Adaylar Tezli Yüksek Lisans Programlarından 1 tercih ve Tezsiz Yüksek Lisans Programlarından 1 tercih yapabileceklerdir. Eğitim dili Türkçe olan yüksek lisans programlarına başvuruda aranan yabancı dil ön şartı Üniversitemiz Senatosunun 20.06.2018 tarihli ve 487-13 sayılı kararı ile kaldırılmıştır.
Tezli yüksek lisans programlarının birçoğunda yabancı dil yeterlilik belgesi istenmektedir. Bunun başlıca sebebi tez araştırmasında özellikle İngilizce bilmenin yabancı kaynak taramasında önemli olmasıdır. Tezsiz yüksek lisans programlarında ise genellik yabancı dil yeterliliği istenmez.
Yüksek lisans için YDS şartı yoktur. Bazı yüksek lisans programları YDS şartı koyabilir, bu noktada da YDS'ye girip geçerli bir puan almanız gerekmektedir. Yüksek lisans programına başvurmadan önce şartlarını mutlaka okumanız gerekmektedir. Sadece Ales ile yüksek lisans için sadece ALES şartı olan üniversiteleri seçin.
Yüksek Lisans için İngilizce Şart mı? Günümüz Türkiye'sinde (2022) tezli yüksek lisans programları için İngilizce şartı var. Tezsiz yüksek lisans programlarının bazılarında ise İngilizce şartı aranmıyor.
2020-2021 Eğitim-Öğretim yılı Güz yarıyılı Tezli Yüksek Lisans ve Doktora programları için lisansüstü başvurularında, adayların program için gerekli asgari YDS puanını almaları koşulu ile sıralama puanı hesaplamasında yer alan Yabancı Dil Sınavı (YDS) sonucu değerlendirme dışı bırakılmıştır.
İlgili 34 soru bulundu
Tezsiz yüksek lisans programına başvuruda, adayın lisans diplomasına sahip olması gerekir. Senato tarafından aksi kararlaştırılmadıkça ALES veya eşdeğeri bir sınav şartı ile yabancı dil şartı aranmaz.
Çünkü belirttiğimiz gibi tezsiz yüksek lisans programı için ALES puanına sahip olma şartı aranmamaktadır. Tezli programları düşünenler için ise 60 puanla yüksek lisans yapılır mı sorusunun cevabı evet olacaktır. Yüksek lisans başvuraları için ALES puanı en az 55 olmalıdır.
Tezsiz yüksek lisans programlarında genel olarak yabancı dil şartı aranmaz. (Başvurduğunuz eğitim kurumunun eğitim dili yabancı dilde ise, tezsiz yüksek lisansta da yabancı dil zorunluluğu olabilir.)
Bu nedenle, YDS sınavı daha yaygın olarak bilinir ve daha çok tercih edilir. Bunun yanı sıra, YÖKDİL sınavı, YDS'den farklı olarak, sadece üniversitelerin lisansüstü programlarına başvuran adaylar için geçerlidir. Yani, YÖKDİL sınavı, yalnızca yüksek lisans ve doktora programlarına giriş için gereklidir.
- Öncelikle mutlaka 4 yıllık bir lisans programından mezun olmak gerekir. - YÖK tarafından başvuru için belirlenmiş ALES üzerinden 55 puan almak gerekmektedir. (Tezsiz yüksek lisans için istenmez.) - Mutlaka lisans diploması başvuru anında elde bulunmalıdır.
* YDS daha çok akademik alanlarda geçerli bir sınavken YÖKDİL daha çok kurumsal alanlarda geçerli olan bir sınav. * YÖKDİL sınavında dil seviyeleri bulunmaz. YDS'de ise A, B, C, D ve E şeklinde 5 adet dil seviyesi bulunur. * YDS, KPSS A grubu için geçerli iken YÖKDİ, KPSS A grubu için geçerli olmaz.
YDS Zor mu? YDS sınavı, yeterli İngilizce bilgiye sahipsen hiç zor değil. YDS, en basit tanımıyla İngilizce anlama becerini ölçen bir sınav. Güncel sınav programına göre sana 80 soru soruluyor ve bu soruları 180 dakika çözebilmen bekleniyor.
ALES, akademik personel seçimi ve lisans üstü eğitime giriş için ÖSYM tarafından yapılan merkezi bir sınavdır. Peki ALES ve YDS ne işe yarar? ALES 'e girebilmek için YDS 'ye girmek şart mıdır? Evet, ALES puanlarının geçerli sayılabilmesi için adayların YDS sınavına girmesi ve geçerli puanı alması şarttır.
Yüksek lisans ve doktora programlarında eğitim dili ağırlıklı olarak Türkçe'dir. Ancak programda İngilizce ders ve etkinlikler de yer alabilmektedir.
ALES şartı aranmaz. (2) Tezsiz yüksek lisans programlarına öğrenci kabulünde, yükseköğretim kurumları ALES puanı aramayabilir, ALES puanı istenildiği takdirde taban puan senatolar tarafından belirlenir.
Tezli yüksek lisans programları teorinin ve akademik becerilerin ön plana çıkarıldığı programlardır. Tezsiz Yüksek Lisans Nedir? Tezsiz yüksek lisans bir alanda bilgiyi arttırmak ve o alanda daha detaylı bilgi edinmek için yapılan ve sonunda da bir bitirme projesi ise tamamlanan bir lisans üstü eğitim çeşididir.
YDS akademik kadro, yükse lisans ve doktora başvurularında kabul edilmektedir ancak akademik hedefleri olan kişilere sınavın nispeten kolay olması münasebetiyle YÖKDİL sınavına girmesini salık veriyoruz.
Yüksek lisans başvurularında;
-Türkçe yüksek lisans programlarına başvuracak adayların YDS' den en az 50 ya da ÖSYM tarafından YDS' ye eşdeğer kabul edilen diğer yabancı dil sınavlarından en az 50 ye denk gelen bir puan almış olmaları gerekir.
Başvurularını tamamlayamayan adaylar için YÖKDİL geç başvuruları 25 Temmuz'da (bugün) sonlanacak. Sınava katılım sağlayacak olan adaylar, geç başvuru ücretini https://odeme.osym.gov.tr/ adresi üzerinden yapabilecek. YÖKDİL/2 başvuru ücreti 260 lira olarak uygulanıyor.
(2) Yüksek lisans programında başarılı olmak için en az 2.50, doktora programında ise en az 3.00 GANO'ya sahip olmak gerekir.
Bu eğitimin ardından kişi "bilim uzmanı", "hekim", "yüksek mühendis", "yüksek mimar" gibi unvanlara sahip olur.
Yüksek lisans programına başvurabilmek için adayların ALES veya eşdeğeri sınavdan en az (55) puandan az olmamak üzere Senato tarafından belirlenen ALES veya eş değer puanına sahip olmaları gerekir.
Tüm üniversitelerin tezsiz yüksek lisans programları ALES'siz öğrenci kabul eder.
Tezli Yüksek Lisans Harç Ücretleri Ne Kadar? Devlet üniversitelerinde tezli yüksek lisans harç ücretleri kaldırılmıştır. Yani ücretsizdir. Vakıf üniversitelerinde ise tezli yüksek lisans harç ücretleri tez dönemi dahil 15.000-20.000 TL aralığındadır.
İki Kere Yüksek Lisans Yapılır Mı? İki kere yüksek lisans yapılır. Yüksek lisans eğitiminizi bitirdikten sonra tekrardan istediğiniz alanda yüksek lisans programına kaydolmanız mümkündür. Bunun için ilgili programın şartlarını sağlamanız ve mülakatlardan geçmeniz gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri