motor davranışlar kümesidir.
Ariyet sözcüğünden türetilmiş olan iğreti kelimesi, dilimize Arapçadan geçmiştir. Ariyet, ödünç verilen, kalıcı olmayan anlamına gelirken iğreti de bir şeye sonradan ilave edilen şey demektir. Bazı kaynaklarda ''eğreti'' şeklinde yazılan bu sözcük cümle içerisinde sıfat olarak kullanılır.
Arapça kökenli bir sözcük olan rücu kelimesini Türk Dil Kurumu, geri dönme, sözünü geri alma, cayma şeklinde tanımlar. Rücu etmek ise yine aynı sözlük tarafından geri dönmek şeklinde açıklamıştır.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan Sabi kelimesi, ''sabavet'' kökünden türetilmiştir. Sabavet çocukluk, ilk gençlik ve delikanlılık anlamına gelirken, sabi de çocuk ve evlat demektir. Sabi kelimesi genellikle bir çocuğun henüz birçok şeye aklının ermediğini ve masum olduğunu vurgulamak için kullanılır.
Oğlan ya da erkek çocuğu, küçük yaştaki erkek. Oğlan sözcüğü bazen genç yetişkin erkekler için de kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri