Koronavirüs salgınına karşı alınan önlemler kapsamında Türkiye'nin tüm illerinde insanların yoğun olarak bulunduğu ya da bulanabileceği cadde ve sokaklarda, meydanlar ve toplu taşıma araç durakları gibi alanlarda sigara içme yasağı getirildi.
Trafikte emniyet güçleri tarafından veya elektronik denetleme sistemleri (EDS) tarafından sigara içildiği tespit edilen araç sürücülerine idari para cezası kesilebilir. Arabada Sigara İçme Cezası Ne Kadar? 2023 yılı itibariyle arabada sigara içme cezası 248,38 TL olarak kararlaştırıldı.
Bu nedenle de arabada sigara içme yasağının sadece sürücü için geçerli olduğu zannedilmektedir. Oysa bu yasak, arabada bulunan herkes için geçerlidir. Dumansız hava sahası uygulamaları kapsamında, özel araçlarda sigara kullanmak yolcular için de yasaktır.
Son dönemlerde, devletin çıkarttığı yasakların ve cezaların başında, arabada sigara içme gelmektedir. Artık Emniyet Müdürlüğü tarafından bütün araçlar denetlenmeye başladı. Araç içerisinde sigara içen kişilere 153 TL para cezası kesilmeye başlandı.
Türkiye'de araçta sigara içmek, dumansız hava sahası politikaları gereğince 4207 sayılı yasa ile 2013 yılından itibaren yasaklanmıştır. İçen kişilere para cezası uygulanmaktadır.
İlgili 19 soru bulundu
h) (Ek:10/11/2020-496 sayılı M.K.) Araç içinde sigara içmek yasaktır.
1 Ekim 2019'dan itibaren yürürlüğe girecek yeni düzenlemeyle sadece sürücülerin değil, özel araçlarda sürücü koltuğu dışında seyahat eden yolcuların da sigara içmesini yasaklıyor. Polis, şimdilik sadece sigara kullanan sürücülere ceza veriyor, yolcuları ise 1 Ekim'e kadar uyarıyor.
Hususi otomobillerin sürücü koltuklarında sigara içtiği tespit vatandaşlara diğer taşıtlarda olduğu üzere 5326 sayılı Kabahatlar Kanunu'nun “Tütün Mamullerinin Tüketilmesi” başlıklı 39. maddesine göre 153 TL idari para cezası kesilmektedir.
Türkiye'de özellikle son 10 yıl içerisinde sigara kullanımına ve satışına dair çok ciddi kısıtlamalar getirilirken, mevcut yasalarda 2013 yılında yapılan değişiklikle özel araç bile olsa sürücülerin araba içinde sigara içmesi yasaklandı.
2019 yılında alınan karar ile araçta sigara içme cezası 153,50 TL olarak belirlenmiştir. Yıllara göre gerçekleşen artış ile birlikte bu tutar 2020 yılında 188 TL'ye çıktı. 2023 yılında ise arabada sigara içme cezası 248,38 TL olarak kararlaştırıldı.
Ersan Şen: Avrupa Birliği ülkelerinde, eğer arabada 18 yaş altı, yani çocuk var ise araçta sigara içmek yasak. Bu ülkeler İngiltere, Fransa, İtalya, Yunanistan, İrlanda, Avusturya ve Kıbrıs.
VARAN, Ulusoy, Boss gibi bazı şehirlerarası otobüs işletmeciliği yapan firmalar, yolcular gibi sürücülerin de kesinlikle sigara içmelerine izin vermiyor. Pamukkale ve Metro gibi firmalar ise, sürücülerin konsantrasyonunun bozulmaması için kısıtlı sayıda sigara içmelerine izin verebiliyor.
A. TÜTÜN ÜRÜNLERİNİN ÇEVREYE ZARAR VERMESİNİN ÖNLENMESİ: Tütün ürünleriyle ilgili izmarit, paket, ağızlık, kâğıt ve benzeri atıkları çevreye atanlara Kabahatler Kanununun 41. maddesi gereği belediye zabıta görevlilerince idari para cezası (2009 yılı için) 25 TL uygulanır.
ALO 184 Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi (SABİM) Tütün İhbar Hattı aracılığıyla ya da Yeşil Dedektör mobil uygulaması üzerinden 4207 sayılı Kanun hükümlerinin ihlallerine yönelik ihbar ve şikâyetler Bakanlığımıza iletilmektedir.
Arabada sigara içilebiliyor mu? Arabanın camları açık olsa dahi arabada sigara içilmesi yasaktır.
İşte 2023 kapalı alanda sigara içmek cezası... Polis ve Jandarma tarafından gözlemlenerek işletme sahibine ve sigara içenlere de dahil olmak üzere, 365 TL'den başlayarak 617 TL'ye kadar kurallara uymayan işletmelere ise 8.540 TL'den 42.858 TL'ye kadar para cezası yazılacaktır.
Sigara yasağının konulduğu alanlardan bir tanesi de uçaklardı. Ülkemizin bayrak taşıyıcı havayolu şirketi olan Türk Hava Yolları bu yasağı ilk uygulayan markalardan biri oldu. 1986 yılında getirilen yasakla artık yurtiçi ve 6 saatin altında sürecek uçuşlarda sigara içilemeyecekti.
5. Vapurların Açık Alanlarında Sigara İçebilir miyim? 4207 Sayılı Kanun kapsamında, "toplu taşıma araçlarında sigara ve diğer tütün ürünlerinin içilmesi” yasaklanıyor.
Özel araçta sigara içmenin yasak olduğuyla ilgili mevzuat, 24 Mayıs 2013 tarihinde üzerinde gerçekleştirilen değişikliklerle birlikte yürürlüğe girmiş ve kanunlaşmıştı.
Meksika'da tütün ürünleriyle ilgili dünyanın en katı uygulaması başladı. Yeni yasayla birlikte ülkedeki tüm kamusal alanlarda sigara içmek yasaklandı. Yasağa sahil ve parklar da dahil. Meksika'da sahil ve parklar dahil kamusal alanlarda tütün ürünleri kullanımı yasaklandı.
Bununla birlikte, bazı kişiler hala sigara içme alışkanlıklarını sürdürmektedir. Yolculuk sırasında, şoförler de dahil olmak üzere insanlar, sigara içme ihtiyacı hissedebilirler. Ancak, otobüste şoförün sigara içmesi, çeşitli riskler taşıdığından, genellikle yasaklanmıştır.
Hayır. Çalışma ortamlarının yangın merdivenlerinde, balkonlarında, merdiven boşluklarında ya da iki binayı birbirine bağlayan koridorlarında sigara ve tütün ürünleri kullanılamaz.
Tütün Ürünleri (Sigara) Tüketiminin Yasak Olduğu Yerler
4207 sayılı Kanun'da özel hukuk kişilerine ait olan lokantalar ile kahvehane, kafeterya, birahane gibi eğlence hizmeti verilen işletmelerde sigara, nargile gibi tütün ürünlerinin tüketilemeyeceği hüküm altına alınmıştır.
Kapalı alanlarda uygulanmakta olan sigara içme yasağı havalimanımızda da uygulanmakta olup, kanunen terminal içinde yolcularımıza sigara içilebilecek bir alan tahsis edememekteyiz.
Hemen belirtelim ki araçta sigara içimiyle ilgili henüz resmi bir yasaklama yok. Nargile ve elektronik sigarayla ilgili de mevcut yasal durum hala geçerli.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri