Eğer akı hafif bir renge sahipse tazedir demektir. Taze yumurtaların sarısı parlaktır. Kırdığımız yumurtanın sarısının parlaklığı da taze olup olmadığını gösterir. Bütün bunların yanında yumurtanın sarısı dağılmıyor ancak kolay hareket ediyorsa, akı da açık beyaz bir renge sahipse bayatlamaya başlamıştır.
Bayat yumurta nasıl anlaşılır endişesini gidermek için 1 bardak suya ihtiyacınız var. Kullanacağınız suyun soğuk su olması önemlidir. Tazeliğinden şüphe ettiğiniz yumurtayı 1 bardak suyun içine yavaşça bırakın. Eğer yumurta suyun dibine doğru batıyor ve yukarı yükselmiyorsa, güvenle bu yumurtayı tüketebilirsiniz.
Yumurtanın Bozulmadan Dayanma Süresi Kaç Gündür? Taze yumurtaların buzdolabında bozulmadan ne kadar süre dayanabildiği konusunda uzmanların görüşü yaklaşık beş haftadır. Beş hafta süre ile buzdolabında yumurtanın saklanabildiği biliniyor.
Haşlanmış, Kırılmış ve Çiğ Yumurta Yazın Sıcakta ya da Kışın Soğukta Kaç Günde Bozulur? Haşlanmış yumurta olduğu gibi dolaba koyulursa eğer bir hafta kadar sağlam kalabilir. Çiğ yumurta ise dışarıda 3-4 hafta, buzdolabında ise 6 hafta kadar taze kalabilir. Yumurtayı kırdıktan sonra saklamakta mümkündür.
İlgili 34 soru bulundu
Yumurtada besin zehirlenmesine neden olan salmonella isimli bakteridir. Bu bakteri vücuda alındıktan 12-72 saat içerisinde enfeksiyona neden olmaktadır. Hastalar 4-7 gün boyunca kusma, ishal, şiddetli karın ağrısı ve ateş problemi yaşamaktadır.
Yumurta, oda sıcaklığında 2-3 haftaya kadar saklanabilir. Yumurtanın raf ömrünün uzun olması ve tazeliğinin korunması için buzdolabına konması gerekir. Ancak buzdolabının kapağına koymak yerine, karton kutusuyla birlikte alttaki raflara koymanız daha doğru olacaktır.
Taze olan yumurtanın buzdolabında ne kadar sürede dayanabildiği konusuna bakıldığında yaklaşık olarak beş haftaya kadar saklanabildiği görülmüştür.
Nedeniyse basit, buzdolabını her açıp kapadığımızda ısı değişimleri söz konusu oluyor ve bu durum en çok kapak kısmında bekleyen yiyecek ve içecekleri etkiliyor. Sıcaklığın aniden değişmesine sık sık maruz kalan yumurtaların yapısı bozulabiliyor, raf ömürleri kısalıyor.
Bu nedenle Son Tüketim Tarihi geçmiş yumurta eğer bozuk kokuyorsa asla tüketilmemelidir. Fakat bozuk kokmuyorsa, tazeliğini test ederek ve iyice pişirerek gıda israfını önleyebiliriz. Son Tüketim Tarihi geçmiş pişmemiş ve az pişmiş yumurtaların enfeksiyon riskini artırabileceğini unutmayın.
Depolanan yumurta, 7 gün boyunca civciv meydana getirebilme özelliğini muhafaza eder, fakat sonraki günler bu olasılık hızla düşer. Bu nedenle yumurtaların inkubasyondan önce 7 günden daha fazla saklanmamasına dikkat edilmelidir.
Buzdolabında saklanan yumurta, üzerindeki son tüketim tarihinden itibaren üç hafta daha kullanılabilir. Ancak eğer yumurtanızı kırdığınızda burnunuza kötü bir koku geliyorsa, o yumurtadan umudu kesmelisiniz.
Donmuş yumurtanın tadı biraz bozulur. Uzun süre donarak beklemiş olan yumurtanın tüketilmemeli önerilir.
Yumurtanın sarısı düzse ve kolayca dağılıyorsa yumurta bayat demektir. Yumurtanın sarısı kolayca hareket ediyorsa bu, kalazanın (yumurta sarısını yerinde tutan, yumurtanın beyazındaki kalın iplik) güçsüzleştiği ve yumurtanın tazeliğini yitirdiği anlamına gelir.
Besin zehirlenmesi belirtileri çoğunlukla 2-3 gün içinde kendiliğinden geriler ve herhangi bir tedavi gerektirmez. Bu süre içinde bol miktarda su ve yağsız sıvı alınması, ishal ve kusma ile kaybedilen sıvının yerine konması için gereklidir. Kusma var ise bulantı önleyici ilaçlar kullanılabilir.
Proteinlerce zenginliğini bildiğimiz yumurtaların içinde bir de sülfür bulunur. Sülfür, ısıya maruz kaldığı durumlarda yaşanan reaksiyonlar ve kırılmalar nedeniyle ortaya sülfür gazını çıkarır ve bu da yumurtanın çok kokmasının nedenlerinden biri olarak sayılır.
Birçok kişi yumurtayı dolaba koymadan önce dışı kirli olduğu için yıkıyor ama bu çok büyük bir hata. Yıkadığınız takdirde yumurtanın dışındaki bakteriler kabuktaki gözeneklerden içeri girer.
"Yumurta doğal bir yatıştırıcı"
Ama bu kez değişik olan "Onu sabah kahvaltısında değil uyumadan önce yiyin" denmesi. İddianın sahibi Avustralyalı bir beslenme uzmanı olan Sharon Natoli. Natoli'ye göre uyumadan 2 saat önce ya da akşam yemeğinde yenecek yumurtanın birçok faydası bulunuyor.
Örneğin; bir mayonez yapmak istediniz. Mayonezin ham maddesi olan yumurta, oda sıcaklığında olmadığında ve diğer malzemelerle bütünleşmesi zorlaşıyor. Kesilmeler ve tadında bozulmalara neden oluyor. Çok soğuk bir şekilde kek harcına eklenen yumurtalar, emülsiyonların bozulmasına neden olabiliyor.
Çatlak yumurta yenir mi? Kırık yumurtada patojen bakterilerin üreme ihtimali vardır. Bu nedenle yenmemesi gerekir.
KABUKLU YUMURTA Taze kabuklu yumurtanın iç kısmı steril kabul edilir. Kabuk yüzeyinde yer alan mikroorganizmalar uygunsuz depolama koşullarında kabuktaki gözeneklerinden içeriye girerek bozulmaya neden olurlar.
Birkaç tane fazladan organik yumurtanız varsa dondurucuya atabilirsiniz ama kabuklarıyla birlikte değil. Çünkü sıvı genişleyerek yumurta kabuklarını çatlatır ve tüm dondurucuya bulaşabilir. Yumurtaları çırpın, minik buzluk kaplarında ya da muffin tepsilerinde dondurun ve buzdolabı poşetlerine alarak dondurucuya atın.
Halen yürürlükte olan tebliğe göre, A ve B sınıfı yumurtalar 5 ila 12 derece arasında muhafaza edilebilir ve taşınırken; pastörize ürünlerde depolama sıcaklığı 4 derece olarak uygulanıyor.
Hidrojen sülfür, renksiz, yanıcı, renksiz, çürük yumurta kokusunda zehirleyici bir gaz. Bu gaz, akciğerler tarafından emilir ve erken müdahale edilmediği takdirde kişinin ölümüne neden olabiliyor.
Gıda zehirlenmesi genellikle hafif geçirilmekle birlikte ölümcül de olabilen, oldukça sık karşılaşılan önemli bir hastalıktır. Kişi bakteriler veya toksinlerle bulaşmış yiyecek veya içecekleri tükettiğinde meydana gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri