Herhangi bir lisans eğitimini tamamlamış olan kişiler, yüksek lisansa kolaylıkla başvurabilir. Tezli yüksek lisans için genellikle ALES şartı aranırken tezsiz eğitimler için de böyle bir zorunluluk bulunmuyor.
Lisansüstü eğitime başvurabilmek için öncelikle 4 yıllık bir lisans programını bitirmiş olmalısınız. Ardından ALES'e girip yeterli puanı almış olmalı ve başvuru yapacağınız programın gereklerini yerine getirmelisiniz. Ancak tezsiz yüksek lisans yapmayı düşünüyorsanız ALES'e girme zorunluluğunuz bulunmamaktadır.
Genel olarak, herkes istediği alanda yüksek lisans yapabilir, ancak bazı önemli faktörler ve gereksinimler vardır.
Yüksek lisans eğitimi, kişinin eğitim aldığı branşta uzmanlaşması ve bu durumu bilimsel bir makaleyle (tez) ispat etmesiyle tamamlanır. Bu eğitimin ardından kişi "bilim uzmanı", "hekim", "yüksek mühendis", "yüksek mimar" gibi unvanlara sahip olur.
4 yıllık bir lisans programı bitiren ve gerekli koşul ile şartları tamamlayan kişiler yüksek lisans yapma hakkına sahip olurlar. Özellikle ALES sınavından en az 55 puan almak ile beraber, aynı zamanda yabancı dil yeterliliği gerekmektedir.
İlgili 45 soru bulundu
(2) Hazırlık sınıfları hariç, on yarıyıl süreli lisans eğitimi alanlar yüksek lisans derecesine sahip sayılır.
Tezsiz yüksek lisans programına başvuruda, adayın lisans diplomasına sahip olması gerekir. Senato tarafından aksi kararlaştırılmadıkça ALES veya eşdeğeri bir sınav şartı ile yabancı dil şartı aranmaz.
Yüksek lisans mezunlarına genellikle "yüksek lisans mezunu" veya "master mezunu" denir. Ayrıca, mezunun aldığı yüksek lisans derecesinin türüne göre daha spesifik terimler de kullanılabilir. Örneğin: MBA Mezunu: İşletme alanında yüksek lisans (Master of Business Administration) yapmış kişilere "MBA mezunu" denir.
Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği'nin 9 uncu maddesinin birinci fıkrası gereğince; Tezli Yüksek Lisans programında kayıtlı öğrencilerin normal öğrenim süreleri dört yarıyıldır, program en çok altı yarıyılda tamamlanır. Bu süreler sonunda tezlerini bitiremeyen öğrencilerin Üniversite ile ilişiği kesilir.
Doktora: Bir lisans veya yüksek lisans programını bitirdikten sonra o bilim dalında sınav ve bilimsel bir eserle erişilen bir derece veya basamaktır. Doktora öğretimi, lisansın ardından yapıldığı taktirde en az 6 yarıyıl, yüksek lisansın ardından yapıldığı taktirde en az 4 yarıyıl süresini kapsar.
Yüksek lisans süreci, araştırma yapma, eleştirel düşünme, analitik becerilerinizi geliştirme gibi yetenekleri kazanmanıza yardımcı olur. Ayrıca, yeni bir ortamda çalışma, sorumluluk alma ve zaman yönetimi gibi becerilerinizi de geliştirir.
Yapılan araştırmalara göre işverenler yüksek lisans tecrübesi yerine iş deneyimini tercih etmektedir. Mezun olduktan sonra tezli bir yüksek lisans programına başladıysanız doktora programına devam ederek akademide kariyerinizi sürdürmeniz daha yararlı olacaktır.
Mühendislik veya sağlıkla ilgili programlarına da alan dışı öğrenci kabul eden çok sayıda üniversite ve enstitü var. Fikir vermesi açısından özetle şöyle diyebiliriz; hangi üniversiteden, hangi bölümden mezun olursanız olun birçok farklı yüksek lisans programına başvurabilir ve kabul alabilirsiniz.
Yüksek lisans programına başvurabilmek için adayların, lisans diplomasına ve başvurduğu puan türünde yükseköğretim kurumu senatosu tarafından belirlenecek 55 puandan az olmamak üzere Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) puanına sahip olmaları gerekir.
7. Tezli yüksek lisans azami süre kaç yıldır? Tezli yüksek lisans programının süresi bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç, kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın dört yarıyıl olup, program en çok altı yarıyılda tamamlanır.
Yüksek lisans dersleri, üniversite veya eğitim kurumları tarafından sunulan ve öğrencilere belirli bir konu veya alan hakkında derinlemesine eğitim veren akademik programlardır. Yüksek lisans dersleri, lisans derslerine benzer şekillerde yüz yüze sınıflarda veya çevrimiçi olarak gerçekleştirilebilir.
YÖKDİL ve YDS'den elde edilen puan lisansüstü eğitim, başvurularında, doçentlik sınavlarında, KPSS A grubu öğretmenlik sınavında dil puanı olarak kullanılabilmektedir. Tıp ve Diş Hekimliği uzmanlık sınavı ve çeşitli ülkelerde denklik sınavları kapsamında da kullanılabilmektedir.
Yüksek lisans ve doktora başvurularında 4'lük sistemde 2,25 (100'lük sistem için 59,16) not ortalaması aranmaktadır. İlgili Anabilim Dallarınca belirtilen lisans programlarından mezun olmuş olmak gerekmektedir.
Tezsiz yüksek lisans programlarında, Güzel Sanatlar Enstitüsüne başvurularda ve Yabancı uyruklu kontenjanına başvurularda ALES'e girmiş olma şartı aranmaz.
Bir doktora tezi ile yolunuza devam etmek; Kariyer merdivenini daha hızlı tırmanmak; Belirli bir konuya yoğun ilgi duymak; Belirli bir alanda uzmanlaşmak, yüksek lisans yapmak için başlıca nedenler arasında sayılabilir.
Sizlere altın değerinde bir bilgi daha verelim.Yüksek lisans eğitiminize devam ederken üniversite de araştırma görevlisi kadrosuna da başvurabilirsiniz.Yani hem yüksek lisans öğrencisi hemde araştırma görevlisi olabilirsiniz.Bunun için lisans eğitiminizi tamamladıktan sonra YÖK'ün kadroların yayınladığı internet ...
Master ile yüksek lisans arasındaki fark her zaman merak edilir. Ancak master demek, yüksek lisans demektir zaten. Bu nedenle ikisinin arasında bir fark yoktur.
Yüksek Lisans Programına Kayıt için Gerekli Belgeler Nelerdir? Diploma ,Transkript, Ales Sonuç Belgesi ve Yabancı Dil Belgesi, Başvuru Formu ve 2 adet fotoğraf gerekmektedir.
Sınav, Değerlendirme ve Başarı
Her ders için yazılı olarak en az bir dönem içi sınavı ve dönem sonu sınavı yapılır. Bununla birlikte uygulamalı dersler için sadece dönem sonu sınavı yapılabilir. Enstitü yönetim kurulu, sınavın/sınavların sözlü, uzaktan veya pratik çalışma olarak yapılmasına karar verebilir.
b)Tezli ve Tezsiz yüksek lisans sınavı, yabancı dil ve mülakat sınavlarından oluşur. Başarılı olabilmek için yabancı dil sınavından % 60 ve mülakat sınavından da % 65 alınması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri