Bu fonksiyonları dört başlık altında toplamamız mümkündür: planlama, örgütleme (organize etme), yöneltme ve kontrol (denetim).
Fayol yönetim işlevlerini; plânlama, örgütleme, kaynakları bir araya getirme, yön verme, kontrol şeklinde gruplandırmıştır. Çağdaş yönetim kuramcıları Fayol'ün gruplamasında birtakım değişiklikler yaparak, şu şekilde ele almışlardır: Plânlama, organize etme (örgütleme), yürütme, koordinasyon (eşgüdümleme), kontrol.
Yönetim fonksiyonu, bu realizasyon faaliyetlerini planlama, karar verme, organizasyon, koordinasyon, yönlendirme ve denetim faaliyetlerini içerir.
Fayol'un yönetimin beş fonksiyonu “planlama, organize etme, yürütme (kumanda etme), koordine etme ve kontrol etme” yaklaşımı zamana meydana okuyarak bugünkü modern yönetimin de temelini oluşturmaktadır.
İlgili 44 soru bulundu
Fayol'un yönetim fonksiyonları; planlama, örgütleme, yöneltme, eşgüdümleme ve kontrol olarak beşe ayrılmaktadır” (Yenisu vd., 2019, s.519).
Dimock'a göre ise yönetimin fonksiyonları planlama, örgütleme, liderlik, koordinasyon, personel yönetimi, halkla ilişkiler, bütçe yapma, denetleme ve yetki aktarımıdır.
Yönetim sürecini oluşturan fonksiyonlar planlama, örgütleme, koordinasyon, yürütme ve denetim işletmenin bütün basamaklarındaki yönetim faaliyetlerinin özüdür.
Karar verme; planlama, örgütleme, yürütme, ve kontrol fonksiyonlarının esasını oluşturmaktadır.
Planlama; Belirli bir amacı elde etmek için tasarlanıp geliştirilen bir hareket tarzıdır. Planlama; Bir karar alma sürecidir. Planlama; Hayal etmeyi ileriyi görmeyi, yaratıcı olmayı ve doğru değerlendirmeyi gerektiren bir yönetim işlevidir.
Önce- likle belirtmek gerekir ki Fayol (1916) ve Gulick (1937), yönetim fonksiyonlarını ortaya koyarken, evrensel bir yönetim teorisi oluşturma gayesiyle genel geçer bir yaklaşım benimsemiş ve de daha ziyade yönetim ve yönetici odaklı olmuşlardır.
İşletmenin Temel ve Yönetim Fonksiyonları
Yönetim fonksiyonları ise; Planlama, örgütleme, koordinasyon, yönetme, kontrol olarak sıralanmaktadır. Yönetim fonksiyonları ile işletmenin fonksiyonları birbiriyle iç içe kullanılması gerekmektedir.
Yönetim Fonksiyonları Nelerdir? Planlama: Amaca ulaşmak için önceden alınan kararları içerir. Bu süreçte amaca ulaşmak için gerekli bilgiler toplanır. Yönetimin birinci ve en önemli aşaması planlamadır.
Yönetimin temel ögeleri karar verme, planlama, koordinasyon, kontrol ve denetimdir.
Kurumsal yönetim adillik, şeffaflık, hesap verebilirlik ve sorumluluk olmak üzere dört temel ilke üzerine bina edilmiştir. Bu temel ilkeler soyut olduğundan pratiğe yansımalarının belirlenmesi ihtiyacı ortaya çıkmıştır.
Yürütme, yöneticinin astlarına emir ve talimatlar vermesini kapsar. Astların belirli görevleri sürdürmelerinde yol gösteren devamlı bir eğitim faaliyetlerini ifade eder. Yöneticilerin, astların beklentilerini karşılamaları ile ilgili olarak motivasyon konusunu içerir.
Girişimcinin işletmedeki temel fonksiyonu sermaye sahipliği değil, bir iş fikri geliştirerek gerekli kaynakları bir araya getirip bir değere dönüştür- mektir. Girişimci; belirli bir getiri sağlamak için risk alan, üretim faktörlerini bir araya getirerek yenilik yapma sorumluluğu olan kişidir.
yönetimin temel işlev ve görevlerini ifade etmek için kullanılan; ingilizce planlama (planning), örgütleme (organizing), personel yönetimi (staffing), yöneltme (directing), eşgüdüm (coordinating), iletişim (communicating), belgeleme (recording) ve mali yönetim (budgeting) kelimelerinin ilk harflerinden oluşan kısaltma.
Yönetim, insanların tek başlarına gerçekleştiremeyecekleri amaçlara ulaşabilmek için, başkalarına iş gördürme, başkaları aracılığı ile iş başarma ve amaçlara ulaşmadır. Yönetici, işleri bizzat yapan değil, yapılması gereken işleri planlayan, örgütleyen, koordine eden ve denetleyen kişidir.
Yöneltme; yöneticinin astlarının faaliyetlerini etkilemesi ve onlara ne yapmaları gerektiğini bildirmesiyle ilgili bir yönetsel faaliyettir. Yöneticinin genel tutumuyla ilgilidir. Tüm hazırlıklar tamamlandıktan sonra, personeli çalışmaya yönlendirme süreci olarak kabul edilebilir.
Yönetimin amaçları doğrultusunda planlanan ve yapılması istenen faaliyetlerin yapılıp yapılmadığını, yapılmış ise ne kadar doğru, etkili ve verimli yapıldığını; yapılmamış ise neden yapılmadığını belirlemek, kontrol etmektir.
Klasik yönetim kuramının kapsamında üç ayrı alt yaklaşım bulunmaktadır. Bunlardan birincisi, öncülüğünü Frederick W. Taylor'un yaptığı 'bilimsel yönetim' yaklaşımı; İkincisi, öncülüğünü Henri Fayol'un yaptığı 'yönetim süreci' yaklaşımı ve üçüncüsü de öncülüğünü Max Weber'in yaptığı 'bürokrasi' yaklaşımıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri