Bunlar; Planlama • Örgütleme (organize etme) • Yöneltme (yürütme) • Kontrol (denetleme)'dir.
Yönetimin temel ögeleri karar verme, planlama, koordinasyon, kontrol ve denetimdir.
Yönetim işlevleri tüm yönetsel eylemler açısından temel oluşturmaktadır. Fayol yönetim işlevlerini; plânlama, örgütleme, kaynakları bir araya getirme, yön verme, kontrol şeklinde gruplandırmıştır.
Yönetişim, katılımcılıkla birlikte açıklık, hesapverebilirlik, etkinlik, verimlilik, stratejik planlama, hukukun üstünlüğü, tutarlılık, cevapverebilirlik ve eşitlik gibi önemli ilkeleri de içermektedir.
Beşeri Özelliği: İnsan, yönetim faaliyetinin temel öğesidir. Yönetimde yöneten de, yönetilen de insandır. Yönetim insanların doyumunu baz almaktadır. İnsan, yönetim sürecinin hem nedeni, hem de amacıdır.
İlgili 31 soru bulundu
Yönetim Fonksiyonları Nelerdir? Planlama: Amaca ulaşmak için önceden alınan kararları içerir. Bu süreçte amaca ulaşmak için gerekli bilgiler toplanır. Yönetimin birinci ve en önemli aşaması planlamadır.
“Tarafsızlık, dürüstlük, liyakat, nesnellik, saydamlık, hesap verebilirlik, adalet, eşitlik, kamu yararını gözetme, profesyonellik, tutumluluk ve etkinlik, hediye ve rüşvet almama” kamu görevlilerinin uymaları gereken ilke ve değerlerdir.
Ayrıntılarına bakıldığında kamu yönetimi açısından iyi yönetişimin aşağıdaki unsurlardan oluştuğu genel olarak kabul edilmektedir: Siyasal açıklık ve hesap verebilirlik, Siyasal istikrar, Devlet hizmetlerinin kalitesi, Mevzuat ve düzenlemelerin etkinliği ve verimliliği, Yolsuzlukların önlenmesi, Hukukun üstünlüğü.
Yönetim yaklaşımları; klâsik, neoklasik (İnsan İlişkileri), modern ve modern sonrası (postmodern) yaklaşımlar diye sınıflandırılabilir.
Henri Fayol'un öne sürmüş olduğu yönetimin beş fonksiyonu planlama, örgütleme, yürütme, koordinasyon ve denetimdir.
Fayol'un yönetimin beş fonksiyonu “planlama, organize etme, yürütme (kumanda etme), koordine etme ve kontrol etme” yaklaşımı zamana meydana okuyarak bugünkü modern yönetimin de temelini oluşturmaktadır.
Karar verme; planlama, örgütleme, yürütme, ve kontrol fonksiyonlarının esasını oluşturmaktadır.
Genel tanım olarak yönetim, “İnsanların işbirliğini sağlama ve onları bir amaca doğru yöneltme, yürütme faaliyet ve çabaların toplamıdır.” veya idare edilmesi eylemi.” olarak tanımlanabilir (Steade vd., 1984:90).
Yönetim biliminde ise strateji, “bir organizasyonun amacına ulaşmak için izleyeceği yollar” anlamında kullanılmaktadır.
İyi bir yönetici, takım arkadaşlarını etkileyen ve vizyon katan bir liderdir. Yöneticilerin liderlik becerilerine sahip olması, başkalarını motive edebilmesi ve problem çözme yeteneklerine sahip olması gerekir. İyi bir lider, takım arkadaşlarının başarılarını ödüllendirir ve yanlışlarına çözüm üretir.
Bilindiği gibi literatürde yönetim kavramını “management” karşılığı olarak kul- lanmakta, basit olarak “başkaları vasıtasıyla iş görmek” olarak tanımlamaktayız. Yönetişim ise basit anlamda “başkalarıyla birlikte iş görmek” anlamı taşımaktadır. Bu haliyle etkileşimli bir sonuç ortaya çıkmaktadır.
Araştırma kapsamında yönetişim türleri olarak; küresel yönetişim, kurumsal yönetişim (kamu yönetişimi) ve iyi yönetişim olmak üzere üçlü bir sınıflandırma temel alınmıştır.
Siyasal boyutuyla yönetişim, yurttaşın mümkün olan her alanda ve biçimde yönetsel ve siyasal karar alma süreçlerine katılımını ifade etmekte ve böylece devletin meşruiyetinin ve şeklen demokratik niteliğinin ötesinde bir anlayışı öngörmektedir.
Kurumsal yönetim adillik, şeffaflık, hesap verebilirlik ve sorumluluk olmak üzere dört temel ilke üzerine bina edilmiştir.
Yönetim, insanların tek başlarına gerçekleştiremeyecekleri amaçlara ulaşabilmek için, başkalarına iş gördürme, başkaları aracılığı ile iş başarma ve amaçlara ulaşmadır. Yönetici, işleri bizzat yapan değil, yapılması gereken işleri planlayan, örgütleyen, koordine eden ve denetleyen kişidir.
Sorumluluk ilkesi, yetki sahibi kişiler veya yöneticilerin, işletme faaliyetlerini, toplumun etik değerlerine, yasal düzenlemelere ve şirket içi düzenlemelere uygun olarak yürütmesi yükümlülüğünü ifade eder.
Bunlar genel olarak Klasik Yönetim Teorisi, Neo-klasik Yönetim Teorisi ve Modern Yönetim Teorisi'dir. Literatürde özellikle Weber'in Bürokrasi Teorisi, Taylor'un geliştirdiği Bilimsel Yönetim Teorisi ve Fayol'un geliştirdiği Yönetim Süreci Yaklaşımı, Klasik Yönetim Teorisi altında incelenmektedir.
İyi bir emrin taşıması gereken özellikler:
Açık ve anlaşılır olmalıdır. Yerine getirilebilir ve makul olmalıdır. Kesin olmalı ve zamanında verilmelidir. Veriliş biçimi insanların şahsiyetlerini kırıcı olmamalıdır.
Planlama zaman, para ve emek savurganlığını azaltır, yöneticilerin dikkatlerini örgütsel amaçlara yöneltir, performansı ölçmeye yarayan standartları belirleyerek kontrol fonksiyonuna olanak sağlar, stresi azaltır, risk ve belirsizliği en alt düzeye indirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri