Yaklaşık olarak 100 gram yoğurdun içeriğinde 0,013 miligram demir, 110 miligram fosfor, 132 miligram kalsiyum, 13 miligram magnezyum, 53 miligram sodyum ve 0,40 miligram çinko bulunur.
Çinkonun en iyi kaynağı ise et, yumurta, deniz ürünleri ve tahıllar. Sağlığın korunması ve gelişmesi için her gün doğal yiyeceklerle yeterli miktarda çinko almak gerekiyor.
Kırmızı ve beyaz et, deniz ürünleri, yumurta, kuruyemişler, tam tahıllar, mantar, karaciğer, tam tahıllar, süt ve ürünleri gibi besinler çinkonun temel kaynakları arasında yer alır. Bu gibi besinleri yeterince tüketmeyen kişilerde çinko gereksiniminin karşılanması güçtür.
En iyi çinko barındıran gıdalar; kuruyemiş, kırmızı et, balık, fasulye, deniz ürünleri, süt ve süt ürünleri, tam tahıllı gevrekler şeklinde sıralanabilir. Çinko barındıran meyveler pek fazla yoktur. Ancak çinko olan sebzeler; ıspanak, nohut, kuru fasulye, bezelye şeklinde sıralanabilir.
Ceviz de önemli bir çinko kaynağı. 28 gram cevizde 1,3 miligram çinko var.
İlgili 41 soru bulundu
İçerisinde potasyum, kalsiyum, magnezyum, çinko gibi mineraller bulunduran ayran, iyi bir mineral kaynağıdır.
Tavuk, biyolojik değeri bakımından yumurta proteinlerinden sonra gelen en değerli et proteini özelliğine sahiptir. Tavuk eti, niasin ve selenyum ile B2, B6 ve B12 vitaminleri bakımından da zengin besinler arasında sayılır. Demir, çinko, fosfor ve magnezyum mineralleri bakımından da zengindir.
Yeterli miktarda çinko alınamaması enfeksiyonlara, bağırsak fonksiyonlarında değişime, anemiye ve otoimmün hastalıkların oluşmasına zemin hazırlayabiliyor. Kuru ve pürüzlü cilt, saç dökülmesi, tırnak bozuklukları, görme sorunları, ishal ve iştahsızlık çinko eksikliğinin belirtileri arasında gösteriliyor.
Çinko fazlalığı belirtileri nelerdir? Fazla miktarda çinko tavsiyesi kullanan bireylerde çinko toksisitesi meydana gelebilir. Kas krampları, bağışıklığın azalması, kusma, ateş, mide bulantısı, ishal, baş ağrısı gibi atipik yan etkileri görülebilir. Bakırın emilimini azaltarak bakır eksikliğine yol açabilir.
Demirin emilimi için mide asidi yeterli düzeyde olmalıdır. Ayrıca demirin tam olarak emilimi için bakır, manganez, molibden, vitamin A ve B kompleks vitaminleri gereklidir. Vitamin C alımı demir emilimini, yüzde 30 kadar artırabilir. Aşırı çinko ve vitamin E miktarları demir emilimini etkiler.
Yapılan araştırmalar aç karnına B12 vitamininin B1 vitamini ve bakır ile birlikte alındığında, C vitamininin B12, E, A vitaminleri ve çinko ile birlikte alındığında daha fazla yarar sağladığını göstermektedir.
Kefir veya Yoğurt: 1 su bardağı: 1.4 mg çinko bulunur. Kefir ve yoğurt, probiyotik gıda olarak kullanılan süt ürünleridir. Hem kefir hem de probiyotik yoğurt sağlıklı sindirimi destekler, bağışıklık sistemini güçlendirir, kardiyovasküler sağlığı iyileştirmeye yardımcı olur.
Normal şartlar altında kişilerin günlük olarak ihtiyacı olan çinko miktarı; bebeklerde 5 mg, çocuklarda 10 mg ile 15 mg arası ve yetişkinlerde ise 12 mg ile 15 mg arası olarak belirlenmiştir.
Vitamin D, protein, kazein, laktoz ise çinko emilimini artırmaktadır.
Çinkonun uyku hormonu olarak bilinen melatonin metabolizmasını düzenlediği ve sağlıklı bir uykuya yardımcı olduğu biliniyor.
ÇİNKO: Çinko, yaşamsal bir mineral. Saç yapımı ve onarımında da önemli bir rolü var. Saç köklerinin çevresinde yer alan yağ bezlerinin çalışmasına yardım ediyor. Ancak çinkonun fazlası da, saç dökülmesine neden olur.
National Institutes of Health-NIH (Ulusal Sağlık Enstitüsü)'a göre günlük 35-40 mg alımında çinko (ağır metal) zehirlenmesi gerçekleşir.
çinko takviyeyesinin en uygun alım zamanı yatmadan öncedir. gece uykusunda büyüme hormonunun daha fazla salgılanmasını sağlar.yan etki olarak fazla testosteron salgilatigi için erken bosalmaya neden olabilir.
Çinko eksikliğinde saçta dökülmeler meydana gelir. Günde bir miktar saçın dökülmesi son derece normaldir. Fakat çinko eksikliği veya hormon bozuklukları saç dökülmelerini tetikler. Çinko saç dökülmelerini önlediği için bay bayan fark etmeksizin birçok kişi çinko takviyesi yapmak istemektedir.
İştah kaybı Kilo kaybı İshal. Halsizlik ve sürekli uyku hali.
Süt ürünleri ve yumurta çinko açısından çok zengin değildir. Beyaz peynirde bu 8 mg iken kaşar peynirinde ise bu oran 3.2 mg'dır.
Yumurta, demir ve çinko gibi sağlığımız açısından önem taşıyan mineralleri de içerir. Demir, kan yapımı için gereklidir. Ayrıca demirin büyüme, gelişme ve hastalıklardan koruma rolü vardır.
Lifli ve bol proteinli bir besin olan mercimek başta B vitamini ve demir olmak üzere kalsiyum, manganez, sodyum, bakır, çinko ve fosfor mineralleri açısından da zengindir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri