Modern araçlarda yokuş aşağı giderken vitesi boşa aldığınızda motor ile tekerlekleri birbirinden ayırırsınız. Yani motorun çalışmaya devam etmesi için rölantide çektiği yakıt kadar yakıt çekmesi gerekir.
Bilinenin aksine yokuş aşağı giderken araçta vitesi boşa almak yakıt tasarrufuna katkı sağlamamaktadır. Yakıt tasarrufu sağlayabilmenin en güzel yolu aracın doğru bir şekilde devirde ve en doğru vites ile kullanılmasıdır.
Hızlı giderken ve ya arac hareket halindeyken vitesi bosa almayın. Sadece aracı durdurdugunuzda stop etmeyeceginiz zaman bosa alın. ayagınızı uzun sure debriyajda basılı tutmayın. Sadece vitese takacakken ve vitesten cıkartacakken debriyaja basın.
Boşta sürüşün yakıt tüketimini azalttığı iyi bilinmektedir.
esas itibarıyla bir vites kademesi olmayıp şanzımandaki ara durumdur. dişlilerin birbiren geçip hareket sağlamadığı aşama olduğu için "boş vites" ismini alır. aracın boşta çalıştırılması üzerine sürekli bir tartışma mevcuttur.
İlgili 18 soru bulundu
Aslında vitesi boşa aldığınızda yakıt harcamış olursunuz.
Modern araçlarda yokuş aşağı giderken vitesi boşa aldığınızda motor ile tekerlekleri birbirinden ayırırsınız. Yani motorun çalışmaya devam etmesi için rölantide çektiği yakıt kadar yakıt çekmesi gerekir.
Birden yığdırmadığınız ve çok aşırı devir çevirmediğiniz sürece zararsız.
Düşük viteste (1 ve 2) araç daha fazla yakıt harcamaktadır. Araç hızlandırılıp orantılı olarak yüksek vitese geçilmelidir (yüksek vites düşük devir).
Boşa atma olayının tek tavsiye edilmeme nedeni eğer araba stop ederse direksiyon sertleşir frenler tutmaz ve aniden böyle birşey olursa sürücü çok panikler ciddi bir konudur. Eğer yüksek devir çevirdikten sonra birden boşa alır yada ayağın debriyajda gidersen , motorun devri aniden rölanti devrine düşer.
Araba Nasıl Boşa Alınır Aracı çalıştırmak için boşa alacaksanız öncelikle debriyaj' a basıp vites topuzunun üstünde bulunan işarete göre vites topuzu ortada duracak şekilde araç boşa alınır.
Arabayı park ettikten sonra el frenini çekip, vitesi boşa almak gerekir. Ayağınızı da frenden çektikten sonra araba sadece el freni ile duruyorsa o anda uygun vitese takmanız gerekmekte.Otomatik vitesli araçlarda da aynı işlem uygulanmalı. Park edildikten sonra vites N konumuna getirilmeli ve el freni çekilmeli.
Panpa. Debriyaja basmadan vites atmak için öngörü ve teknik önemlidir,dikkat edilmezse şanzıman zarar görebilir.Debriyaja basmadan vites boşa rahatlıkla atabilir ancak sakıncaları mevcuttur,siz yine de debriyajı kullanın.
Sorular çok iyi ya Vites değiştirirken vitese atarkende boşa atarkende debrijaya basılır aksi takdirde baskı balatayı güzelinden sıyırırsınız hatta dişlilere zarar verirsiniz şanzumanı bile dağıtabilirsiniz.
Yokuşta araba kaldırılacaksa ve araç manuel vitese sahipse öncelikle hem frene hem de debriyaja basılması gerekir. Frene ve debriyaja basıldığı sırada vites 1'e getirilir ve ayak fren pedalından çekilip gaza basılarak kavrama sağlanır. Böylece araç güvenle hareket etmiş olur.
Bu aracın çekiş gücüyle alakalı bir durumdur. Eğer ki siz yokuşta duran bir aracı kaldırmak istiyorsanız bunun için aracın birinci viteste olması gerekiyor. Fakat seyir halindeyseniz aracın devrini düşürmeden vitesin ayarlanması gerekir. Eğer ki çekiş gücü 2. viteste zorlanmıyorsa bu iyi bir tercih olacaktır.
yokuşuna, arabasına, şoförüne bağlı. 3üncü viteslik yokuş araba gazlıysa 2 ile de çıkılır. şoför acemi ise yüksek devir daha iyidir vesaire. bogaz koprusu yolunda fikirtepe onlerinden iyi kaptirilmissa camlicaya kadar 4 veya 5 ile gayet cikilabilir.
motosikletler sıralı şanzıman olduğu için 1 den 3 e, 3 ten 5 e, 5 ten 1 e gibi vites ayarlamaları yapamazsın. 1 altta, boş ortada, 2 ve üstü de yukarıda olduğu için, 2 den hafif aşağıya basarak direk boşa da alabilirsin, iyice bastırırsan 1. vitese de alabilirsin, o tamamen ayağının hassasiyetiyle alakalı bi durum.
Vitesler aracın gücünü, motorun devrini ve hızını ayarlar:
1.Vites: Minimum hız limiti 5 KM – Maksimum hız limiti 40 KM olup, 20 KM hızı aştıktan sonra ikinci (1.) vitese geçilir. 2.Vites: Minimum hız limiti 10 KM – Maksimum hız limiti 60 KM olup, 40 KM hızı aştıktan sonra üçüncü (3.) vitese geçilir.
yokuş aşağı veya düz yolda vites değiştirirken gaza basma ihtiyacı yoktur. sağ ayak frendeyken sol ayak ile debriyaja basıp vites küçültülür.
Aynı şekilde özellikle uzun yolda çok düşük hızla gitmek de yakıt tüketimini artırabilir. Uzun yolda, saatte 80-90 kilometre hız yakıt tüketiminizi dengede tutmak için ideal bir seçenektir.
Uzun yol yolculuklarınızda devir saatinizi 1.800 – 2.500 devir aralığında tutmak maksimum yakıt verimliliğini sağlamanıza yardımcı olacaktır.
Yakıt tasarrufu yapmanın en iyi yolu otomobili olabildiğince sakin kullanmaktan geçer. Aracı yüksek devirlerde kullanmamaya özen gösterin. Yakıt sarfiyatının en az olduğu devir; benzinli araçlarda 2500-3000, dizel araçlarda ise 2000-2500'dür.
Atmosferik araçlarda özellikle, yokuş yukarı dur-kalk işkence olabilir. Bu durumlarda gazı çok vermeden el freni çekiliyken gaz vermeye başlayıp uygun devirde el frenini bırakarak devam edebilirsiniz. arabanın lastiklerine ve yolun durumuna, toprak-asfalt olmasına göre birinci viteste çıkmak gerekir.
N (Neutral): Vitesi boşa almak için kullanacağınız vites kategorisi ise N vitesidir. Kırmızı ışıkta beklerken aracınızı N pozisyonuna alabilirsiniz.
3) Araç hareket hâlindeyken boşa atmak, özellikle otomatik vitesli araçlarda şanzıman sistemlerini çok büyük riske atmaktadır. Çünkü araç boşta iken şanzıman yağlaması yapılmaz. Uzun vadede büyük masraflara yol açan bu durum, sadece şanzımana değil, aracın birçok parçasına olumsuz etkide bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri