Fazla kortizol vücudunuzun yaktığı kalori miktarını yavaşlatabilir. Metabolizmanın yavaşlaması sistemin çalışma biçimindeki bir değişiklik kilo alımı, tükenmişlik, depresyon, yüksek tansiyon veya tip 2 diyabet bağışıklık sisteminin yavaşlaması gibi potansiyel sorunlara neden olabilir.
Stres seviyen normal düzeylerde ise kortizol hormonun vücut tarafından dengelenir ancak çok fazla strese maruz kalmak hayatının bir parçası olmaya başladıysa vücudunda kortizol seviyeleri yükselebilir. Bu durum birçok sağlık sorununa yol açar; kilo artışı da bunlardan biridir.
Kortizon kilo aldırır mı? Uzun süreli kortizon kullanımı sonucunda gerekli yaşam tarzı düzenlemelerinin de yapılmaması ile kilo alımı söz konusu olabilmektedir. Kilo alımı aslında kortizonun kan şekerine etkisi nedeni ile olmaktadır. Vücutta yağ depolanması ve tuz tutulumu olabilmektedir.
Kortizol hormonunda aşırı yükselme vücut dokularında protein kaybına neden olur. Protein kaybı ise kaslarda zayıflıkla sonuçlanır. Vücudun çeşitli yerlerinde yağ dokusu birikintileri görülür. Özellikle yüzde birikmesi sonucu aydede yüzü ve omuzlar arasında birikmesi sonucu ise bufalo kamburu denilen durum ortaya çıkar.
Ödem ve Yüksek Tansiyon: Kortizon vücutta su ve tuz tutulumuna neden olur buna bağlı olarakta ödem ve tansiyon yükselmesi görülür.
İlgili 15 soru bulundu
Kortizolun yüksek olduğu durumlarda hasta kilo alır, cildinde çatlaklar oluşur, kemik erimesi meydana gelir, ailesinde şeker hastalığı geçmişi olmadığı halde şekere bağlı iyileşmeyen yaralar ortaya çıkar, tansiyon yüksekliği ve cildin incelmesi gibi sorunlar korzitol yüksekliğinin belirtileri arasında olabilmektedir.
Bu açıdan bakıldığında kortizonun vücuttan tamamen atılması gibi bir durum söz konusu değildir. İnsan vücudunda ölüm anına kadar kortizon hormonu salgılanır. Kortizonun ilaç olarak kullanılması durumda, tedavi bittikten sonra vücut yeniden kendi düzenine döner. Kortizon vücutta yeniden olması gerektiği gibi salgılanır.
Sindirim sorunları: Yüksek kortizol düzeyleri, sindirim sistemi üzerinde etkili olabilir ve mide bulantısı, karın ağrısı ve sindirim problemleri gibi belirtilere yol açabilir. Yüksek kan basıncı ve kalp sorunları: Kronik kortizol yüksekliği, kan basıncını artırabilir ve kalp sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olabilir.
Stres karşısında vücudun tepkisi kortizol seviyesini yükseltmektir. Kan basıncını ve kan şekerini artırır ve bağışıklık sistemini baskılar. Kortizol seviyesindeki sürekli yüksek olma durumu mide ülserine, şişmanlığa, yüksek tansiyona, yorgunluğa, anksiyeteye, yüksek şekere ve kolesterole neden olabilir.
Bunların yanı sıra kortizol fazlalığının neden olduğu yüksek tansiyon, şeker hastalığı gibi durumlar da uygun ilaç tedavileri ile tedavi edilmelidirler. Kemik kaybını önlemek veya en azından azaltmak adına D vitamini ve kalsiyum veya kemik erimesine yönelik ilaçlar kullanılmalıdır.
Kilo kaybı: Kortizol birçok açıdan kilo vermeni engeller. İlk olarak bağışıklığının düşmesi, uykunun verimli olmaması, ardından kilo verememe problemlerini getirir.
Kortizonun kas ve kemikler üzerindeki zayıflatıcı etkisi nedeniyle, düzenli yürüyüş ve benzeri egzersizler yapmalı, kalsiyum ve D vitamini desteği almalısınız.
Kortizol, böbrek üstü bezinin kabuk bölgesinde üretilen, vücudun strese gösterdiği tepkiyle ilişkili bir kortikosteroid hormondur. Kan basıncını ve şekerini artırır, kadınlarda kısırlığa neden olur ve bağışıklık sistemini baskılar.
Kilo almanızın ya da istediğiniz ölçüde kilo verememenizin altında yatan hormonal, yani biyokimyasal bir neden olabilir. Leptin, ghrelin, tiroid, kortizol, insülin ve tiroid kişinin kilo alıp vermesini direk etkileyebilen hormonlardır.
Hormonal düzensizlik
Tiroit bezinin az çalışması olarak bilinen hipotiroidi, metabolizmanın da yavaş çalışmasına sebep olarak kilo artışına neden olan başlıca sebeplerdendir. Hipotiroidi ile birlikte metabolizma yavaşladığı için karbonhidratların parçalanması ve kandaki şekerin hücrelere girmesi zorlaşır.
Günlük 5mg lık doz üstünde dozu, 1 yıl kullanan hastaların ¼-1/5 inde, 16mg/gün üstünde kullananlarda %70 oranında kilo artışı görülür. 5mg ın altındaki dozlarda bu oran %8-9 a düşebilir. Günlük kalori gereksinimi dışında beslenmenin sağlanması gerekir.
Kortizol Ritmi
Saat 02-04.00 arası yükselir ve uyanınca pik yapar yani en yüksek salgıya ulaşır. Sonra azalmaya başlar. Saat 18-02.00 saatleri arası iyice düşer ancak ölçülebilir düzeydedir.
Beyinde bulunan hipotalamus bölgesi böbrek üstü bezlerini uyararak adrenalin ve kortizol hormonlarının kana salınmasını sağlar. Bu hormonlar da kalp hızını, solunum sayısını, kan basıncını ve metabolizmayı artırarak kasların daha fazla kanlanmasını sağlayarak vücudun harekete hazır hale gelmesini sağlar.
Stres, korku ve şok gibi durumlarda böbreküstü bezlerinden salgılanan adrenalin ve noradrenalin vücudun direncini artırır. Kan basıncının artması, kalp hızının artması, göz bebeklerinin büyümesi ve kan şekerinin yükselmesi, adrenalin salgılandığında oluşan olaylardır.
TEDAVİ EDİLMEZSE...
Bu nedenle kortizol hormonunun aşırılığı gibi bir durumu tedavi etmemek hayati tehlike yaratıyor. Sendromunun prognozu çok kotu ve miyokard infarktusu, hipertansiyon, enfeksiyon veya kalp yetmezliğine bağlı ölümle sonuçlanabiliyor.
B5 vitamininin, böbreküstü bezi veya diğer adıyla adrenal bezinden kortizol hormonu salgılanmasında ve beyindeki asetil kolin isimli çok önemli bir maddenin yapımında rolü vardır.
Bu etkiler birçok vakada, özellikle hafif seyrediyorsa, birkaç gün veya birkaç hafta içinde kaybolabilir. Daha şiddetli seyrettikleri veya kendiliğinden ortadan kalkmadıkları durumlarda doktora başvurulması gereklidir. Kortizonun ciddi yan etkileri arasında; Alerjik reaksiyonlar.
Yüksek doz kortizon kullanan hastalarda geçici adet düzensizliği olabilir.
Kortikosteroid tedavisi kesildikten sonra, böbrek üstü bezleri baskılanması aylarca devam eder. Bu dönemde stres durumlarında böbrek üstü bezi yetmezliği belirtileri olan iştahsızlık, bulantı, zayıflık, yorgunluk, ve nadiren tansiyon düşüklüğü ve şok ortaya çıkabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri