Yoğurt (< Yuğurt) Türkçe kökenlidir.
Dünya dillerine Türkçeden geçen “yoğurt” sözcüğü kendisi ile yaşayan “sütü uyutmak” tabirinde kökünü saklamaktadır. Tarihî ve çağdaş Türk lehçelerinde ve Türkiye Türkçesinde “uyut-” fiili “sütü mayalamak, yoğurt yapmak” anlamında kullanılmaktadır.
Ayran sözcüğünün “beyaz” anlamına gelen eski Türkçe ürüŋ sözcüğünden geldiğini ile- ri sürmekteyiz. Bunun için öncelikle Proto-Türkçe döneminden günümüze ka- dar ürüŋ sözcüğünün beyazlık ve süt ürünlerini bildiren anlamlarına göz atalım.
Yoğurt kelimesi Türkçe'de "katıştırmak, yoğunlaştırmak" anlamına gelir. Eski Türkçe yogur- "katıştırmak, yoğunlaştırmak" fiilinden +Ut sonekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için yoğur- maddesine bakınız.
Kitap sözcüğü Arapça bir sözcüktür.
İlgili 24 soru bulundu
Karpuz sözcüğü Yunanca'dan Türkçeye geçmiştir. Kaşgarlı Mahmut'un 1071 yılında yazdığı Dîvânü Lugati't-Türk ve Ali Şîr Nevaînin yazdığı Muhakemetü'l-Lugateyn (İki dilin yargılanması) de Karpuz sözcüğünün Türkçesi Büken olarak geçmektedir.
Portakal: Fransızca
Portakal, Fransızca 'portugal' sözcüğünden gelme.
Eski Türkçe yogur- "katıştırmak, yoğunlaştırmak" fiilinden +Ut sonekiyle türetilmiştir. yoğur- maddesine bakınız.
Fransızca métro sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük Fransızca métropolitain sözcüğünün kısaltmasıdır. Bu sözcük Fransızca chemin de fer métropolitain "şehir içi demiryolu" deyiminden türetilmiştir. metropol maddesine bakınız.
stadyum - Nişanyan Sözlük. Fransızca stade veya İngilizce stadium “spor sahası” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Latince stadium “özellikle koşu sahası” sözcüğünden alıntıdır.
Kefir kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. Kefir, Kafkas dilinden Türkçe'mize geçmiştir.
Yayık ya da katık ayranı, veya çalkama Türkiye'nin yayık ile tereyağı yapılan (yayık dövülen) bölgelerinde üretilen ve günümüzde tüketilen ayrandan farklı bir fermente süt ürünüdür.
en kaba haliyle "do" diyebiliriz. ayro. çeqilmast.
Köken bilimi. Baklava sözcüğü Türkçe kökenlidir. Eski Türkçede baklağu, baklağı olarak geçer.
Rumuz kelimesi Arapça kökenlidir.
Terim, Fransızcada "silahlı kişiler" anlamına gelen orta çağ Fransızcasına ait gens d'armes kelimesinden gelmektedir.
Metroseksüel, 1994 yılında metropolitan ve seksüel kelimelerinin bir araya getirilmesiyle oluşturulmuş; özellikle kentsel, post-endüstriyel, kapitalist bir kültürde yaşayan, bakım ve görünüş konusunda bilhassa titiz olan ve bunun bir parçası olarak genellikle alışverişe önemli miktarda zaman ve para harcayan bir erkeği ...
Otobüs kelimesi Türkçe'de "'kendinden hareketli omnibüs', motorlu kamu taşıt aracı" anlamına gelir.
metro {isim}
U-Bahn {diş.}
Bugün birçok süt ürününü tanımayan çevrelerimiz vardır, ama yoğurdu veya onun sulandırılmış şekli olan ayranı bilmeyen mıntıkalarımız yok gibidir. Bu bakımdan yoğurt, Türkiye'nin milli bir yiyeceği kabul edilir.
Cacık, yoğurt, su, salatalık ve sarımsak ile yapılan soğuk Türk mezesi olarak bilinse de içine birçok sebze katılarak yapılan çeşitleri vardır.
Yoğurt, Amerika'da yaklaşık olarak 45-50 yıl önce tanınmıştır. Eski dünyadan Asya ve Afrika'da yoğurdun yayılışının Türkler vasıtasıyla olduğu söylenebilir. Çin'de yoğurt yendiğini Marco Polo yazmaktadır. Yoğurt, Türk kültürünün keşfettiği en önemli yiyeceklerden birisidir.
balkon - Nişanyan Sözlük. Fransızca balcon “bir kirişle taşınan ev çıkması, cumba” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Eski Yüksek Almanca balko “mertek, kütük, taşıyıcı ağaç” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Hintavrupa Anadili yazılı örneği bulunmayan *bʰelǵ- “kalın ağaç gövdesi” biçiminden evrilmiştir.
Türkçedeki limon kelimesi, Arapça ve Farsça'da aynı anlama gelen līmūn veya līmōn (ليمون) sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük ise Sanskritçe'de aynı anlama gelen nimbū (निम्बू) sözcüğünden alınmıştır.
Kalem kelimesi Arapça kökenlidir. - Kâğıt, kalem, mürekkep, hepsi masanın üstündedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri