Serbest düşme esnasında mermi sürekli hızlanır. Serbest düşmeye geçen mermi, yorgun mermi olarak isimlendirilir. Dikey şekilde havaya atılan mermi 1500 metre yüksekliğe kadar çıkabilir. Merminin serbest düşmesi esnasında hızı 160 km hıza ulaşabilir.
Yorgun merminin düşme süresini kurşun tipinden ateşlenme hızına ve silah tipine kadar çoğu şey etkiler. Genel olarak aşağıya düşme süresi 10-15 saniye arasındadır.
Deneylerden elde edilen sonuçlar mermilerin 2.750 metreye ulaştığını, yükselişinin 19 saniyeye düşmesinin ise neredeyse 2 katı sürdüğü tespit edildi.
Bu durumda 9x19 mm çap ve tipindeki mermi çekirdekleri için Kritik Hız Değeri; 60–150 m/sn; 7,65x17mm çap ve ti- pindeki mermi çekirdekleri için ise 75–175 m/sn arasındadır.
Tabanca mermisi (Namludan çıkış hızı) 3.500 km/sa. Uçak, 3 mach=3.564 km/sa.
İlgili 26 soru bulundu
Saniyede hızı 2 bin ila 2 bin 500 metre, yani ses hızının 6 katını aşan sistem ile, hava aracı veya balistik füze gibi hedefler vurulabilecek. Mevcut atış sistemleriyle top mermileri ses hızının ancak 2.5 katı hızla hedefe ulaşabiliyor.
1500 metre yükseğe çıkan bir merminin yere düşüş süresi 10-15 saniye arasındadır. Bu süre içerisinde yorgun mermi sürekli hızlanır. Mermi ne kadar hızlanırsa öldürücü etkisi de o kadar fazla olacaktır. Bu nedenle halka açık yerlerde havaya ateş etmekten uzak durulması gerekir.
Bir merminin ortalama hızı saatte 160 kilometre hıza ulaştığı için yer yüzüne düşüş hızı da bu nedenle ölümcül olabilmektedir.
Serbest düşme esnasında mermi sürekli hızlanır. Serbest düşmeye geçen mermi, yorgun mermi olarak isimlendirilir. Dikey şekilde havaya atılan mermi 1500 metre yüksekliğe kadar çıkabilir.
Havaya doğru atış yapıldığında, mermi bir süre sonra namlu çıkış hızını kaybedip yer çekiminin etkisiyle hız kazanarak yere düşmeye başlar. Bu aşamada yorgun mermi olarak tanımlanır.
Kalaşnikof piyade tüfeğinin azamî menzilinin 2,5-3,0 km. civarında olduğu, AK-47'de kullanılan 7,62×39 mm. kalibreli merminin 33 derece eğimli atışta ulaşabileceği azamî mesafenin 2600 metre olduğu aktarılmaktadır (Haliyle 3500 metreden hedefi vurabilmesi pek mümkün görünmüyor).
Namlu ne kadar uzun olursa gazın hız kazanması için gerekli olan mesafe o kadar uzun olur ve mermi namludan o kadar hızlı çıkar. Bu kolektif özellikler, Remington 223 gibi tüfeklerin mermilerinin namludan 4.390 km/s hıza kadar çıkabildiği anlamına gelmektedir.
Yorgun mermi, tabanca ya da tüfek gibi ateşli silahlarla havaya atış yapılmasının ardından merminin ulaşabildiği en yüksek konumdan aşağı düşmesine denir. Havaya dik şekilde yapılan atıştan belli bir süre sonra mermi maksimum yüksekliğe ulaşır. Bu aşamadan sonra mermi serbest düşüşe geçer.
102mm(4 inç) namlu boyu olan bir şarjörlü tabanca kullanılan fişeğin cinsine bağlı olarak 50 ile 75 metre arası değişen bir menzile sahipken, aynı menzili toplu bir tabanca ile elde etmek için 50mm(2 inç) 'lik namlu boyu yeterlidir.
(2) Ağırlığı (Boş) : 969 gr. (3) Uzunluğu : 217 mm. (4) Tesirli Menzil : 80 – 100 m. (5) Azami Menzil : 300 m.
Mermi çıkış hızı merminin zamanına ve çağına, türüne ve kalibresine, namlu çapına ve ayrıca silahın içindeki yiv setlerine bağlı olarak değişir. İlk hız, 330 m/s (sesaltı) ile 1800 m/s arasında farklı değerler alabilmektedir. Tanklar tarafından ateşlenen KE mermisi yüksek namlu hızına sahiptir.
Kurşunun namludan çıkış hızı saniyede yaklaşık 840 metredir. Bu hız da gösteriyor ki, namludan çıktıktan sonra tesirli menzili olan 1200 metredeki hedefe yaklaşık olarak 1,5 saniye de ulaşmaktadır.
G3'ün namlusunda, tahrip gücünü artırmak için 4 yiv ve 4 set bulunmaktadır. Mermi çekirdeği 862 m/sn hızla insan vücuduna ulaştıktan 18 santimetre sonra havadan 1000 kat daha yoğun olan vücut içerisinde takla atmaya başlar. Vücutta bir kemikle karşılaşması durumunda yön değiştirir.
Yerçekimi ile yani merminin ağırlığı ile hava direncinin etkisi birbirlerine eşit olduğu noktadan sonra mermi artık hızlanmaz, sabit hızla düşmesine devam eder.
“Railgun” adı verilen silahlar bilim kurgu içerikli bilgisayar oyunları oynayanların çok kez karşısına çıkmıştır. ABD Deniz Kuvvetlerinin, Virginia eyaletinde yer alan üssünde gerçekleştirilen testte, geliştirilmekte olan bir “railgun” ile yapılan atışta merminin hızı ses hızının 7 katına ulaşarak bir rekor kırdı.
Havaya ateşlenen mermi, tırmanışını bitirdikten sonra (yerçekimi kuvveti nedeniyle) yere dönme sürecine geçer ve saniyede yaklaşık 90-180 metre hızla hareket eder. Üstelik saniyede 60 metre hızla hareket eden bir mermi boyutunda bir cismin bile bir insanın başına isabet etmesi ölümcül bir risktir.
Şans eseri yaralanan olmadı. Akyazı'da meydana gelen olayda, müstakil evin çatısına nereden atıldığı belli olmayan yorgun mermi isabet etti. Metal sac olan çatıyı, altındaki tahta ve alçıpan tavan kaplamalarını da delen mermi, yatağın üzerine düştü. Şans eseri yaralanan olmazken, mermi nedeniyle çatıda delik oluştu.
3-) Mermilerin duvardan geçmesi için sadece silahın delici gücüne mi bakılıyor? C-) Hayır, silahınızın delme gücüne, duvarın/objelerin kalınlığına, duvar ve objenin delinme direncine bakılıyor. 4-) Duvar veya Objenin delinme direnci merminin delme gücünden fazlaysa ne olacak? C-) Merminiz duvardan geçemeyecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri