Yumurtaya alerjisi olan bebekler, yumurtaya maruz kaldıktan sonra bazı belirtiler geliştirir. Kurdeşen, mide bulantısı, ishal, kızarıklık, hırıltı gibi belirtiler yumurta alerjisinden kaynaklı ortaya çıkabilir. Bu belirtiler hafif ya da çok şiddetli olabilir, kişiden kişiye değişiklik gösterir.
Yumurta alerjisi, yumurtanın kendisinin veya yumurta içeren yiyeceklerin alınmasından sonra, dakikalar veya saatler içinde ortaya çıkıyor, yaygın kızarıklık, hırıltılı solunum, kusma ve ishal ile kendini belli ediyor.
Yumurta alerji ise çocuklarda görülen besin alerjileri içerisinde ikinci sırada yer alıyor. Yumurta alerjisi çocuklarda astım, öksürük, solunum yetmezliği, egzama, burun tıkanıklığı, kramplar ve kusma gibi gelişim sürecini olumsuz etkileyen sağlık problemlerine de neden olabiliyor.
Asıl tedavi yumurta içeren gıdalara karşı diyet yapmaktır. Diyetle birlikte yumurta alerjisinin neden olduğu cilt alerjisi ve egzamaya karşı tedavi verilmelidir. Özellikle yumurta içeren ve yumurta ile çapraz reaksiyon yapan gıdalar diyetten çıkarılmalıdır.
İlgili 15 soru bulundu
Yumurta alerjisi ise 5 yaşından sonra %55 oranında kaybolur. Ancak ceviz, yer fıstığı, fındık, kabuklu deniz ürünleri ve balık alerjisi ise tedavi edilse bile IgE alerji testlerinin yüksek çıkması durumunda ömür boyu devam edebilir.
Yumurta alerjisi olanlarda %5 oranında tavuk etine de alerjisi olabildiği için yumurta alerjisi olanlara tavuk eti denenerek başlanmalıdır. Eğer alerji gelişmemişse tavuk eti tüketmeye devam edilebilmektedir.
Yumurta alerjisi olanlarda Kızamık, Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak, grip aşısı ve sarı humma aşısı yapılırken dikkatli olunmalıdır.
Yumurta alerjisinin teşhisinde şu testler yapılabilir: Deri prick testi: Bu testte çok az miktarda yumurta alerjeni cildin altına yerleştirilir. Alerjenin yerleştirildiği bölge 15-20 dakika gözlemlenir. Bu bölgede kızarıklık ya da kabarma gibi bir bulgu oluşursa alerji olduğu sonucuna varılabilir.
Yumurta alerjisi, sütten sonra çocuklarda en sık görülen ikinci alerjidir. Çoğu çocuk 16 yaşına kadar atlatır, bazıları ise yaşamları boyunca devam eder. Yumurta alerjisi yetişkinleri de etkiler, ancak çok nadirdir. İnsanlar çoğunlukla yumurtaya değil, yumurta beyazına veya sarısına alerjiktir.
Yumurta alerjisi geçer mi? Yumurta alerjisi de süt alerjisi gibi sık görülen bebeklik alerjilerinden birisidir. Benzer şekilde yumurta alerjisi de erken çocukluk döneminde %80oranında düzelir.
Dokuz vaka ise 1 yaş aşı zamanları geldiğinde hastanemize aşı olmak üzere yönlendirilmişti ve aşı olma günü ortalamaları 400 gün idi. TARTIŞMA ve SONUÇ: Yumurta alerjisi olan vakaların Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak aşılarının, diğer aşı uygulamalarında alınan önlemler eşliğinde güvenle uygulanabileceği görülmektedir.
Çocuğun alerjisi olup olmadığını nasıl anlarız? Burunda kaşıntı olması, burun tıkanması, genizde akıntı, tekrarlayan öksürük, hırıltı, nefes darlığı, nezle, burun akıntısı, sürekli hapşırık gibi durumlar gözlemlediğiniz zaman çocuğunuz alerji olmuş olabilir.
Yaşamın ilk 6 ayında bebeklerde en sık görülen inek sütü protein alerjisi ve yumurta proteini alerjisi olduğu akılda tutulmalıdır. Bu bebeklerde konuşmamın başında ifade ettiğim bulgulardan aşırı huzursuzluk, cilt kızarıklığı, geçmeyen pişik, kusma, kilo alamama ve mukuslu-kanlı dışkı görüldüğü unutulmamalıdır.
Yumurta alerjisi belirtileri görüldüğü andan itibaren mutlaka tıbbi anlamda profesyonel bir yardım alınması gerekmektedir. Bunun için doktora başvurulmasının ardından testlerin yapılması gerekmektedir. Yapılan testlerin ardından tıbbi tedaviye geçilmelidir.
Bebeklerin bağışıklık sistemi tehdit olarak algıladığı herhangi bir dışsal faktöre reaksiyon gösterebilir. Hapşırma, deride döküntüler, burun tıkanıklığı, öksürük, gözlerde yaşarma ve kaşıntı en sık görülen alerji belirtileridir. Bu alerjik reaksiyonların her biri farklı sebeplerle görülüyor olabilir.
sorusuna şu şekilde yanıt verebiliriz; Alerjinin olduğu besin türü ve reaksiyonların tipine göre değişmekle birlikte çoğu gıda alerjisi yıllar geçtikçe düzelebilir. Çoğunlukla süt ve yumurta alerjisi erken çocukluk döneminde azalarak geçebilirken, kuru yemiş alerjisi gibi alerjiler kalıcı olabilir.
Yumurta alerjisi kaç günde geçer sorusunun cevabı da değişkendir. Belirtiler bazı çocuklarda birkaç saat içinde düzleme gösterirken bazı çocuklarda ise biraz daha uzun süre devam eder.
Derinin etkilenmesi ile kaşıntı, kızarıklık, kurdeşen olarak da tanımlanan ürtiker. Alt solunum sistemi etkilenmesi ile öksürük, hırıltı, nefes darlığı, Sindirim sitemi etkilenmesi ile kusma, karın ağrısı, ishal, kanlı dışkılama görülebilir.
Olguların hiçbirinde hayatı tehdit eden ciddi reaksiyon gözlenmemiştir. Sonuç: Bağışıklamanın önemi dikkate alındığında; anaflaksi riskinin düşük olması nedeniyle yumurta alerjisi olan çocuklarda aşı güvenle yapılabilir.
Yoğurt veya Süt Alerjisi Nedir? İnek sütü ve süt ürünlerine alerji, bebeklerde ve küçük çocuklarda yaygın bir gıda alerjisidir; 3 yaşın altındaki çocukların yaklaşık %2,5'inde görülür. İnsanlar genellikle süt alerjisini aşsa da, bazen yetişkinliğe kadar devam edebilir.
Aşı tedavisi her yaş grubuna uygulanabilir. Ancak çocuk alerjisi farklı bir uzmanlık alanı olduğu için bu durum çocuk alerji uzmanları tarafından değerlendirilmelidir. Yetişkinlerde görülen alerjilerde ise bir üst yaş sınırı bulunmaz.
Yumurta alerjisi yok ise yumurta sarısı ve akı beslenmede örnek proteindir. Kırmızı et, balık, tavuk gibi hayvansal ürünler menüde bulunması protein ve yağ kaynağını sağlar. Bitkisel proteinlere yer vermek ve çeşitliliği artırmak adına mercimek, nohut, kuru fasulye gibi baklagilleri haftada 2 kez verilmesini öneririz.
Besin alerjisinin geliştiği şüphelenilen çocukların vakit kaybetmeden bir uzman tarafından muayene edilmesi gerekir. Besin alerjisi tedavi edilmediği takdirde, nefes darlığından bulantıya, kusmadan deride kaşıntıya kadar birçok soruna neden olabilir ve ileri vakalarda hayati risklere dahi yol açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri