Ses çok fazla olduğu zaman iç kulaktaki sinir uçlarını öldürmeye başlar. Yüksek sese maruz kalma süresi uzadıkça daha fazla sinir ucu harap olur. Sinir ucu sayısı azaldıkça da işitme azalır. Ölü sinir uçlarını canlandırmak mümkün değildir ve hasar kalıcıdır.
Yüksek sese maruz kalınması sonrası kulak çınlaması ve işitme kaybı kulağınızın aşırı çalıştığının belirtisidir. Bir işitme testinde bu hasar belli olmayabilir. Ancak gürültülü ortamlarda sesleri işitme kabiliyetinizdeki azalma ile bu hasar ortaya çıkar. Hasar zamanla kulaklarda derinleşir.
"80 desibelden daha şiddetli sesler, kulaktaki alıcı hücreleri öldürerek sağırlığa neden olabiliyor." Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak-Burun-Boğaz Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Erkan, insan kulağının rahatsız olmadan algılayabileceği ses şiddetinin 80 desibelin altında olduğunu söyledi.
Kulak çınlamasının azaltılmasına yönelik yüksek sesli müziğe maruz kalmaktan korunma, kan basıncının kontrolü, tuzlu yiyeceklerden uzak durma, kahve, kola ve sigara tüketiminden kaçınma, egzersiz yapma gibi tavsiyeler kulak çınlamasına ne iyi gelir sorusuna verilebilecek en iyi cevaplar arasında yer alır.
Ses travmalarından hemen sonra oluşan işitme kaybı veya çınlamalar genellikle geçicidir. 16 ile 48 saat sonra kaybolur. Bu bu süreç bazen bir - iki haftaya kadar uzayabilir. Bu bir-iki haftalık süreci beklemeden kişinin erken müracaatında yapılabilecek bir kaç tedavi şekli olabilir.
İlgili 24 soru bulundu
Ani ve şiddetli ses, işitme kaybına yol açıyor!
Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Odyoloji bölümü Öğretim Görevlisi Gökçe Gültekin, yüksek sese maruz kalmanın işitmeyle ilgili sorunlara yol açabileceğini belirterek alınacak önlemlere ilişkin uyarılarda bulundu.
Yüksek şiddette sese maruz kalmak işitmede geri dönüşü olmayan hasarlara sebep olabilir. Uzmanlar uzun süreli kulaklık kullanımı sonrası sessiz bir ortama geçip 15 dakika kulakları dinlendirmek gerektiğini söylüyor. Öte yandan kulak içine takılan kulaklıkların yerine başın üstüne takılan modeller tercih edilmeli.
Aynı şekilde kulaklıkla yüksek şiddetle uzun süre müzik dinlemek , patlama sesleri gibi ani ve yüksek seslere maruz kalmak da işitme kaybına yol açar.
Bunun için yutkunmak, su içmek, bir parça şeker emmek, esnemek veya sakız çiğnemek önerilebilir. Yapılan bu eylemlerin ardından duyulan pıt sesi ile birlikte kulak tıkanıklığı açılır.
Ses şiddetinin yüksek olması kokleadaki tüy hücrelerinin hasar görmesine neden olabilir. Bu durum sesin şiddetine ve maruz kalma süresine bağlı olarak geçici ya da kalıcı duyma kaybına neden olabilir. Şiddeti 85 desibelin üzerinde olan sesler kulağa zarar verebilir.
Ses çok fazla olduğu zaman iç kulaktaki sinir uçlarını öldürmeye başlar. Yüksek sese maruz kalma süresi uzadıkça daha fazla sinir ucu harap olur. Sinir ucu sayısı azaldıkça da işitme azalır. Ölü sinir uçlarını canlandırmak mümkün değildir ve hasar kalıcıdır.
Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) göre ortalama olarak günde 8 saatten fazla 85 desibel (dB) üzerinde sese maruz kalıyor olmak, işitme kaybına yol açar. Ses çok fazla olduğu zaman iç kulaktaki sinir uçlarını öldürerek işitme kaybına sebep olur. Yüksek sese maruz kalma süresi uzadıkça daha fazla sinir ucu tahrip olur.
Ancak uzun süreli ve tekrarlayan gürültü genellikle kalıcı işitme kaybı yapar. 90 db gürültüye günde 8 saatten daha fazla maruz kalınması, 100db gürültüye günde 2 saat, 115 db gürültüye de günde 15 dk'dan fazla maruz kalınması kalıcı zararlar verebilir.
İşitilebilen seslerin basınç düzeyleri; 0dB (işitme eşiği) -120 dB (acı eşiği) arasında değişir. Normal bir insan 0-50 desibellik sesleri kolayca işitebilir ve bundan rahatsız olmaz. 85 dB şiddetinde bir ses veya gürültü kulakları rahatsız eder ve uzun süre sunuk kalındığında kulakta hasar oluşur.
Kulakta basınç hissi, genelde kulakta bulunan östaki borusunun tıkanmasından dolayı veya düzgün çalışmayı bırakmasından dolayı kaynaklanmaktadır. Burada oluşan basınç, kulakta tıkanıklık ve dolgunluk hissinin oluşmasına neden olmaktadır. Aynı zamanda hastada çınlama ve duymakta zorlanma gibi sorunlar çıkabilmektedir.
Bunun için ilgili kişi ses geçirmeyen kabine alınır. Ardından da kulaklık takar. Bundan sonra değişik frekanslarda sesler verilerek, kişiden duyduğunda düğmeye basması istenir. Aynı zamanda kemik ve hava yolu işitme dereceleri de burada anlaşılır.
Genellikle çok yüksek sese, gürülye maruz kalmaya bağlı olabildiği gibi, farklı nedenlere bağlı olabilen ani işitme kaybı tedavisi hiç vakit geçirilmeden başlatılmalı. Tedaviye erken başlanırsa oluşan iç kulak tipi işitme kaybı büyük oranda düzeltilebilir.
İşitme kaybı hemen her yaşta ortaya çıkabilmektedir. Bazı kişilerde doğuştan işitme kaybı bulunurken bazı insanlarda ise sonradan oluşmaktadır. Ancak bunun dışında işitme kaybının en çok 65 ve 75 yaş arasında ortaya çıktığı görülmektedir. Erkeklerde ise kadınlardan daha sık görüldüğü bilinmektedir.
Gürültüye bağlı işitme kaybının ise tedavisi yoktur, kalıcıdır. Bu nedenle gürültüye maruziyet sırasında önlem alınması, sonrasında ise erken tanı ve tedavi oldukça önemlidir. Kalıcı işitme kaybının oluştuğu durumda işitme cihazı kullanımı önerilir.
Michigan Üniversitesi Kresge İşitme Araştırma Enstitüsü'nde yapılan araştırmalar, magnezyum desteği alan kişilerin (A, C ve E vitamini ile birlikte) gürültüye bağlı işitme kaybına karşı korunduğunu gösteriyor. Nelerde var: Muz, enginar, patates, ıspanak, domates ve brokoli. Çinko, vücut için en yararlı elementlerden.
26 - 40 dB HL arasındaki kayıplara çok hafif işitme kaybı diyoruz. 41 - 55 dB HLarasındaki kayıplara hafif derecede işitme kaybı diyoruz ve bu kayıplarda gürültülü ortamlarda konuşulanları takip etmekte zorluk çekersiniz. 56 - 70 dB HL arasındaki kayıpları orta derecede işitme kaybı olarak adlandırıyoruz.
Eğlence mekanlarını sık sık ziyaret edenlerin dikkatine!.. Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak-Burun-Boğaz Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Erkan, 80 desibelden daha şiddetli seslerin, kulaktaki alıcı hücreleri öldürerek sağırlığa neden olabileceğini söyledi.
60/60 kuralı uygulanmalıdır. Kulaklığın sesini yüzde 60'dan daha fazla açmadan ve 60 dakikayı aşmadan sesi dinlemek gerekmektedir. - Eğer bulunulan ortamda gürültü fazlaysa her 60 dakikanın sonunda dışarı çıkılarak 5 dakika kulağı dinlendirmek gerekmektedir. - Kulaklıkla müzik dinleyerek uyunmamalıdır.
Uzmanlar 85dB'e kadar gelen ses seviyelerindeki kulaklık kullanımının 8 saat olduğunu söylüyor. 8 saatten fazla bu ses şiddetine maruz kalınırsa kulak sağlığımızın bozulma ihtimalinin oldukça yüksek olduğunu da belirtiyorlar. 88 dB için 4 Saat, 91 dB için 2 Saat ve 100 desibel için 15 dakikanın üzerine çıkılmamalı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri