Yüksek lisans yapmak, (ilave kademeden kaynaklı artış dışında) diğer unvanlardaki memurların maaşını etkilememektedir.
Maaş Artışı: Yüksek lisans derecesi genellikle daha yüksek bir maaş ve daha iyi iş avantajlarına yol açabilir. Yüksek lisans yapmanın avantajları, kişisel hedeflerinize ve kariyer hedeflerinize bağlı olarak değişebilir.
Dolayısıyla yüksek lisans eğitimini tamamlayan personel 1 yıl, devamında doktora yapması halinde 1 yıl daha, daha sonrasında doçent olması halinde de 1 yıl daha kıdem verileceği, toplamda 3 yıllık kıdem verileceği öngörülmüştür.
Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar çerçevesinde; lisans eğitimi üzerine yüksek lisans veya master eğitimini tamlayan devlet memuruna eğitiminin tezli veya tezsiz olmasına bakılmaksızın ilave kademe verilmesi gerekmektedir.
Bu sebeple birden fazla yüksek lisans veya master öğrenimi yapan memurlara anılan 36 ncı maddesinin (A) bendinin 9 uncu fıkrası uyarınca her bie eğitim için ilave 1 kademe verilmesine engel bulunmamaktadır.
İlgili 19 soru bulundu
Lisansüstü eğitimlerin ek ders ücretine etkisi
Mevcut belirlemelere göre, ders görevi verilen ve/veya ders görevi verilmiş sayılan öğretmenlere her ders saati için ödenen ücret; yüksek lisans (tezli veya tezsiz) yapmış olanlara %5, doktora yapmış olanlara ise %15 artırımlı ödenmektedir.
- Devlet memurları olarak görev yapanlar için tezsiz yüksek lisans bitirenlere 657 sayılı Kanunun 36 ncı maddesi kapsamında ilave bir kademe ilerlemesi verilmektedir. - Öğretmen olarak görev yapanlardan tezsiz yüksek lisans mezunu olanlara ek ders ücreti %5 artırımlı ödenmektedir.
Yine masterın mesleği ile ilgili olup olmaması şartı da aranmamaktadır. Ancak yüksek lisansın hangi derecede iken yapıldığına bağlı olarak, verilen kademenin etkisi değişmektedir. Örneğin 9/1 derecedeki memur master yaptığında 9/2'ye geçmektedir. Bunun aylık gösterge farkı ise 10'dur.
Yüksek lisans yapmış olmak, Ekonomist, Hemşire ve Ebe unvanlı Devlet memurlarının aylık maaşlarında artışa (kademe ilerlemesinden kaynaklanan artış dışında) neden olabilmekte, diğer unvanlardaki memurların maaşını ise etkilememektedir.
Yüksek lisans (master) yaptığı için memura 1 kademe ilerlemesi verilirken ilgili memurun lisans eğitiminin hangi alanda olduğuna bakılmaz. Ancak, doktora yapan memurun 2 kademe ilerlemesi alabilmesi için, doktora eğitiminin lisans eğitimi ile aynı alanda olması gerekiyor.
Yüksek lisans süreci, araştırma yapma, eleştirel düşünme, analitik becerilerinizi geliştirme gibi yetenekleri kazanmanıza yardımcı olur. Ayrıca, yeni bir ortamda çalışma, sorumluluk alma ve zaman yönetimi gibi becerilerinizi de geliştirir.
Yüksek lisans, iş hayatına başladıktan sonra da profesyonel ve kişisel gelişime katkı sağlayacak bir yatırım olarak görülmeye devam ediliyor. Bu nedenle hedefe uygun yapılacak bir yüksek lisans, güzel bir kariyer yolculuğunun temel taşlardan biri olabilir.
Memuriyete girmeden önce veya memuriyetleri sırasında yüksek lisans yapmış olmak, Devlet memurlarına ilave 1 kademe ilerlemesi kazandırmakta ve bu memurlardan bazılarının aylık gelirlerini artırmaktadır.
Kariyer.net kullanıcılarının anket doldurarak paylaştığı maaş verilerine göre, Mezun / Master Tez Öğrencisi maaşı aylık ortalama 28.700 TL seviyesindedir. Paylaşılan en düşük Mezun / Master Tez Öğrencisi maaşı 22.900 TL iken, en yüksek ise 43.900 TL'dir. Gösterilen maaş verileri, aylık net maaşlardır.
Master derecesi alıp da bir kademe ilerlemesinden faydalanan memur, aynı zamanda doktora yapmışsa iki kademe ilerlemesinden yararlanacaktır. Yani hem master ve hem de mesleği ile ilgili doktora yapan memur toplam bir derece (3 yıl) yükselmesinden yararlanacaktır. Kısaca diyebiliriz ki; Master yapanlar 1 kademe.
Yüksek lisans yapmanın faydaları, öğrencilerin kariyerlerinde ilerlemelerine, daha yüksek maaşlar almalarına, bir konuda uzmanlaşmalarına, araştırma becerilerini geliştirmelerine, ağlarını genişletmelerine ve kişisel gelişim için fırsatlar sunmalarına yardımcı olur.
Yüksek Lisans Programı tamamlayacak öğrencilerin çoğunluğu çeşitli eğitim kurumlarında eğitici olarak çalışma, bazı mezunlar ise temel sağlık hizmetlerinin yürütüldüğü sağlık evi, aile sağlığı merkezi ve tedavi edici sağlık kurumlarında, fakülte ve sağlık yüksekokullarında akademisyen olarak görev yapabileceklerdir.
Uzman hemşirelik 6283 sayılı Hemşirelik Kanunu'nun 8.maddesi ile düzenlenmiş olup kanunda, meslekleriyle ilgili yüksek lisans eğitimi alan hemşirelerin uzman hemşire olarak çalışacağı hükme bağlanmıştır.
alanlarda lisans mezunu olduklarında, kadro unvanları veya kurumları değişmediği sürece; ek göstergeleri, ek ödeme oranları, yan ödeme puanları ve tazminat oranları değişmemekte ve maaş miktarında herhangi bir değişiklik olmamaktadır.
Master derecesini alıp bir kademe ilerlemesinden yararlanan memura, mesleği ile ilgili öğrenim dallarında doktora yaptığı takdirde iki kademe ilerlemesi uygulanır." hükmü yer almaktadır.
Yüksek lisans eğitimi, kişinin eğitim aldığı branşta uzmanlaşması ve bu durumu bilimsel bir makaleyle (tez) ispat etmesiyle tamamlanır. Bu eğitimin ardından kişi "bilim uzmanı", "hekim", "yüksek mühendis", "yüksek mimar" gibi unvanlara sahip olur.
Tezsiz yüksek lisans programları, öğrencilere mevcut kariyerlerinde ilerleme fırsatı sunar. Bu program, öğrencilere belirli bir alanda derinlemesine bilgi sağlar ve mesleki becerilerini daha da geliştirir. Bu, mezunları işverenler için daha çekici hale getirir ve terfi ve ilerleme fırsatlarına erişim sağlar.
ÜKSEK LİSANS YAPANA BİR KADEME
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu içerisinde yüksek lisans/master yapan öğretmenlere bir kademe ilerlemesi verileceği hüküm altına alınmıştır. Öğretmen görevdeyken yüksek lisans yaparsa bir kademe alır.
MADDE 7 – (1) Tezli yüksek lisans programının süresi bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç, kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın dört yarıyıl olup, program en çok altı yarıyılda tamamlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri