Site yönetimi, birçok farklı görevi içerir. Bunlar arasında, ortak kullanım alanlarının bakımı, güvenliği ve temizliği, bina genelindeki sorunların çözümü, yönetim planının hazırlanması ve uygulanması, aidatların tahsil edilmesi ve yönetim kurulu toplantılarının düzenlenmesi gibi konular yer alır.
Yönetici yardımcısı, yöneticinin apartmanda bulunmadığı zamanlarda yöneticinin görevlerini devam ettirmek ile yükümlüdür. Vekil yönetici olarak görevini sürdürmeye devam etmektedir. Aynı zamanda yöneticiye de üstlenmiş olduğu görevler konusunda yardımcı olmakta, gerekli desteği de sağlamaktadır.
Kat malikleri kurulunca kabul edilmiş işletme projesi yoksa, yönetici gecikmeksizin bir işletme projesi yapar. Görevlerini yerine getirmiyen yöneticiye 33 üncü maddenin son fıkrasında yazılı cezalar uygulanır. Yöneticilik halk arasında öyle görünmese de çok fazla görev ve sorumlulukları olan bir iştir.
Görevlerini yerine getirmeyen yöneticiye karşı başvuru
İhtarname çekilmesine karşın yönetim şeklinde olumlu bir değişiklik yok ise yöneticinin dava edilmesinin yolu açıktır. Yöneticinin görevini yerine getirmemesinden kaynaklı zarar gören daire sahipleri yöneticiye karşı dava açabilir.
İlgili 26 soru bulundu
Yönetici, Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 35.maddesine göre kat malikleri birliğini temsile haizdir. Örneğin apartman kapısına cam taktırılması, ortak yerlere ilişkin elektrik faturasının ödenmesi vs. gibi hususlarda tek başına karar alabilir ve uygulayabilir.
Apartman yöneticisinin istifasından sonra kat malikleri kurulu olağanüstü toplantı yaparak yeni bir yönetici seçimi yapar. Seçilen yönetici seçildiği tarihten itibaren 1 yıl görev yapar. Kat malikleri kurulu kararına göre yeni yönetici istifa eden yöneticinin kalan süresi kadar da göreve seçilebilir.
Kanun maddeleri incelendiğinde yönetici veya yönetim kuruluna ya da kat malikleri genel kuruluna ortak kullanılan şeylerden yoksun bırakma, ortak abonelikteki suyu ya da elektriği kesme, ısınma sistemini kapatma gibi bir yetki kesinlikle tanınmamıştır.
Apartman yöneticisi, kat maliklerinden aldığı yetkiyle; bina sorunlarına çözüm üretme, binaya dair temel konularda karar verme, giderlerin takibini yapma ve bunları belgelendirme gibi görevleri olan kişileri ifade eder.
KANUNUN 41.MADDESİ YÖNETİMİN DENETLENMESİ hususunu düzenlemiştir. İlgili madde konuyu : '' Kat malikleri kurulu, yöneticinin bu görevdeki tutumunu devamlı olarak denetler ve haklı bir sebebin çıkması halinde onu her zaman değiştirebilir.
Yönetici; mal ve hizmet üretimi için üretim faktörlerinin bir araya getirilmesini yöneten kişidir. Bir yönetici aynı zamanda girişimci olabilir ya da bir girişimci adına ücret karşılığında bu işi üstlenmiş olabilir.
Yönetici, bir şirket veya organizasyonun yönetimini üstlenen bir kişidir. Yöneticiler, şirket veya organizasyonun amaçlarını belirler ve bu amaçları gerçekleştirmeyi hedefleyen çalışmaları yönetirler. Yöneticiler, ayrıca şirket veya organizasyonun işleyişini düzenler ve çalışanları yönetirler.
Bir evin yönetimi, bir ofisin yönetimi gibi belli bir düzeni olan her alanda yönetim faaliyetleri bulunmaktadır. Okul hayatındaki öğretmenler ve müdürler de eğitim dönemlerimizdeki yönetici örnekleridir. İş hayatındaki yönetici, idarecisi olduğu işyerinde düzenin sistemli bir şekilde yürümesini sağlayan kişidir.
Yöneticinin, temsil yetkisi ile yaptığı borç ve alacak doğuran sözleşmeler, kat maliklerinin vekili olduğundan onların adına ve hesabına hukuki sonuç doğuracaktır. Yönetici bu sözleşmelerden doğan uyuşmazlıklarda da dava açabilir, icra takibi yapabilir.
Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre, yönetim planında, “yöneticinin kat malikleri tarafından seçileceği” maddesi yer alıyorsa, kat maliki olmayan kişiler yönetici olamaz. Buna göre, örneğin; kiracılar apartman ve site yöneticisi olamaz. Ancak, yönetim planında böyle bir madde bulunmuyorsa kiracılar da yönetici olabilir.
“Kat Mülkiyeti Kanununun uygulandığı hallerde, ortak taşınmazda oturmayan her bağımsız bölüm sahibi, apartman yönetimi ve ortak giderler ile ilgili tebligat yönünden geçerli olmak üzere, Türkiye'de bir adresini yöneticiye yazılı olarak bildirmek zorundadır.
Kiracının böylece evden çıkarılması mümkün mü? İMZA TOPLANARAK KİRACI EVDEN ÇIKARILIR MI? Apartmanlarda kiracıların imza toplanarak evden çıkartılmaları mümkün değildir. Tüm kat malikleri bu konuda imza vermiş olsalar dahi hukuken böyle bir uygulama bulunmamaktadır.
Apartman yönetimi, denetim durumunda karar defteri tasdik edilmemişse para cezasıyla karşılaşabilir ve bu cezayı kendi cebinden ödemek zorunda kalabilir.
Ancak tüm apartman ve site sakinleri kendi yükümlülüklerini yerine getirmesine rağmen alınan kararlar yerine getirilmiyor ve sorun yaşanıyorsa, kanunen yöneticiyi şikayet etme hakkınız bulunuyor.
Yönetim bildirgesine bakın
Yönetici kat maliklerinin hem sayı hem de arsa payı bakımından çoğunluğu tarafından atanır. Bu hükümler doğrultusunda ve apartman yönetim bildirgesinde “kiracı yönetici olamaz” ibaresi yoksa kat malikleri sayı ve arsa çoğunluğuyla kiracıyı yönetici seçebilir.
'AİDAT BORCUNUN BİRİNCİ DERECE SORUMLUSU...'
Avukat Oğuz Kara, ortak gider ve aidat borcundan ev sahibinin sorumlu olduğunu belirterek, "Kiracı ise kat maliki ile birlikte söz konusu borçlardan her ay kira miktarı kadar kat maliki ile birlikte müteselsilen sorumlu olacaktır.
Talep etmeleri halinde satıcılar tutarı ne olursa olsun yapılan işlemler için apartman ve site yönetimlerine fatura vermek zorundadır. Böylece yıl sonlarında harcamaların ne için yapıldığı, kim adına yapıldığı vb. konularda ispat hususu kolayca aşılmış olur.
Kimse apartman yöneticisi olmak istemezse bu yönetici ilk kat maliklerinden yapılmak istenir ancak hiç kimse olmak istemezse dışarıdan yönetici tayin edilir. Binaya Sulh Mahkemesince atanan yönetici, bu atanma üzerinden altı ay geçmedikçe, kat malikleri kurulunca değiştirilemez.
Yönetici, istifa dilekçesini görevini yaptığı apartman, site, bloğu Kat Malikleri Kurulu'na hitaben hazırlamalıdır. İstifa dilekçesinde hangi neden veya nedenlerden dolayı görevinden istifa ettiğini belirtmelidir. Görev yaptığı dönem içindeki yöneticiliğe dair tüm evrakları kurula sunacağını da ayrıca belirtebilir.
İstifa, apartman veya site yöneticisinin doğal hakkı olduğundan her an istifa etmesi mümkündür. Uygulamada yöneticilerin istifa etmelerinin pek çok nedeni olmakla birlikte temel nedenlerine bakıldığında kat maliklerinin kendilerine düşen borçları ve yükümlülükleri yerine getirmemesi yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri