Bu nedenle yönetici/yönetmen olmak için tercih sebebi olarak değerlendirilecek bölümler; İşletme / İktisat, Uluslararası İlişkiler, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, İşletme Mühendisliği, Makine Mühendisliği ve Endüstri Mühendisliği olarak sayılabilir.
Aslında herhangi bir bölümü bitirip bitirmemenin kesin bir önemi yok ama endüstri mühendisi, işletme mühendisi, iktisat, işletme tarzı bölümlerden genellikle yürüyebilirsin.
Yönetici olmak için; İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi veya işletme mühendisliği, makine mühendisliği ve endüstri mühendisliği bölümlerinden mezun olmanız gerekir. Ancak ilgili bölümlerin yanı sıra şirket yapısı ve çalışma alanına göre farklı bölümlerden mezunlar da değerlendirilebilir.
Yönetici, bir topluluğu idare eden, yöneten, sorunları çözebilen, hedefleri, planları, doğru takım arkadaşları kuran, stratejileri olan ve geleceği öngörebilen kişilerdir. Yöneticilerin çalışanları ile iletişimlerinin iyi olması ve çalışanlarının fikirlerini her zaman ciddiye almaları gerekir.
Yönetici unvanları ise, genellikle bir şirkette üst düzey bir konuma ve yetkiye sahip olan bir çalışanı tanımlar. Bazen bunlara “C-Seviyesi” pozisyonlar denir ve bu rolleri üstlenen kişiler genellikle departman veya bölüm başkanları olduğu için C (chief- şef) seviyesi ile ifade edilir.
İlgili 22 soru bulundu
Bu nedenle yönetici/yönetmen olmak için tercih sebebi olarak değerlendirilecek bölümler; İşletme / İktisat, Uluslararası İlişkiler, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, İşletme Mühendisliği, Makine Mühendisliği ve Endüstri Mühendisliği olarak sayılabilir.
Yönetici Adayı olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Yönetici Adayı maaşı 2023 verilerine göre ortalama 30.600 TL civarındadır.
Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre, yönetim planında, “yöneticinin kat malikleri tarafından seçileceği” maddesi yer alıyorsa, kat maliki olmayan kişiler yönetici olamaz. Buna göre, örneğin; kiracılar apartman ve site yöneticisi olamaz. Ancak, yönetim planında böyle bir madde bulunmuyorsa kiracılar da yönetici olabilir.
Yöneticilik bir meslek (kariyer) uygulamasıdır, liderlik ise insanları etkileyebilme ve harekete geçirebilme işidir. Yöneticilik formal bir organizasyon yapısı içinde gerçekleşir, liderlik için formal yapı şart değildir.
Yönetici: "Yönetme yetkisini elinde bulunduran", "yöneten kişi", "idareci".
Müdür olmak için genellikle 8-10 yıl arasında tecrübe bekleniyor ve 10 yıla kadar bu görevde kalmak normal karşılanıyor. Bir yönetim kurulu üyesinden beklenen tecrübe doğrultusunda en az 50 yaşında olması bekleniyor ve 75 yaşa kadar çıkabiliyor. Bazı sektörler ise gençleri daha çok tercih ediyor.
Yöneticilik için bir veya iki kademeyi geçmek yeterli oluyor. Bu da ortalama 3 ila 4 yıllık bir süre zarfında gerçekleşiyor.
Yöneticilik görevinin en zor taraflarından biri, bir gün içinde sayısız farklı konuda bazısı kısa bazısı uzun görüşmeler ve toplantılar yapmaktır. Bunların her birine özen göstermek, konsantre olmak, aktif bir şekilde dinlemek ve etkili karar almak son derece zordur.
Kelime anlam, Türkçe de baş yönetici olarak geçer. CEO olmak için belirli bir bölümden eğitim alma şartı yoktur. Bunun sebebi farklı alanlarda görev yapan tüm şirketlerde CEO ihtiyacının olmasıdır. Ancak genel olarak İşletme Bölümü ve İktisat Bölümü mezunları CEO için daha uygun olmaktadır.
CEO olmak isteyenlerden genellikle ilgili bir lisans veya yüksek lisans derecesine sahip olması beklenir. İşletme yönetimi, mühendislik, finans, hukuk gibi alanlardan lisans alınabilir. Ayrıca iş dünyasındaki deneyimler ve yükselme yolculuğu da önemlidir.
Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı (MYO) Bölümü, TYT puan türüne göre sözel puan türüne göre öğrenci alır.
Lider, bulunduğu bölgeye yarar sağlayan, elindeki gücü kullanabilme yeteneğiyle doğru orantıda çevresini etkileyen kişidir. Sorumluluk alır, zeka ve bilgiye dayalı kararlar verir. Yönetici ise bir birimin sorumlusu konumundadır. Bu görevle alakalı olarak tekrar eden, gözetim ve denetimde bulunan kişidir.
Yönetici veya yönetim kurulu ilgili kanun uyarınca her yıl toplanan kat malikleri kurulunca seçilir ve atanır. Kat malikleri kurulu tarafından atanacak olan yöneticinin kat malikleri kurulunda hem sayı hem de arsa payı çoğunluğunca tercih edilmesi gerekmektedir.
İyi bir yönetici, sorun değil çözüm odaklı olabilmeli ve ekip arkadaşlarına yetki/sorumluluk verebilmeli. İyi bir yönetici, duygusal zekaya sahip olmalı. Duygularını yönetebilmeli, dinlemeli ve empati yapabilmeli. İyi bir yönetici, vizyon sahibi olmalı ve değişimlere ayak uydurabilmeli, durumsal davranabilmeli.
YÖNETİCİ, KAT MALİKLERİNİN HEM SAYI HEMDE ARSA PAYI BAKIMINDAN ÇOĞUNLUĞU TARAFINDAN ATANIR/SEÇİLİR. Yönetici her yıl kat malikleri kurulunun kanuni yıllık toplantısında yeniden atanır/seçilir; eski yönetici tekrar atanabilir/seçilebilir.
Kat malikleri anagayrimenkulün yönetiminde anlaşamaz veya toplanıp bir yönetici atayamazlarsa, o geyrimenkulün bulunduğu yerin sulh mahkemesince, kat maliklerinden birinin müracaatı üzerine ve mümkünse diğerleri de dinlendikten sonra, gayrimenkule bir yönetici atanır.
Geleneksel yöneticiler otoriter, demokratik ve insancıl; liderler de otokratik, demokratik, bürokratik, karizmatik, durumsal, etkileşimci, organizasyonel, müteşebbis ve doğal lider gibi birçok türe ayrılabilmektedir.
CEO olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. CEO maaşı 2023 verilerine göre ortalama 99.400 TL civarındadır.
eleman.net verilerine göre, Müdür 2023 yılında ortalama 46.700 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Müdür , Temmuz 2023 yılında ortalama 46.800 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 38.720 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Oybirliği ile kat malikleri arasından bir yönetici seçilemediği durumlarda dışarıdan seçilecek olan apartman yöneticisi, ücret karşılığında atanır ve bu maaş da yine kat maliklerince ortak kararla belirlenir. Dışarıdan atanan yöneticinin maaşı, kat malikleri tarafından arsa payları oranında karşılanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri