Yönetsel etik; yönetsel eylemlerde uyulması gereken ilkeler veya davranış kurallarıdır. Yönetim alanındaki toplumsal değerlere aykırı davranış ve uygulamaların yaygınlaşması kurumların etiğe, etik kodları geliştirmeye ve bunları kültürlerinin bir parçası haline getirmeye yönlendirmektedir.
Etik türleri genel olarak 3'e ayrılmaktadır. Bunlar doğa etiği, toprak etiği ve meslek etiğidir. Her bir etiğin kendi içinde kuralları bulunur.
İlgili 30 soru bulundu
Etik Tanımı:
Örneğin etik; tecavüz, hırsızlık, cinayet, saldırı, iftira ve sahtekarlıktan kaçınmak için makul yükümlülükleri getiren standartları ifade eder. Etik standartlar ayrıca dürüstlük, şefkat ve sadakat erdemlerine sahip olanları da içerir.
Etik kavramı temel olarak temel olarak üç alt başlıkta incelenmektedir. Bunlardan birincisi meta etik, ikincisi normatif etik ve üçüncüsü ise uygulamalı etik'tir.
Temel Etik İlkeler
* Dürüstlük, insan onuruna ve emeğine saygı, özerklik, adalet, akademik özgürlük, sorumluluk, güven, güvenilirlik, doğruluk, nesnellik, açıklık, özeleştiri, koruma, çevreye, doğaya ve canlı hak- larına duyarlılık bu ilkelerin temelini oluşturur.
Özet: Ahlak kuralları da diğer kurallar gibi (hukuk, din vb.) uygulanmak için bazı yaptırımlara ihtiyaç duymaktadır. Bunlardan bazıları sosyal baskı veya ödüllendirme, vicdan, doğal yaptırım ve teolojik yaptırımdır.
Normatif etik toplumun ve bireylerin davranışını düzenleyen etik bir değerdir. Ödev ahlakı, erdem ahlakı ve sonuçsalcı ahlak olarak üçe ayrılır.
Kamu görevlilerinin davranışlarının içsel belirleyicisi olarak ele alındığında ise kamu yönetimi etiği, kamu görevlilerinin eylemlerini, bireysel ahlaki değerleri referans alarak yapması anlamına gelmektedir. Bu perspektifte önemli olan, kamu görevlisinin ahlaki gelişmişlik düzeyidir (Maesschalcs, 2004:21).
Etik davranışı etkileyen faktörleri kişisel/demografik, kültür ve ekonomik durum olmak üzere üç temel başlık altında incelemek mümkündür.
Catacutan ve Guzman (2016) eğitim kurumlarında görülen etik ikilemleri yapısal, davranışsal ve politik ikilemler şeklinde sınıflandırmışlardır.
Etik, toplumun veya halkın, herhangi bir yasaya veya yazılı metine dayanmayan kurallarına ve kanunlarına denir. Etik kavramının Türkçeye eş anlamlısı ise ahlaktır. Ancak ahlak, kişinin doğuştan edindiği veya daha sonradan kazandığı iyi huylu halleri ifade eder. Ahlak bilimi olarak da etik kavramı kullanılır.
Etik kuramlar genel olarak teolojik (sonuçsalcı) ve deontolojik (sonuçsalcı olmayan) olarak ikiye ayrılmıştır. Etik kuramları içerisinde en geniş bakış açısına sahip kuramlardır. Teoloji kuramlar sonuçsalcılık kuramları olarak da adlandırılmaktadır.
Günümüzde farklı etik alanlar bulunmaktadır: Kürtaj, yasal ve ahlaki meseleler, Hayvan hakları, Biyoetik, İş etiği, Kriminal adalet, Çevresel etik, Feminizm, İnsan hakları, Gazetecilik etiği, Tıbbi etik, Teknolojik etik, Faydacı etik, Faydacı biyoetik, vb.
Etik dışı davranış, bireylerin, grupların veya örgütlerin, toplumun veya mesleğin iyi, güzel ve doğru saydığı etik kuralları, ilkeleri terk etmesi ve bu kurallar ile ilkelere aykırı davranış göstermesidir. Bu kapsamda ihmal, ayrımcılık, rüşvet gibi davranışlar, örnek olarak verilebilir.
İş hayatı içerisinde doğru davranış biçimlerini uygulamak, dürüst, adil, eşit ve tarafsız olmak, yalan söylememek meslek etiğinin temel ilkelerindendir.
Etik kodlar, kurumların çalışanlarına, beraber iş yaptığı kişi ve diğer kurumlara ve kamuya sorumluluklarını özetleyen, temel değerlerini ve ilkelerini yansıtan, çalışanlara kabul edilebilir ve edilemez davranışlar konusunda yol gösteren bir kurallar bütünüdür (kpmg, 2014).
Etik; insanların kurduğu bireysel ve toplumsal ilişkilerin temelini oluşturan değerleri, normları, kuralları doğru-yanlış ya da iyi-kötü gibi ahlaksal açıdan araştıran bir felsefe dalıdır.. Ahlak; bir toplumun iyi ya da kötü olarak kabul edilen davranışları belirleyen yazısız kurallar bütünüdür.
Etikle ilgili sorunlu durumlar, ikilem ve ihlal gibi iki ana kategoriye ayrılır. İkilem: Etik ikilem, herhangi bir durum karşısında istenmeyen iki veya daha fazla seçeneğin bulunması durumudur. Belli bir kurala bağlanmamış durumlarda sağlık çalışanının yaşadığı seçim sorununu ifade eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri