İzolasyon yapılmayan bir duvar nemli zemin ile temasa geçtiğinde bina temeline zarar verir. Bu yüzden binanın temelinde nem ve rutubet oluşur. Bu yüzden temel izolasyonlarında rutubet ve neme karşı içten ve dıştan yapılabilen bohçalama yöntemi kullanılır.
1 Haziran 2018 tarihi itibariyle yürürlükte olacak yönetmelik ile yeni yapılacak binaların toprakla temas eden temel, döşeme ve bodrum duvarlarında, çatılarında, balkon ve ıslak hacimlerinde su yalıtımı yapılması zorunlu olacak.
İzolasyon yapılmayan bir duvar nemli zemin ile temasa geçtiğinde bina temeline zarar verir. Bu zarar da binanın daha çabuk eskimesine, çökmesine neden olabilir.Maddi manevi tüm bu riskleri ortadan kaldırmak için temel izolasyonu olarak adlandırılan bohçalama yöntemi kullanılır.
Binanın temelinin, binanın tamamını olumsuz şekilde etkileme riski olan dış etkenlerden korunması amacıyla binanın muhafaza edilmesine yönelik olarak yapılan tüm uygulamalara temel izolasyon denilir.
Yapıların özellikle içlerinden dışarıya veya dışlarından içeriye doğru gerçekleşen kayıpları engellemek için yaygın olarak kullanılan bir bariyer işlemidir. İzolasyon sayesinde ses, ısı, yangın, tesisat ve su sorunları artık bir sorun olmaktan çıkar.
İlgili 27 soru bulundu
Isı ve ses yalıtımı yapabilen kauçuk boru izolasyonu, yanma ve benzeri dış etkenlerden olumsuz etkilenmediği müddetçe yaklaşık 10 yıl boyunca kullanılabilir. Üst düzey bir kullanım ömrüne sahip olan bu izolasyon malzemesi, kullanıldıkları tesisatın da ömrünü uzatmaktadır.
İzolasyon, ya da daha yaygın bilinen Türkçe adı ile yalıtım, ısı enerjisinin akışını engelleyen bir malzemedir. Yalıtım, kışın evin içindeki ısının kaçmasını ve yazın evin dışındaki ısının girmesini önlemek için kullanılır.
Prefabrik evlerin özelliklerinden biri inşaat için temel kazılmasına gerek olmamasıdır. Tüm parçaları fabrikada üretilen evlerin kurulumu oldukça kolaydır.
➢Tekil temelin plandaki en küçük boyutu 0.70m den ve alanı 1.0m2 den ve temel yüksekliği 0.25m ve konsol boyunun ¼ ünden küçük olmamalı, beton örtüsü de 50m den az olmamalıdır.
Membran Ölçüleri: 1 top 33 mm membran 10 mt2'dir. ( 10 cm bindi yapılarak yapıştırıldığı için faydalı alan 9 m2 olarak hesap edilmelidir.) P300 Membran Özellikleri: P300 membran polyester keçeli bitümlü su yalıtım membranıdır.
Sonuç olarak 2017 yılı itibari ile enerji kimlik belgesi olmayan binaların alım - satım ve kiralamaları yapılamayacak üstelik daha yüksek vergiler ödemek zorunda kalacaklardır. Böyle bir durumla karşılaşmamak için mevcut yalıtımsız binalarımıza ısı yalıtımı yaptırmak artık bir zorunluluk haline gelmiştir.
Köpük ve yün özellikle izolasyon sağlanması amacı ile tercih edilen geleneksel yöntemlerden olurken ülkemizde üretilen ya da yurt dışından ihraç edilen pek çok malzemenin varlığından da söz edebiliriz.
Yapıların servis ömürlerini arttırmak, aşınma, korozyon veya sızıntılara karşı dirençli bir hale getirmek için çeşitli yapı kimyasalları aracılığı ile yapılan uygulamalara su yalıtımı denilir.
Yapı temel hafriyatı yapıldıktan sonra temellere gelebilecek suyun birikmemesi için, yüzeysel veya çevresel drenaj sistemi yapılmalıdır. Bunun yapılmaması halinde, biriken suların oluşturacağı basınç, binanın düşeyliğinin bozulmasına neden olabilir.
Eski binalarda mantolama zorunlu mu? Hayır, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından daha önce yapılan açıklamalar ile böyle bir zorunluluk olmadığını duyurmuştu. Zorunlu olan binaların enerji kimlik belgesi alması. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı mantolama olmayan binalara da bu belgeyi verecek.
Temel altı grobeton, temel perde sınırından 60 cm dışarıda ve iç tarafa doğru şevli yapılmalıdır. Polimer bitümlü örtü(polyester keçe taşıyıcılı), sürme esaslı su yalıtım malzemeleri, plastik/kauçuk esaslı sentetik örtüler su yalıtım malzemesi olarak kullanılabilir.
Mütemadi temeller, temelin sağlam olduğu ve basit yığma duvarlı yapılarda sıklıkla tercih edilir.
Don derinliğindeki mantık temel altındaki toprağın donup çözüldüğünde hacminde oluşacak değişikliklerden kaynaklı temelde oturmalara sebep olabilir. Bu nedenle temel alt kotun don derinliğinin altında kaldığında don derinliği şartnı yerine getirmiş olursun.
Temel güçlendirme çalışmaları için kullanılan fiberbond adı verilen uygulamalar bina güçlendirme yönetmeliğinin onayladığı yöntemlerdendir. Karbon fiber kolona sarıldığında çelik ile eşit oranda güçlendirme sunar. Aynı zamanda karbon fiber uygulamalar bu işlemler arasında en hızlı güçlendirme çözümlerindendir.
Sağlam zeminin derinde olması keson temel ve kazık temellere göre daha geniş karne ve sağlam temel yapmak gerektiği durumlarda keson temeller uygulanır. Bu tip temeller, zemin üzerinde içersisi boş olarak inşa edilip, ağırlığından da yararlanarak, istenilen derinliğe indirmek suretiyle oluşturulur.
Tekil temel boyutu 70cm'den az olamaz. Tekil temel alanı 1m²'den az olamaz. Tekil temel kalınlığı 25cm'den az olamaz. Tekil temel kalınlığı konsol açıklığın 1/4'ünden az olamaz.
Derinliğe uygun izolasyon, kalıp ve demir işçiliği için temel atma, ortalama olarak 7 ile 10 gün arasında sürmektedir.
İzolasyon önlemlerinin esas amacı enfekte ya da kolonize hastadan duyarlı diğer hastalara, sağlık çalışanına ve ziyaretçilere hastalık bulaşının önlenmesidir. Standart önlemler sağlık kurumlarında tanımlanmış ve tanımlanmamış kaynaktan enfeksiyon bulaşını önlemek için düzenlenmiştir.
Su, ses, ısı ve nem yalıtımından hangisine ihtiyaç duyulduğu yapılacağı alanın yapısı ve yüzey malzemesi de göz önünde bulundurularak iki izolasyon çeşidinden biri seçilir. Yeni nesil yalıtım malzemeleri istenilen sonuca sizi daha hızlı ve etkili ulaştıracaktır.
İnşaat sektöründe sıkça duyduğumuz bir terim olan izolasyon, bir yapıyı dış etkenlerden korumak amacıyla yapılan önlemleri ifade eder. İzolasyon, su, nem, ses, sıcaklık gibi dış etkenlerin iç mekânlara girmesini veya iç mekânın dışarıya sızmasını engelleyerek konforlu ve güvenli bir yaşam alanı sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri