Mayalama gibi hazırlanan ve yapımı oldukça meziyetli olan incir uyutması, Yozgat'ta tatlıların şahı olarak kabul ediliyor. Tadına doyum olmayan bu lezzetli tatlıyı mutlaka denemelisiniz!
ARABAŞI: Yozgat'a has, soğuk kış gecelerinin vazgeçilmez en önemli yemeğidir, “Arabaşı”. Yozgat uzun kış gecelerinde akşam yemeğinden sonra ve yatmadan önce yapılan sohbetler esnasında ikram edilen bir çeşit ara öğün yemeğidir.
Kültür ırkında ilk sırayı Montofon ırkı melezi ile Montofon ırkı almaktadır. Merkez, Akdağmadeni, Çekerek, Kadışehri, Sorgun ve Yerköy ilçelerimizde süt sığırcılığının yanı sıra besicilik de yaygındır.
İlgili 38 soru bulundu
Yüzyıl sonlarında yaklaşık 150 000 kişilik nufusu ile Dulkadir Türkmenlerinden sonra Anadoludaki en büyük Yörük-Türkmen teşekkülüdür denmektedir.
Şehre sırtı dönük heykel
Çapanoğlu isyanları sebebiyle Ankara'yı çok uğraştıran Yozgat, rivayete göre bir ziyaretinde halk zamanın reisicumhurunu protesto ettiği ve heykel yaptırmadığı için kara listeye alınmış; hiç bir yatırım yapılmadığı gibi; yol üzerinde olmasına rağmen demiryolu bile geçirilmemiştir.
Şehre sırtı dönük heykel
Çapanoğlu isyanları sebebiyle Ankara'yı çok uğraştıran Yozgat, rivayete göre bir ziyaretinde halk zamanın reisicumhurunu protesto ettiği ve heykel yaptırmadığı için kara listeye alınmış; hiç bir yatırım yapılmadığı gibi; yol üzerinde olmasına rağmen demiryolu bile geçirilmemiştir.
Ülke genelinde ilimiz; Yeşil mercimek üretiminde 1. Sırada, Şekerpancarı üretiminde 2. Sırada, Buğday üretiminde 5. Sıradadır.
Başlıca tarım ürünleri buğday, arpa, çavdar, fasulye, mercimek, şekerpancarı, patates, soğan ve ayçiçeğidir. Sebze ve meyve üretimi il ihtiyacını karşılar. Elma, armut, ayva, üzüm, kayısı ve zerdali en çok yetişen meyvelerdir.
Yozgat, Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesi'nde yer alan bir ildir. Çekerek, Aydıncık ve Kadışehri ilçeleri ise Karadeniz Bölgesi'nde kalır.
Yozgat şehrinin en kalabalık ilçesi Merkez ilçe olurken en az nüfusa sahip olan ilçesi Çandır ilçesidir.
Zengin kömür yatakları ve jeotermal kaynakları ile ünlü olan Sorgun, aynı zamanda 7000 tonla Türkiye'nin en zengin uranyum yataklarına sahiptir. Sorgun,İç Anadolu Bölgesi'nin Orta Kızılırmak bölümünde,Yozgat,Sivas karayolu üzerinde kurulmuştur.
saat kulesi ile meşhur olduğu rivayet edilmektedir.
Yozgat ilinin ekonomisi tarıma dayanır. Faal nüfûsun % 80'i tarım sektöründe çalışır. Tarım: Yozgat ilinde en fazla tahıl ekimi yapılır.
Ülke topraklarının % 1.82'sini oluşturan Yozgat İli, yer şekilleri bakımından genelde sade bir yapıya sahiptir. Yer şekillerinin büyük bölümünü platolar kaplamaktadır. Plotaların üzerinde yüksekliği fazla olmayan dağ ve tepeler vardır.
Genel kültür arazisi bakımında Sorgun, Yozgat ve Akdağmadeni'nden sonra 3. sıradadır.
İlin, asıl adı "BOZOK" olup, zamanla "Yozgat" olarak değiştirilmiştir. Oğuz'ların; "BOZOK" koluna mensup Türkmenlerin bu bölgeye akınıyla birlikte, yöre "BOZOK" ismiyle anılmıştır. 1800'lü yıllara doğru bu ismin yanı sıra "YOZGAT" adı da telaffuz edilmiştir.
Yozgat, sessiz sakin bir anadolu kentidir. Bozok Üniversitesi'nin kurulmasıyla birlikte biraz hareketlilik kazanan şehir, yine de diğer şehirlere göre sakin bir hayat yaşar. O kadar sakindir ki, seçim dönemlerinde yollarda dolaşan propagana araçlarına tahammül etmek zordur.
Çapanoğulları, diğer adıyla Cebbarzadeler, 18. ve 19. yüzyılda Orta Anadolu'da egemen olan bir ailedir. Tarihi kaynaklarda Çapanoğulları'nın bilinen ilk atası Çapan Ömer Ağa'dır. Oğlu Ahmed Ağa Sivas'ın Kangal ilçesinin voyvodasıydı. Bu vazifesindeki başarısından dolayı Mamalu Türkmeni beyliği kendisine verilmiştir.
Bölge arazi itibarıyla genellikle dağlar ve vadilerle kaplıdır. Merkez ilçede yıllık sıcaklık ortalaması 9 derece civarındadır. Kuzeyindeki Çekerek vadisinde havalar biraz ılıman geçse de, İç Anadolu'nun tipik karasal iklimi hakimdir. Tabiat güzellikleri bakımından eşsiz bir yöredir burası.
Kurtuluş Savaşında İngilizler, İtalyanlar, Fransızlar, Yunanlar ülkemizi bölge bölge bölüşürken Yozgat'ın olduğu bölge bize bırakılmış; düşman Ankara Polatlı'ya kadar gelmiş olmasına rağmen ayağı Yozgat'a hiç değmemiştir. Bu yüzden Yozgat'ın ne bir kalesi, ne de bir kurtuluş günü vardır.
Yozgat merkez İstanbulluoğlu Mahallesi'nde bulunan türbe; Çapanoğlu Camisi'nin birinci bölümü ile ikinci bölümünün birleştiği kuzeydoğu köşesinde beden duvarlarından dışarı doğru taşmış, küçük kubbeli, kübik, beyaz kesme taş bir yapıdır. 1777 – 1779 yıllarında cami ile birlikte Mustafa Bey tarafından yaptırılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri