Batikonun zararları ise şunlardır: Nadiren, bazı kullanıcılarda alerjik reaksiyonlara veya cilt tahrişine neden olabilir. Uzun süreli ve aşırı kullanım, ciltte kuruluk ve hassasiyet artışına neden olabilir.
3. BATTICON nasıl kullanılır? Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar: Enfeksiyon tedavisi için maksimum 14 gün günde bir veya iki kez uygulanır. Enfeksiyonun önlenmesi için gerektiği sürece haftada bir veya iki kez uygulanır.
Enfeksiyona neden olan ya da enfeksiyona neden olacak bakterileri öldüren Batikon, bazı durumlarda örneğin antibiyotik tedavilerinden sonra da kullanılabilir. İçerisinde etil alkol vb. maddelerin de bulunması nedeniyle dezenfekte konusunda insanlar tarafından fazlaca kullanılabilmektedir.
Batikon ilacın içerisinde bulunan etken madde povidon-iyot olarak bilinmektedir. İçerik yapısı sayesinde kullanımı sırasında yara yüzeyinde oluşan mikropların direnci kırılmaktadır. Ayrıca yapısal olarak da hem hayvanlarda hem de insanlarda kolay bir şekilde kullanımına olanak sağlar.
Baticonol Kullanımı
Cilt mukozalarını dezenfekte etme sayesinde hem kataterden bulaşabilecek enfeksiyonlar önlenir hem de bölgede bir enfeksiyon varsa tedavisi sağlanmış olur. Küçük kesikler, yüzeysel yanıklar ve derin olmayan yaralarda meydana gelebilecek enfeksiyonları önler ve cilt enfeksiyonlarını tedavi eder.
İlgili 25 soru bulundu
-İçinde iyot içeren Batikon benzeri pansuman malzemeleri yara iyileşmesini geciktirir, kullanılmamalıdır.
Batikon Ne için Kullanılır? Açık yaralara ya da açık yararlarla temas edebilecek nesnelere batikon uygulanarak mikrop ve bakterilerden arınmalarını sağlar.
Yaranın dış yüzeyi BATİCON®'la silinmelidir. Batikon kesinlikle yaranın içine sürülmemelidir. Yoksa doku harabiyeti yapabilir.
Batikon Solüsyonun Bilinen Yan Etkileri Var Mıdır? Batikon solüsyonun bilinen 1 etkisi dışında zararlı veya yan etkisi bulunmamaktadır. Kullanım sırasında oluşabilecek yan etki ise iyotlardan kaynaklanmaktadır. Eğer iyotlara karşı herhangi bir alerjiniz veya hassasiyetiniz var ise batikon kullanımı yapılmamalıdır.
Batikon Dezenfektan
Dezenfektan ürünleri genellikle yüzeyde bulunan bakterilerin anlık olarak öldürülmesini sağlar. Bu dezenfeksiyon işleminden sonra kısa süreliğine yüzeyin antiseptik özellik göstermesi de mümkündür.
Yaranın yetersiz beslenmesi, oksijenlenmesi ve enfeksiyonu gibi lokal faktörlerin yanısıra ileri yaş, beslenme sorunları, diyabet gibi eşlik eden ko-morbid durumlar, stres, çeşitli ilaçlar, alkol ve sigara alışkanlığı, radyasyon gibi etkenler de yara iyileşmesini olumsuz etkileyen pekçok önemli faktörlerdendir.
Açık Yaraların Pansumanı
Yara üzerindeki eski pansuman alındıktan sonra steril gazlı beze batikon dökülür. Yaranın deri ile kaplı etrafı silinir. Açık yaranın içi kesinlikle antiseptik ile temizlenmez.
Ayrıca antibiyotiklerin aksine Batikon bakteri direncine sebep olmuyor. Ameliyat sonrası yara pansumanında da Batikon kullanılabiliyor. Düzenli olarak Batikon ile yara üzerinin silinmesi, bu bölgenin zararlı mikro organizmalarla enfekte olmasını önlüyor.
Alkol, genellikle deriden batikon lekesini çıkarmakta etkilidir. Ancak kullanılan yüzeye ve alkolün kullanım koşullarına dikkat etmek gerekir. Alkol hassas yüzeylerde ve ciltte kullanılırken dikkatli olunmalı, kullanılmadan önce küçük bir alanda deneme yapılmalıdır.
Batikon, insanlar için mantar enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılan bir topikal antifungal ilaçtır. İçeriğindeki mikonazol, mantarların büyümesini engelleyerek enfeksiyonu kontrol etmeye yardımcı olur.
Yüksek konsantrasyonlu olduğu için, doğru oranlarda su ile seyreltilmesi gerekir. Batikon, güçlü bir çamaşır suyu alternatifi olarak kullanılan bir temizlik maddesidir. Doğru kullanıldığında oldukça etkilidir.
Povidon iyot (batikon) antiseptik solüsyon, çeşitli hijyenik ve cerrahi el dezenfeksiyonunda, ameliyat öncesi ameliyat bölgesinin dezenfeksiyonunda ve hazırlanmasında, cilt ve yara çevresi dezenfeksiyonunda, antiseptik yıkamalarda kullanılır.
Tentürdiyot aşırı tahriş edici bir madde olduğu için günümüzde artık kullanılmamaktadır (örneğin ilk yardım çantalarından kaldırılmıştır). Onun yerine etkili, daha az tahriş edici ve dokulara daha az zarar veren "Polivinilpirolidon iyot" isimli madde kullanılmaktadır.
Batikon Nasıl Kullanılır:
Bunun için deri üzerine birkaç damla Batticon®Solüsyon damlatılıp, bu alanın 30 dakika ilaçla kaplı tutulması sağlanır. Süre sonunda herhangi bir reaksiyon oluştuğu gözlenirse, bu kişi için Batticon® Solüsyon'un kullanışı kontrendike demektir.
Yaranın nemli tutulması önemlidir, çabuk iyileştirir. Gerekli pansuman malzemeleri kullanılarak tecrübeli sağlık personeli tarafından her gün veya 2 günde bir pansuman yapılmalıdır. Dikiş Pansumanı: Dikişlerin kalma süresi bölgesine göre değişmekle beraber ortalama 10 gündür.
Kaşınan yara enfeksiyon kapmış olabilir
Bu yüzden yaranın çok yakından takip edilmesi gerekmektedir. Yara kenarlarında artan kızarıklık, küçük su toplamaları, yanma ya da iltihap benzeri oluşumların görülmesi durumunda vakit kaybedilmeden doktora başvurulmalıdır.
Fibrotik; Kirli sarı renkte, yara tabanına yapışık tabakadır.Yarada bulunan fibrin ve proteinlerin birikimi ile oluşur. Kuru yaralarda sertleşir, ayrılması güçleşir, ıslak yaralarda yumuşar ve cıvıklaşır. Yara iyileşmesini durdurur, infeksiyon yükünü arttırır.
Eğer hekim tarafından herhangi bir pansuman önerilmediyse, hastalar en basit şekilde günde 1 defa yarayı batikon (povidon iyot solüsyon) ile ıslatılmış gazlı bez ile silip, kuru bir gazlı bez ile kapatmak suretiyle pansuman yapabilirler.
Yara iyileşene kadar pansuman her gün devam etmelidir.
Gazlı Bez Yaralara İyi Gelir mi? Gazlı bezlerin içeriği, yaraların iyileşmesine yönelik olarak hazırlanır. Yaraların yanı sıra kanamalarda, dikişlerde, jinekolojik durumlarda ve yanıklarda da gazlı bezlerin kullanımı fayda sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri