Konteyner gemisi, uluslararası standartlardaki konteyner adı verilen kutuları taşımak için tasarlanmış, yük gemisidir. Uluslararası ticari yük taşımacılığında diğer taşımacılık araçlarına kıyasla maliyetleri düşürdüğü için çoğunlukla tercih edilir.
Konteyner Gemileri
Bu gemiler konteyner adı verilen, oldukça geniş ve belirli standartları olan özel yük kutularını taşırlar. Bu konteynerlerin yüklenmesi ve taşınması limanlarda yapılmaktadır.
Birçok büyük gemiye genellikle tekne denir. Denizaltı'lar buna en iyi örnektir. Geleneksel olarak tekne denilen diğer büyük gemi türleri ise büyük göl yük gemileri, nehir tekneleri ve feribotlardır.
Armatör Ne Demek? Deniz yolu üzerinden ticaret ile uğraşan kişilere "armatör" denir. Armatörlerin kendilerine ait gemisi ya da gemilere bulunur ve bu sebeple bir eleman olarak değil yatırımcı ya da işveren olarak çalışır.
İlgili 23 soru bulundu
Türk denizciliğinde gemi adamları
Kaptana gemi üzerinde Süvari bey şeklinde hitap edilmektedir. Her ne kadar gemide kaptan unvanını taşıyan bir kişi olsa da güverte sınıfı zabitler de derecesine göre 2. kaptan, 3. kaptan olarak bilinmekte, efendi kaptan biçiminde hitap edilmektedir.
Yük gemisi, insanların, malların ve hayvanların bir yerden başka yere deniz yolu ulaşımı ile taşınmasını sağlayan gemidir.
Gemiler, hareket ettiren kuvvet bakımından yelkenli, motorlu ve nükleer gemiler olarak sınıflandırıldığı gibi, insan veya eşya taşımaya tahsis edilmiş olmalarına göre de yolcu ve yük gemileri olarak ayrılmaktadır. Hukuki yönden gemiler deniz gemileri ve iç su gemileri olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.
TCG Anadolu uçak gemisi değil üzerinde uçuş platformu olan çıkarma gemisi. Borda numarası bile “L” ile başlıyor. Yani İngilizce Landing kelimesinin baş harfi, çıkarma gemisi demek.
Gemilere kadın ismi verilmesinin inanç boyutu, gemiye bir kadın ruhu yüklemekle temellendirilebilir. Kadının doğurganlığı, bereketi temsil etmesi, sevgiyi ve koruyuculuğu temsil etmesi böylece gemiye yüklenmiş bir nitelik haline gelirdi. Kadın ruhuna sahip olan geminin denizcileri felaketlerden koruyacağına inanılırdı.
(2) Endüstriyel Gemiler: Denizdeki kaynakların incelenmesi veya değerlendirilmesi için dizayn edilmiş gemilerdir. (3) Servis Gemileri: Ticari ve endüstriyel gemilerin çalışmalarını destekleyen gemiler ile denizde can ve mal güvenliği sağlayan gemiler bu grubu oluşturur.
Canlı hayvan gemileri; fareden deveye, kuştan balığa, inek, koyun, keçi ve benzeri küçük büyük her türlü hayvanların canlı olarak taşınmasında kullanılan ve özel bir donanıma ihtiyaç duyulan gemilerdir.
Dünyanın en büyük dökme kuru yük gemisi (VLOC) 'Vale Brazil' ilk seyrine çıktı. 400.000 dwt'Lik geminin fiyatı 130 milyon dolar.
Denizde kazanç elde etme maksadına tahsis edilen veya fiilen böyle bir maksat için kullanılan her gemi, kimin tarafından ve kimin nam ve hesabına kullanılırsa kullanılsın, "Ticaret gemisi" sayılır.
Dökme yük gemileri, paketlenmeyen maden cevheri, hurda metal, hububat gibi dökme halde bulunan kuru yükleri taşıyabilen gemilerdir.
İsimlerin tamamı büyük harflerle yazılır. İsmin sonuna hiçbir noktalama işareti konulmaz. İsimden sonra romen rakamı römorkörler haricinde konulmaz. Römorkörlerde isim ile romen rakamı arasına bir karakter boşluk ( ) veya tire (-) işaretlerinden biri yazılır (SÖNDÜREN II veya SÖNDÜREN-II) gibi.
Derinlik – Depth (D) : Gemi ortasında temel hattı ile ana güverte arasındaki düşey uzaklıktır. Fribord – Freeboard (f) : Gemi ortasında dizayn su hattı ile ana güverte arasındaki düşey uzaklıktır.
REKOR KIRACAK. Şu anda dünyanın en büyük yolcu gemisi unvanını Royal Caribbean filosunun bir diğer gemisi 'Wonder of the Seas' elinde bulunduruyor ve yaklaşık 355 metre uzunluğunda.
1- Tekne: Tekneler 20. yüzyılın ilk çeyreğinden itibaren en yaygın kullanılan gemi türlerinin başında geliyor. 'En küçük gemi' olarak tanımlanmaktadır. Genellikle yolcu taşıma ve balıkçılık işlerinde kullanılır.
Ağırlığı ise 230 bin ton ve yolcu kapasitesi 5400 bin. Şurada Paylaş! Wonder of The Seas şu anda dünyanın en büyük gemi unvanını koruyor ancak sırasını Icon of The Seas'a bırakacak gibi duruyor. Yolcu gemisi 236, 857 bin ton ağırlığında.
Büyük makineli, gücün hıza göre daha önemli olduğu ticari gemilerde, kara araçlarında kullanılan motorine göre biraz daha düşük kalitede ve maliyette olan, marine diesel oil (MDO) ve marine gas oil (MGO) olarak bilinen yakıt tipleri kullanılmaktadır.
Devasa yük gemilerinin denizin içinde kalan bölümlerinin taşırdığı suyun ağırlığı her zaman geminin ve yükünün toplam ağırlığından büyüktür. Bu nedenle yüzerler.
i. (Yun. slepi) Yük taşıyan gemi, yük gemisi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri