Bu çöpler içerisindeki geri dönüşümü mümkün olan yumurta kabuğu, kağıt ve karton, naylon ve poşet, plastik, cam, pet şişe, demir ve kemik gibi geri dönüşümü mümkün olan atıkları çöp depolama sahasına götürmeden bunları kaynağında ayırıp kullanılabileceği alanlara yöneltmek çok önemli.
Yumurta kabukları çabucak çözünür. Kabukta bulunan kalsiyum ve mineraller kısa sürede toprağınızı zenginleştirir. Domates, patlıcan ve biberler kalsiyum eksikliğinden dolayı büyürken çürürler. Bunun önüne yanlarına yumurta kabuğu gömerek geçebilirsiniz.
Bitkilerinizin dibini kazıp buraya yumurta kabuğu yerleştirmek hem bitkilerin daha fazla su almasını hem de toprağın daha fazla havalanmasını sağlar. Yumurta kabukları çabucak çözünür. Kabukta bulunan kalsiyum ve mineraller kısa sürede toprağınızı zenginleştirir.
İlgili 36 soru bulundu
Kalsiyum desteği için yine yumurta kabuğu iyice dövülür ve limon suyu ile karıştırılır. Ağzı kapatılıp 3-4 gün buzdolabında bekletildikten sonra günde yarım tatlı kaşığı tüketilebilir.
Yumurta kabuğunu yüz maskesinden lekelere kadar birçok alanda kullanabilirsiniz. Yumurta kabuğunun asidi en zor lekeleri bile çıkarıyor.
Yumurta kabuklarını sirkeli suda kaynattıktan sonra sudan çıkarın ve bir tepsiye dizip fırına atın. Fırında da 30 dakika kadar en az 100 derecede bekletin. Tertemiz olan yumurta kabukları kullanıma hazır!
Birçok kişi yumurtayı yedikten sonra kabuğunu çöpe atıyor ancak yumurtanın kabuğu da kendisi gibi yüksek besin değerine sahip. Yumurtanın kabuğunu çöpe atmayarak çeşitli alanlarda ondan yarar sağlayabilirsiniz. Yumurta kabuğunu cilt ve bitki bakımında, çamaşır beyazlatmada ve şişe temizliğinde kullanmanın tam zamanı.
Bitkilerin topraklarına gömülen yumurta kabukları toprağı güçlendirir, bitkilerde hastalıklar oluşmasını engeller. Bu işlem aynı zamanda toprağı havalandırır. Bitkilerin beslenmesini sağlar ve büyürken çürümesini engeller, ölmelerinin de önüne geçer.
Topraktaki pH değeri son derece önemli. Toprağınızda asitleşme varsa, yumurta kabukları ekleyerek toprağın pH değerini dengeleyebilirsiniz. Yumurta kabukları atılmayıp biriktirilir ezilip toz haline getirilir 2-3 gün suda bekletilir ve bitkiler için sulama suyu olarak kullanılır.
Kabukları ufak parçalar haline getirdikten sonra saksıdaki toprakla karıştırın. Üzerine de haşladığınız yumurtanın suyunu dökün. Yumurta kabukları bitkiyi kısa sürede daha canlı ve verimli yapar. Ayrıca haşereleri bitki ve çiçeklerden uzak tutar.
Toprağı besler Yumurta kabukları çabucak çözünür. Kabukta bulunan kalsiyum ve mineraller kısa sürede toprağınızı zenginleştirir. Drenaj Bitkilerinizin dibini kazıp buraya yumurta kabuğu yerleştirmek hem bitkilerin daha fazla su almasını hem de toprağın daha fazla havalanmasını sağlar.
Bir miktar yumurta kabuğunu limon dilimleri ile karıştırın ve temiz bir tülbentin içine koyun. Daha sonra hazırladığınız tülbenti yıkama sırasında çamaşır makinesinin içerisine atın. Yıkama sonunda çamaşırlarınızın ve giysilerinizin bembeyaz olduğunu görecek, temizliğin keyfini çıkaracaksınız.
Bunun için çiğ yumurta kırılarak içi boşaltılır. İç kabuğu yumurtanın içi sıvı olduğu için nemlidir. Bu sayede zar daha belirgin hâle gelir. Zar kabuktan yavaş yavaş çekilerek çıkartılabilir.
Bir bardak soğuk suyun içine haşladığınız yumurtayı atın ve avucunuzla ağzını kapatarak kuvvetle sallayın. Cam bardağın içinde kabuğu çatlayan yumurtanız kolay bir şekilde soyulacaktır. Yumurtayı hafif tezgaha vurup bir kaç yerinden çatlattıktan sonra, iki avucunuzun arasında hafifçe bastırarak sağa sola çevirin.
Sistein, lisin ve metiyonin gibi birçok aminoasiti bünyesinde bulunduran yumurta kabuğu, aynı zamanda magnezyum, fosfor, silikon, sodyum, potasyum gibi birçok minerale de sahiptir. Bu nedenle her yaştan birey için en iyi kaynaklardan birini oluşturur.
Gıda atığını azaltmak isteyenler için en etkili çözüm tabii ki bu atıkları kompostlaştırarak organik gübreye çevirmek ancak evinizde kompost yapmıyorsanız da yumurta kabuklarınızı değerlendirebilirsiniz.
Yumurtanın kabuğunda görülmeyen bir kutikul koruyucu tabaka bulunmaktadır. Ve bu tabaka mikroorganizmaların porlardan geçisini engellemeye yardımcı olur. Kabuğa verilen zarar ya da yıkama işlemleri bu tabakanın aşınmasına ve poların büyümesine bununla beraber geçirgenliğin artmasına neden olur.
Bir başka değişle kompost, topraktan evimize gelen meyve ve sebzeleri toprağa tekrar kazandırmanın adı. Çöpten toprak yapma sanatı! Kompost işlemiyle isteyen herkes kendi evinde hem sıfır atık hedefine ulaşabilir hem de bu zengin maddeleri toprağa geri kazandırabilir.
Bir tane yumurta kabuğu kaynatılarak kurutulup blenderda toz haline getirilir. Yumurtanın beyazı ile çırpılır ve yüz maskesi şeklinde kolayca kullanılabilir. Bu karışım yüze sürüp kuruyunca yıkanması gerekir.
Yumurta kabuğu nasıl tüketilmeli? Yumurta kabuğu tozu besinlere veya içeceklere ilave edilerek kullanılabiliyor. Hatta ekmek, makarna, spagetti, pizza ve pişmiş et, üzerine yumurta kabuğu tozu serpmek için ideal! Kendi yumurta kabuğu tozunuzu kendiniz hazırlayabilirsiniz.
İçerisinde yumurta kabuğu, limon suyu ve portakal kabuğu rendesi olan kemik erimesine çok iyi gelen doğal kalsiyum karışımı yapımını izleyiciyle paylaşan Kunak, karışımı bir hafta beklettikten sonra süzüp sabah ve akşam bir çorba kaşığı yenmesini tavsiye etti.
Yumurta kabuğu, özellikle çiçekleri ve bitkileri nazardan korur. Adana, Mersin, Hatay ve Mardin'de bir yumurtanın içi boşaltılıp kabuğu çiçeklerin ya da bitkilerin dalına asılır. Bazen bu kabuğun yanına mavi boncukların bağlandığı da olur (K.5, K.7, K.9, K.18, K.20).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri