Hem dürüm hem de sandviç olarak tercih edilebilir. Tantuni eti yağsız ve sinirsiz olduğu için oldukça hafif bir yiyecektir. Burada domatesler, naneler, maydanozlar taze olarak doğranır, günlük tüketilir. Tantuninin yanında Şalgam ya da ayran tercih edebilirsiniz.
Ben pilav yanında servis yapmayı tercih ettim ama dileyen biraz tantuni biraz domates ve biber karışımından ekleyip sararak servis yapabilir veya benim gibi domates ve biber karışımıyla eti karıştırıp pilav yanına servis yapabilir.
Domatesi küp küp doğrayalım, soğanları piyazlık doğrayalım soğanları sumak ve doğranmış maydanozla karıştıralım. Küçük bir tavada yağ ve baharatları kızdıralım salçayı da ekleyip kavurduktan sonra ocaktan alalım. Bir kase içinde de yoğurdumuzu çırpalım ( isterseniz sarımsaklı da yapabilirsiniz).
İlgili 22 soru bulundu
mersinde yediğim yeni lezzet. bildiğimiz tantuni böyle dilimleniyor ve üstüne yoğurt dökülerek servis ediliyor. bir nevi beyti ambiyansı yakalanıyor. arada bir değişiklik olsun diyenlere öneririm.
Tantuni, Mersin'e has bir dürüm çeşididir.
Pişirme sırasında saca arada bir eklenen su ya da et suyunun amacı, sacın sıcaklığını kontrol etmek ve tantuninin sarılacağı ekmeği yumuşatmak için buhar sağlamaktır.
İnce kıyılmış dana etinin biraz su ilave edilerek geniş tavalarda kavrulmasıyla ortaya çıkan yöresel bir tat tantuni. Yarım ekmek ya da dürüm içinde servis ediliyor.
Tantuni ufak ufak doğranmış dana etinin yağlı kaburga kısmının soğan, domates, maydanoz ve bazen sivri biberle birlikte pamuk yağı ile sacda pişirilmesi şeklindeki bir tür sac kavurma.
Günümüzde Ekmek, Açık Ekmek veya Lavaş arasında son dönemde de Burger Ekmeği içinde servis yapılmaktadır, ayrıca tabakta istendiği takdirde yoğurt, közlenmiş patlıcan ezmeli gibi çeşitlerle de zenginleştirilmiş bir servis biçimi kazanmıştır.
Bunun amacı hem sacın aşırı ısınmasını önlemek, hem de ekmeğin ya da lavaşın nemlenerek etin yağını çekip lezzetinin artmasını sağlamaktır. İçine bol soğan, sumak, domates ve ince kıyılmış maydanozla ve bana kalırsa bolca limon sıkılarak afiyetle yenir. Bir çok kişi limon sıkmadan tantuninin daha iyi olduğunu söyler.
söylediğiniz lavaş önünüze geldiğinde, dürümü şöyle 3 parmak açıp içine biraz kimyon serpin, bolca da limon sıkın. sonra geri sarıp yanında minik acı biber turşusu ve acılı şalgam eşliğinde afiyetle yiyin.
Mersin'de kuyruk yağı olmayan dürüme Biftek denir, Tantuni denmez. Kuyruk yağı işin içine girince o zaman Tantuni adını alır. Tantuni İsmi Mersin'de anlatılan bir rivayete göre satıcıların kaşığa yapışan eti, tepsiye veya tencereye düşürmek için vurduğu sesten aldığı söylenir.
Tantuni hazırlamak için ama en iyi tantuniyi hazırlamak için en birinci kural iyi etin temin edilmesi olmuştur, çünkü iyi bir tantuni önce iyi bir etin kullanılması ile mümkündür, yetişkin danaların bonfile, tranç (ayna diye tabir edilen kısım) ya da kontrfile kısımlarından seçilen etler ile hazırlanmaktadır.
150 gramlık lavaş et tantuni: 585 kalori.
Zerzevat için iki soğanı piyazlık doğruyoruz. Üzerine sumak, reyhan, kimyon, biber ve domates salçası koyup güzelce ovuyoruz.
Mersin Tantunisinin ayırt edici özelliği, yapımında dana etinin yağlı kaburga kısmı ile pamuk yağının kullanılması ve aşağıda açıklanan üretim metodu ile ustalıkla hazırlanmasıdır.
Tavuklar beyazlaşınca önce iki çay kaşığı tuz daha sonra 4 çay kaşığı kırmızı toz biber ve 3 çay kaşığı kimyon. Tavuk haşlanıp baharatlar atıldıktan sonra tavuk tavada çok sulu olmasın hafif sulu ve yağlı olacak.
Tantuni 100 gramı yaklaşık olarak 168 kaloridir. Bir porsiyon tantuni ise genel olarak 226 gramdır ve bu da 380 kaloridir. Tantuni aynı zamanda kaliteli ve doğal malzemelerle hazırlandığında zekâ gelişimine, sindirim sistemine, tansiyonun düşmesine, kolesterolün düşmesine gibi birçok yararlı da beraberinde getirir.
Tantuni yapılırken sac tavasına su dökülür. Ekmekleri ya da lavaşları etlerin üzerine bastırarak yağını ve buharını çekmesini sağlayın.
Tantuni lavaş ve ekmeği de oldukça önemlidir. Et ya da tavuk sumaklı ve maydanozlu soğan piyazı, çeşitli baharatlar ve domates ile ekmek arası ya da dürüm olarak tercih edilebilir. Genel olarak kullanılan çeşitler somun, açık ekmek ya da lavaştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri