yokluk bir işlemin ya da sözleşmenin hiç doğmaması anlamına gelir. mesela evliliğin resmi memur önünde yapılmamış olması, 2 hemcins arasında yapılmış olması gibi.. burada geçersiz bir işlem değil, bir işlem dahi yoktur.
Bir sözleşmede yasanın aradığı temel şart yoksa hiç meydana gelmemiş sayılır. Yani bir işlem yapılıyor ama yapılan işlemde kurucu unsur yok. Kurucu unsur yoksa yapılan işlem resmiyete dökülemez. Resmi nikâh memuru önünde yapılmayan evlilik yok hükmündedir.
Yokluk, bir hukuksal işlemin hiç doğmamış, hukuk alemine çık- mamış sayılması sonucunu doğurur. Bu nedenle “yok” sayılan işlem, yapıldığı andan itibaren hükümsüzdür, “YOK” sayılan yasaya göre yapılan işlemler de geçersizdir.
Yokluk yaptırımı, idari işlemin kurucu unsurlarındaki ağır hukuka aykırılıklarda sözkonusu olmaktadır. Bununla kastedilen, o işlemin yok hükmünde sayılmasıdır.Yokluk, maddi ve hukuki yokluk olmak üzere iki farklı yokluk halini ifade eden dahageniş ve üst bir kavramdır.
B-Mutlak Butlan (Kesin Hükümsüzlük):
Yokluk yaptırımına tabi bir hukuki işlem hiç doğmamış kabul edilirken mutlak butlanda işlem doğmuş ama geçersiz sayılmıştır. Yok işlem hiç doğmamış, mutlak butlanla batıl işlem ise ölü doğmuş bir işlemdir.
İlgili 43 soru bulundu
Varlıkta eksiklik ya da bulunmayış durumu, mevcut olmama hali olarak belirtilir. Bu anlamda felsefi bir kategori olarak anlaşılır ve yokluk ya da namevcudiyet şeklinde kullanılır.
Yokluk: İşlem hiç oluşmamış kabul edilir yani yok sayılır. Hukuki işlemin kurucu unsurları eksiktir. Yokluk en ağır geçersizlik türüdür.
Akla, mantığa, gerçeğe, insani değerlere, uluslararası anlayışa, te- amüllere, kanun maddesine dayanmayan, sakat, eksik her türlü karar, işlem yok hükmünde terimiyle nitelendiriliyor.
“Yokluk hali “yok hükmünde sayılma hali“ sadece fonksiyon gaspıyla sakat işlemler ile ağır ve bariz yetki tecavüzüyle sakat işlemler ile (fiili yol oluşturan işlemler, düzmece atamalar, yaş koşuluna uymayan atamalar) de söz konusu olabilmektedir.
yokluk bir işlemin ya da sözleşmenin hiç doğmaması anlamına gelir. mesela evliliğin resmi memur önünde yapılmamış olması, 2 hemcins arasında yapılmış olması gibi.. burada geçersiz bir işlem değil, bir işlem dahi yoktur.
Yok, ortaya çıkmamış, var olmamış, vücud elde etmemiş anlamındadır. Dolayısıyla evliliğin yokluğu da, ortada bir evlilikten bahsetmenin mümkün olmaması ve evliliğin mevcut olmaması anlamlarına gelmektedir. Evliliğin yokluğunda evlenme hiç gerçekleşmemiştir.
Hukuki işlemin bir unsurunun eksik olmasına yokluk denir. Yokluk halinde işlem hiç oluşmamış sayılır. Hukuki işlemin yokluğu herkes tarafından ileri sürülebilir. Dava açmaya gerek yoktur.
m. 26) Kanunun emredici hükümlerine, ahlaka, kamu düzenine, kişilik haklarına aykırı veya konusu imkansız olan sözleşmeler kesin olarak hükümsüzdür. Sözleşmenin içerdiği hükümlerden bir kısmının hükümsüz olması, diğerlerinin geçerliliğini etkilemez.
a) Yokluk: Sözleşmenin kurucu unsurlarındaki eksikliği ifade eder. b) Geçersizlik: Bir sözleşmenin tarafların istediği hukuki hüküm ve sonuçları meydana getiremediği bütün hallere verilen genel addır.
Butlan, işlemin kurucu unsurlarında herhangi bir eksiklik olmamasına rağmen ” geçerli sayılmaması ” şeklinde de ifade edilebilir. Kısaca örnek vermek gerekirse; resmi nikahlı bir kimsenin yeniden resmi nikah kıyması butlan (mutlak butlan) sayılır.
“Kavram olarak yokluk; bir hukuki işlemin doğabilmesi için öngörülen ve kurucu nitelikte olan emredici hükümlere aykırılık halidir. Bu aykırılık, işlemin unsurlarında eksikliğe yol açar ve işlemi “yokluk” ile sakat hale getirir. Yok sayılan işlem, şeklen dahi meydana gelmemiştir.
Yoklukla malul kelimesi daha çok hukuk alanında karşımıza çıkar. Yapılan herhangi bir hukuk işlemi hiçbir sonuç doğurmayacak biçimde olduğunda bu işlem yok sayılmış olur. Yoklukla malul, hukuk alanında "yok" hükmünde kullanılan bir kavramdır.
ÖZEL HUKUK MÜEYYİDELERİ
YOKLUK: Bir hukuki işlemin kanunun öngördüğü kurucu unsurlarından en az birine uyulmaması halinde o işlemin oluşmamış sayılmasıdır. BUTLAN/HÜKÜMSÜZLÜK: Bir hukuki işlemin baştan itibaren hukuki sonuçlarını meydana getirmemesi veya sonradan da geçerli kılınamaması demektir.
ASKIDA HÜKÜMSÜZLÜK
Kurucu unsurları ve geçerlilik unsurları mevcut olan bir işlemin hukuki sonucunu doğurması için tamamlayıcı bir işlemin sonradan gerçekleşmesine bağlanmasıdır. ÖRNEK; Ayırt etme gücü olmayan bir kişinin yaptığı sözleşme butlan yaptırımına tabidir.
İdare hukukunda yokluk, işlemin madden var olmamasını (=maddi yok luk) veya geçerlik şartlarının -yetki ve fonksiyon gaspı gibi- ağır ve açık hukuka aykırılık taşımasını (= hukuki yokluk, yokluk benzeri, yok hükmünde olma) ifade eder.
Askıda hükümsüzlük, bir hukuki işlemin kanunun öngördüğü unsurların eksikliği dolayısıyla başlangıçta hüküm ve sonuç doğurmaması, ancak unsurların tamamlanmasıyla hukuki sonuçlarını tam olarak meydana getirmesi olarak tanımlanmaktadır.
Kurucu unsurları mevcut olan bir hukukî işlemde, kamu düzenini ilgilendirecek önemde bulunan bir geçerlilik şartının gerçekleşmemiş olmasıdır. Kesin hükümsüzlüğü; her zaman, her ilgili ileri sürebilir.
Değiştirilmiş kısmî hükümsüzlük, bir sözleşmede yer alan münferit düzenlemenin bölünme kabul edilmeksizin geçersiz olmasını ifade eder. Sözleşmede meydana gelen boşluğun ise, ikâme bir hüküm ile doldurulması esasına dayanır.
Bu bağlamda genel olarak hükümsüzlük türleri yokluk, mutlak butlan (kesin hükümsüzlük) ve nispi butlan (nispi hükümsüzlük, iptal edilebilirlik) olarak sayılabilir.
Yokluk ve varlık, birbirinin zıttı olan kelimeler. Yani aslında yokluk, var olamaz. Yoksa yoktur, bu kadar. "Kırmızı yokluk" gibi bir tamlamayı yazıp söyleyebiliyor olmamız, onun gerçek ya da var olduğu anlamına gelmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri