e-Devlet Kapısı ile 60 ilimizde bulunan 60 su ve kanalizasyon işletmelerinin sunduğu bilgilendirme hizmetlerinin yanı sıra abonelik ve fesih başvuru hizmetlerinden de faydalanabilirsiniz.
Su aboneliği başvurusunda bulunmak isteyenler, TC kimlik no ve e-Devlet şifresi ile beraber, e-Devlet'in resmi internet sitesine girerek başvuruda bulunabilirler. Online siteye girilmesinin ardından, sırayla başvuru formu, başvuru onayı ve başvuru sonucu ile işlemlerini tamamlayabilirler.
Sisteme giriş seçeneklerinden birini seçip e-Devlet'e girin. Abonelik işleminin yapılacağı şehri seçin. Açılan sayfada size hizmet edecek firmayı seçtikten sonra “Yeni Abonelik Başvurusu ve Takibi” sekmesini seçerek yeni başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.
Yeni uygulama ile vatandaşlar artık elektrik, doğalgaz, su ve telekom aboneliklerini e-Devlet üzerinden de yapabilecek. Vatandaşın artık su, doğalgaz, elektrik ve telekom abonelikleri ile ilgili şubelere gitmesi gerekmeyecek.
Yeni su aboneliği alma işlemi için öncelikle ilgili bildirimi yapmak için yaşadığın şehirdeki belediyeye bağlı olan Su ve Kanalizasyon İdarelerine başvurman gerekiyor. İlgili hizmet dairesine fiziksel olarak başvuruda bulunmak ve zaman ayırmak istememen durumunda ise alternatif olarak E-Devlet başvurusu öne çıkıyor.
İlgili 24 soru bulundu
Ayrıca internet üzerinden de bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Örneğin; İstanbul'da bir eve taşındığınızda su aboneliğini üzerinize almak için e-devlet üzerinden “online su aboneliği işlemleri” kısmında pratik bir şekilde halledebilirsiniz.
Kiracı ya da ev sahibi olarak taşındığınız yerde halihazırda bir su sayacı varsa su aboneliği üzerine alma işlemi için ilgili kuruma başvurabilirsiniz. Su aboneliğini üzerine almak için gereken evraklar şunlardan oluşuyor: T.C kimlik belgesi. Tapu veya kira sözleşmesi.
e-DEVLET SU ABONELİĞİ BAŞVURUSU NASIL YAPILIR? - e-devlet adresi üzerinden T.C. kimlik numaranızı ve şifrenizi girmenizin ardından bulunduğunuz ilin su abonelik şirketinin adını yazın. - Yeni Abonelik Başvurusu sekmenizi tıklayın ve su aboneliği yapacağınız yerin adres bilgilerini doldurun.
2023 yılında su aboneliği için başvuru yapma bedeli 495 TL şeklinde belirlenmiştir. 2023 Temmuz ayı itibari ile ev su aboneliği için 495 TL iş yeri aboneli için 1.296,90 TL ödenmesi gerekmektedir. 2023 elektrik su ve doğalgaz abonelik ücretleri şehirden şehre değişmemekte olup her belediye için aynıdır.
Abonelik başvurusu için; nüfus cüzdanı ya da kimlik kartı, tapu belgesi ya da kira kontratı, ev sahibinden alınacak abonelik dilekçesi (kiracı için) ve bina tesisat numarası gerekiyor. Abonelik başvurusunun yanı sıra aynı belgeler ile doğalgaz kullanım sözleşmesi de düzenleniyor.
“İlk olarak www.aski.gov.tr üzerinden Online işlemler bölümüne kimlik bilgileri ile kayıt yaptırılacak. Satın alınan ya da kiralanan konutun abone numarası ile T.C. Kimlik numarası online abonelik sistemine giriş yapılacak.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, insanların daha rahat abonelik işlemlerini yapabilmesi için birçok hizmeti E-Devlet Kapısı'na taşımıştır. Kişiler, E-Devlet üzerinden hızlı ve kolay bir şekilde su, doğalgaz, internet, elektrik gibi pek çok hizmetin abonelik iptalini yapabilmektedir.
Mevcut bir su aboneliği yoksa gerekli belgelerle şehirde bulunan belediyeler bağlı Su ve Kanalizasyon İdarelerine başvuru yapılır. Kurum web siteleri ve e-Devlet üzerinden de online başvuru yapılabilir. Kurum web siteleri ve e-devlet üzerinden de yeni başvuru oluşturulur.
Su abone ve plaka ücreti: Su abone plaka ücreti; 30,00 TL alınır. İdarece belirlenmiş kurallara göre tesisatını hazırlatmaya abone başvurularında ikinci keşiften sonra gidilen her kontrol için 40,00 TL ücret alınır.
Abone işlemleri için şubelere gitmeden önce internetten ya da 185 Çağrı Merkezi'nden randevu alınması gerekiyor.
Bu ücret peşin olarak alınmaktadır. Bu ücret faturaya yansımaz daha çok ilk taşınıldığında su aboneliğimin açılması ile verilir.
Su aboneliği bulunan bir konut ya da iş yerindeki aboneliğin taşınma vb. sebeplerle kapatılması işlemidir. Bu işlemin ardından abonelik sahibine güncel fiyat üzerinden teminat bedeli iade edilir.
Elektrik abonelik ücreti yaklaşık olarak 1500 TL tutmaktadır. Bu ücret güvence bedeli, kesme ve açma bedeli, dosya bedeli ve damga vergisi gibi kalemleri kapsamaktadır. Su abonelik ücreti 438,30 TL olarak belirlenmiştir.
Su abonelik ücreti, her yıl değişkenlik gösteriyor. 2022 yılı için belirlenen su açtırma bedeli ise, 196,5 TL olarak belirlenmiştir. Belediyelerden bu hizmeti satın almak isteyen kişiler ise, ilgili birime gerekli ödemeleri yaparak başvuru işlemlerini kısa zaman içinde gerçekleştirebilir.
Yeni taşınılan ev için su aboneliği başvurusu yapmak niyetindeyseniz, yaşadığınız bölgede su dağıtımını yapan kuruma gitmeniz gerekir. Kimlik kartınız ve daha önceki su faturalarından birini götürerek aboneliğinizi kolaylıkla başlatabilirsiniz. Su abonelik işlemleri için gerekli olan ücreti de ödemeniz gerekmektedir.
Yani ikamet edilen meskende veya işletilen iş yerinde, önceki kiracının veya mal sahibinin üzerine kayıtlı elektrik aboneliğini kullanmak usulsüz elektrik kullanımı olarak kabul edilirken kiracının elektrik aboneliğini kendi üzerine alması zorunludur.
Konutun yeni sahibi, kiracısı ya da yeni iş yeri açan kişinin yeni abonelik işlemleri için gerekli evrakları tamamlayıp teslim etmesi durumunda, kurum da konut veya iş yerine yakın bir mesafedeyse aynı gün içerinde su aboneliğinin açılması mümkündür.
Öncelikle ev sahibinin, Ceza Hukuku yönünden sorumluluğu bulunmaktadır. Zira kiracının elektrik, su veya doğalgaz aboneliklerini kiracının izni olmadan kapattırmak Türk Ceza Kanununa göre suçtur. Ceza kanunumuzun 123. Maddesi ''kişilerin huzur ve sükûnunu bozma'' suçunu tanımlar.
Mevcut su aboneliği bulunan bir konut ya da işyerinin başka bir kişi tarafından kullanılacak olması durumunda "abone devir" işlemi yapılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri