yulaf yiyin. 2 ya da en geç 1 saat önceden. yanınızda ceviz, badem, fındık, elma, muz gibi besinlerden birini bulundurun. ceviz hakikaten tok tutuyor. muz da öyle.
Ayrıca günün ilerleyen saatlerinde en son öğün tamamen sindirildiğinde de yapılabilir. Araştırmalar katı gıdaların mideyi terk etmelerinin 3-4 saat sürebildiğini gösteriyorlar. Yani aç karnına spor yapacaksanız yemekten sonra en az 3 saat beklemeniz gerekli.
Araştırmalar, antrenmanlarınızı desteklemek için 30-60 dakika önce yenen 30-40 gram karbonhidratın işe yarayabileceğini gösteriyor. Özellikle 1 saatten uzun süren antrenmanlarda glikojen depolarının daha verimli kullanılmasını sağlayabilir.
Yemek yenildikten sonra spor yapma sakıncalı bir durum oluşturmaktadır. Ayrıca tok karna yapılan spor, bedenin daha fazla efor sarf ederek yorulmasına neden olmaktadır. Bundan dolayı yemekten en az 2-3 saat sonra spor yapmak sağlık açısından büyük önem taşımaktadır.
İlgili 33 soru bulundu
Yemekten 2-3 saat sonra spor yapmak sağlık açısından daha uygundur. Yediklerinizi sindirmek için spor yapmadan önce yaklaşık 1 ila 2 saat beklemelisiniz. Eğer kırmızı et gibi ağır yemekler yediyseniz, bu süre uzayabilir.
Yulaf ezmesi sabah, öğle ve akşam öğünlerinde tüketilebilir. Güne zinde başlamak için sabah kahvaltılarında tüketilmesi önerilir. Fakat öğle yemeğinde ağır besinler tükettiyseniz, akşam yulaf yemek de olumlu sonuçlar verecektir. Yulafı sade tüketmek yerine süt veya yoğurtla karıştırabilirsiniz.
Muhteşem bir lif ve vitamin kaynağı olan yulaf ezmesi, sporcu beslenmesinin olmazsa olmazlarından biridir. Düşük glisemik endeksi sayesinde uzun süreye yayılan bir enerji salınımı sağlayan yulaf ezmesi, sporcuların antrenman öncesinde en çok tercih ettiği besinler arasındadır.
10) Yulaf Ezmesi
Yulaf ezmesi, diyet ve spor yapanların sıkça tercih ettiği bir besindir. Süt veya yoğurtla tüketildiğinde adeta sağlık dostu. Aynı kasede buluşan yulaf ezmesi, meyve ve yoğurt sizi uzun süre tok tutacak özellikte!
Aşırıya kaçılmadan aç karnına yapılacak sabah sporu, yağ yakımını daha etkin bir şekilde desteklemeye yardımcı olur. Çünkü, gece boyunca enerji kaynağı olarak tüketilen karbonhidratlar yerine yağlar kalmıştır. Sabah sporu, solunumu önemli derecede rahatlatır.
Yürüyüş, koşu, kick boks, yüzme, bisiklet ve ip atlama gibi sporlar orta yoğunlukta egzersizler arasında sayılabilir. WHO'nun haftalık olarak önerdiği süre, günlük 20-40 dakika arası bir zamana tekabül eder. Yani günlük ne kadar süre spor yapılmalı sorusuna ortalama yarım saat şeklinde yanıt vermek mümkündür.
Kas ağrısı oluşmuşsa kaslarda oluşan laktik asidin dağılması için hafif egzersizler yapabilirsiniz. Böylelikle kan dolaşımını artırabilir; kasların daha hızlı toparlanmasına yardımcı olabilirsiniz. Yürüyüş veya bisiklet, iyi bir alternatif olabilir.
Bu bilgiler ışığında sabah uyandıktan sonraki ilk 3 saatte spor yapmanın, kalp krizi riskini artırdığını söylemek mümkün. Risk grubunda olanlara sabah sporu yerine 1-2 saat kaliteli uyku ve gün içerisinde kendilerini iyi hissettikleri bir zaman diliminde sporu önerebilirim" dedi.
Aktivitenin şiddetinin fazla olması halinde kas kütlesinin hızlı artışıyla kilo alır. İkincisi de çok fazla ağırlık çalışarak kilo almak. Düşük ağırlıkla sık egzersiz yapılırsa yine yağ yakar ama çok şiddetli yaparsa o zaman kas yapar ve kilo artırır.
Araştırmalar aç karnına yapılan egzersizlerin daha çok yağ yaktığını gösteriyor, evet. Fakat aynı zamanda araştırmalar karbonhidrat deposu dolu bir şekilde antrenman yapmanın antrenman performansını kesinlikle arttırdığını gösteriyor. Yani siz beslenmiş bir beden ile daha yüksek performans gösteriyorsunuz.
Bir kâse kuru yulaf ezmesi 3.4 mg demir ve 0.9 mg niyasin yani B3 vitamini içerir. Demir oksijenin kan akımına ve kaslara taşınmasından sorumludur. B vitaminleri ise karbonhidratların enerjiye dönüştürülmesine ve proteinlerin uygun bir şekilde kullanılmasına yardımcı olur ve bu sayede kas gelişimine katkıda bulunur.
Spor öncesi beslenme için yulaf tüketebilirsin. Spor için gerekli olan enerjiyi yulafın içerisinde bulunan karbonhidrat ile karşılayabilirsin. Ayrıca yulafta yer alan B vitamini sayesinde karbonhidratın enerjiye dönüşmesini de kolaylaştırabilirsin. Antrenmandan 1 saat önce yulaf tüketebilirsin.
Yulaf kompleks karbonhidratlar ve proteinin yanı sıra kas yapıcı besin maddelerini de barındırır.
Spor ile spor öncesi öğün arasında 3-4 saat gibi bir süre bulunması durumunda yulaf, kepekli pirinç, tam buğday makarnası gibi düşük veya orta glisemik indeksli, lifli besinler tercih edilebilir.
Yulaf: Besin değerleri açısından zengin olmasının yanı sıra tokluk hissi vermesinden ötürü yulaf, antrenman öncesi tüketebileceğiniz, kilo kontrolünüze yardımcı olacak temel besinlerdendir. Yulafı smoothie'nize ilave ederek ya da kahvaltılık kase içerisinde tüketebilirsiniz.
3 Yemek Kaşığı Yulaf Kaç Kalori Bir yemek kaşığı yulaf ortalama 35 kalori (kcal), 2 yemek kaşığı yulaf ortalama 70 kalori (kcal) ve 3 yemek kaşığı yulaf ise ortalama 105 kalori (kcal) olarak hesaplanmaktadır.
Spordan sonra karbonhidrat ihtiyacını karşılayacak en iyi meyve muzdur. Vücudunuzdaki glikojen seviyesini en hızlı şekilde restore edebilir. Sporda terle birlikte kaybettiğin potasyum ihtiyacını da karşılayacaktır. Spor sonrası muz ve süt ikilisi güzel bir alternatiftir olabilir.
Dünya Sağlık Örgütü raporu göre yetişkin bir insanın haftada 150-300 dakika orta yoğunluklu bir aerobik fiziksel aktivite (yürüyüş, koşu, yüzme, kick boks, bisiklet, ip atlama vb.) yapılmasını tavsiye ediyor. Bu da günde yaklaşık 20 ila 40 dakika arasına denk geliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri