çalışmamızın konusunun sınırları dışındadır; zira “âciz, zavallı, beceriksiz, hareketsiz” gibi anlamlara gelen ve “نﮐﺳ” kökünden türemiş olan “miskîn” kelimesiyle “miskli/misk kokulu” anlamına gelen “miskîn [misk + în]” kelimesi arasındaki ilgi sadece şekli bir benzerlikten ibarettir.
Yoksulluk veya fakirlik, günlük temel ihtiyaçların tamamını veya büyük bir kısmını karşılayacak yeterli gelire sahip olmama durumudur. Özellikle, yiyecek, içecek, barınma, giyim-kuşam gibi temel ihtiyaçlara zor erişmek veya erişememek yoksulluk olarak tanımlanabilmektedir.
Bu sözcük Türk sözcüğünün yanına "İkametgahı" anlamına gelen Farsça "-estan veya -stan" ekinin gelmesiyle oluşmuştur. Modern Farsça'da Türkiye (ترکیه) sözcüğü, kişilerin yerini belirtmek için kullanılan Arapça nisba ekinin türemiş halidir.
"Çatal" sözcüğü de "çat" adıyle "-al" ekinden kurulmuştur. "Çat" adı daha çok ikili bir kök olarak "çat-mak" eylemiyle tanınmıştır. Halbuki "çatmak" eyleminin kökü olan "çat" sözcüğünü ad olarak da kolaylıkla bulabiliriz.
İlgili 33 soru bulundu
Türkçe çat- fiilinden +Al sonekiyle türetilmiştir.
Orta Türkçe yoksul “fakir” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe yok sözcüğünden Türkiye Türkçesi +sIl ekiyle türetilmiştir.
Çince “Tu-Kue” adı Türk- çe “Türküt” ya da “Türük adının karşılığı olarak kullanılmıştır. Çoğul ya da tekil olma durumu bir yana bu isim Türkçe “Türk” adına karşılık gelmekte olup, Türk- lerden Çinlilere geçmiştir.
Türkiye'nin adı, "Türk" etnik kimliği adından gelir. Sözcüğün günümüzdeki hâlinin orijinali, bugünkü Türkiye toprakları için ilk kez 12. yüzyılda İtalyanlar tarafından Orta Çağ Latincesi kullanılarak Turchia veya Turcmenia şekillerinde oluşturuldu.
c) İtalyanca TURCHİA (Turkiya) kelimesinden mülhem olduğu için, memleketimizin adı, uzun zaman ري" veya توري şeklinde, yani sonunda “a” harfi ile yazılmıştır.
Arapça fḳr kökünden gelen faḳīr فقير “1. oyuk, çukur, 2. beli bükük, 3. yoksul” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça faḳara فَقَرَ “oydu” fiilinin faˁīl vezninde sıfatıdır.
Maddî ihtiyaç içinde bulunan kimse, yoksul.
Fakīr kelimesi Arapça'da "delmek, kazmak, kırmak" mânalarına gelen fakr kökünden sıfat olup asıl anlamı "omurgası (fekār) kırılmış kimse"dir. Bu durumdaki insan gibi bir işe güç yetirememesi, başkasına muhtaç olması sebebiyle maddî bakımdan sıkıntı içinde bulunan kimseye de fakir denildiği ifade edilir (bk.
"Zenginlik" sözcüğünün kökü Farsça "sangīn"dan gelir; "seng" Farsçada "taş" demektir. "Yoksulluk" ise hepten Türkçedir. ... "yok" kökünden gelir.
Çay kelimesinin dünya dillerinin pek çoğundaki kökeni, dünyaya yayıldığı Çin'de yer alan dillere dayanır. Mandarin lehçesindeki ç'a, Min lehçesindeki (Amoy) t'e ve Kantonca çàh, 茶 karakterinin farklı telaffuzları olup, çayın dünyaya yayılmış farklı söyleniş şekillerinin kökenini oluştururlar.
Türkçe, Türkmence, Salarca ve Azerice'nin, Ana Oğuzca denilen bir dilden evrilerek oluştuğu varsayılır.
Türk adının bilim çevrelerince kabul edilen ilk kullanımı MS 1. yüzyılda Pomponius Mela ve Plinius adlı Romalı tarihçilerce kaydedilmiştir. Azak'ın doğusunda yaşayan insanlar Turcae/Tyrcae adı ile kayda geçmiştir. "Türk" sözcüğüne yakın ifadeler Çin kaynaklarında M.Ö. 3. yüzyılda geçmektedir.
Türkiye, Aralık 2021'den beri uluslararası platformlarda ülke adı olarak Turkey yerine "Türkiye"yi kullanıyor.
Devlet, Osmanlı Türkçesinde "imparatorluk", günümüz Türkçesinde "yüce devlet" anlamına gelen Devlet-i Aliyye (Osmanlıca: دولت عليه) ve devleti yöneten hanedanı belirtmek için "Osmanlı Hanedanı" anlamına gelen Hanedan-ı Âl-i Osman isimlerini kullandı.
10. yüzyılda Orta Asya'dan, çoklukla İran üzerinden Anadolu topraklarına yerleşen Oğuz-Türkmen başta olmak üzere pek çok boy Türk adı altında toplanmıştır. Türk adı Orta Asya'da Türk ırkına mensup ve Türkçe konuşan toplulukların Göktürkler döneminden beri ortak adıdır.
Bu değerlendirme bizi Türklerin anayurdu Orta Asya bozkırlarıdır sonucuna götürmektedir. Orta Asya'nın sınırları ise doğuda Baykal Gölü'nden batıda Hazar Denizi ve Ural Dağları'na; kuzeyde Sibirya bozkırlarından güneyde Tanrı Dağları ve Gobi Çölü'ne uzanmaktadır.
Türk, Turok veya et-Turk (Arapça: الترك ابن يافث), Türk ve Arap mitolojilerine göre tarihen yaşamış ve şimdi de nesillerini devam ettiren tüm Türk halklarının efsanevi atası. Efsaneye göre Türk, Yafes'in oğludur. Yafes ise hem Kitâb-ı Mukaddes'te hem de Kur'an'da adı geçen Nuh'un oğludur.
Eski Türkçe tarġak “saç tarama aleti” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe tarġa- “taramak” fiilinden Eski Türkçe +(g)Ak ekiyle türetilmiştir.
Bir şeyin üzerine toz bir madde ya da ilaç serpmeyi anlatmak için de bu sözcük kullanılır.]] Türkiye Türkçesi etmek “ekmek” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe aynı anlama gelen ötmek veya etmek sözcüğünden evrilmiştir.
yüz- - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe üz- veya yüz- “1. üste çıkmak, su yüzünde kalmak, 2. deri soymak” fiilinden evrilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri