Tavukların cinsine göre yumurtaların rengi değişir. Kabuk rengi kalıtsaldır. Yani genelde kahverengi renkli tavuklar kahverengi yumurtlar. Beyaz renkli tavuklar ise beyaz yumurtlar.
Yani aslında yumurtaların son ana kadar rengi bile yoktur. Yumurta rengi farklı olsa da besin değeri, lezzeti ve pişme şekilleri bakımından iki renk yumurtanın da içi aynıdır. Her iki yumurtada da aynı miktarda protein, vitamin ve mineral bulunur.
-- Organik yumurtayı anlamak için yumurtanın iç kısmının koyu sarı renkte olması gerekiyor. İç kısmı kırmızı renkte olan yumurta çeşitlerinden ise kesinlikle uzak durulması gerekiyor. Kırmızı renkli yumurtalar yumurtanın katkı maddesi içerdiğinin kanıtı.
Yumurtanın kabuğunun rengi tavuğun cinsine bağlıdır. Bu da tavuğun kulakçık rengiyle ilgilidir. Ancak şunu hemen belirtelim ki kulakçık rengi tavuğun tüy rengiyle aynı olmak zorunda değil. Kulakçık rengini, tıpkı insanların deri rengini belirlediği gibi kalıtsal özellikler belirler.
Eğer yumurta sarısı açık renkte ise bu tavuğun iyi beslenmediğini gösteriyor. Bazı yumurta sarıları ise turuncuya dönük bir renkte olur. Bu renk, yumurtanın sağlıklı bir tavuktan geldiğini ortaya koyuyor. Uzmanlar, Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alan yumurtanın diyabet riskini azalttığını söylüyor.
İlgili 40 soru bulundu
Yumurtanın Üzerindeki Kod 1 İle Başlıyorsa;
1 numaralı kod, gezen tavuk yumurtası kodudur. Eğer aldığınız yumurtadaki kod 1 numara ile başlıyorsa, bu tavuğun kümeste değil de çiftliklerde yetiştiğini gösterir. Organik yumurtalardan sonra en sağlıklı kabul edilen yumurtalar, 1 numara ile başlayandır.
Organik yumurta, sağlıklı tavukların sağlıklı yumurtasıdır. Hiçbir şekilde kimyasal yem kullanılmadan tavuklar beslenir ve bulunduğu alanlarda da kimyasal ve yapay olan unsurlar yoktur. Tamamen doğal şekilde tavuklar beslenir ve tavuklar strese girmeden yumurta bırakır.
Yumurta kabuk rengi, tavuğun genetik yapısına göre belirlenir.Tavuk ırkına göre değişiklik gösteren pigmentler sebebiyle farklı renklerde yumurtalar oluşur. Yumurta kabuğunda kahverengi renge sebep olan ana pigment protoporfirin IX, mavi veya yeşil rengi oluşturan pigment ise biliverdindir.
Genellikle yumurtanın içindeki o beyaz kısmın civcivle alakası olduğu düşünülür. Aynı zamanda akıllara mide bulandırıcı senaryolar geliyor. Yumurtada bu beyaz kısmın bulunmasının civcivle hiçbir alakası yok. Bu beyaz kısım, yumurtanın sarısını ortada sabit tutmaya yarıyormuş.
TAVUĞUN CİNSİ ANA ETKENDİR
Yumurtanın rengini belirleyen etken ise tavuğun cinsidir. Beyaz renkli olan tavuklar beyaz yumurta üretirler. Tüy renkleri kahverengi veya kırmızı olan tavuklar ise kahverengi yumurta üretirler.
Beyaz ve kahverengi yumurta arasında besleyicilik açısından fark yoktur. Besleyiciliği tamamen tavuk ve tavuğun besinleri ile ilgilidir. Renk farkı da kalıtımsal nedenlerden dolayıdır. Yumurtaların renginin farklı olması, tavukların yumurtalarını düşmanlardan korumak için kamufle etmesinden kaynaklanır.
Köy yumurtalarının sarıları açık sarı veya az koyu sarı olur. Asla çok koyu sarı veya turuncu tonlarda olmaz. Köy yumurtaları haşlamada daha çabuk pişer. Besin değeri şehir yumurtalarına göre kat kat fazladır.
'YUMURTALARIN ÜZERİNDE MUTLAKA SERİ NUMARASI BULUNMALI'
Üzerinde seri numarası olmayan yumurtalar piyasaya çıkacak özellikleri olmadıkları için üzerine seri numarası da vurulmaz.
5- Eski Ana : 62 - 67 gr ağırlığındaki yumurtalardır. Yeni ana ve eski ana yumurtaları 24. hafta ve 34. hafta arası evrede tavuklardan elde edilir. 6- Duble : 67 gr ve üstü ağırlığındaki yumurtalardır.
Beyaz yumurtaya göre daha pahalı satılmasındaki temel neden, yine tavuklar. Kırmızı-kahverengi tavuklar beyaz tavuklardan daha yaygındır. Bu yüzden çiftçiler onları beslerken daha fazla harcama yapar. Bu da kahverengi yumurtaların daha pahalı satılmasına yol açar.
Diğer bir deyişle tavuğun cinsi yumurtanın rengini belirliyor. Beyaz kulak memesi (evet yanlış duymadınız) olan beyaz tüylü tavuklar kuluçkaya yattığı zaman ortaya beyaz yumurtalar çıkarken kırmızı kulak memesine sahip ve kahverengi-kırmızı tüylü olan tavukların yumurtası çoğunlukla kahverengi oluyor.
5-Amrock (Alman): Amerika'nın melez tavuklarından olan Amrock tavuğu, yıllık 240 ile 250 arası yumurta vermektedir. Bu tavuğun en önemli özelliklerinden biri de etinin lezzetli olması ve tüylerinin hoş bir görüntüsü olmasıdır.
"Kabuk renklerini genler belirliyor. Beyaz tüylü olan ve kulak lopları da beyaz olan tavuklar beyaz yumurtalar üretirler. Tüy renkleri kırmızı veya kahverengi olup, kulak lopları da kırmızı olanlar kahverengi yumurtalar üretirler." Tavuk yumurtalarının içeriği ve kabukları, üreme kanalının en sonunda oluşur.
0 Numaralı Kod: Organik Yumurta
Bu kod, yumurtanın organik bir şekilde beslenen tavuktan alındığını ifade eder. Bu kod sayesinde tavuğa yetiştirildiği süre boyunca hiç hormon verilmediği ve tamamen organik yem ile beslendiği anlaşılır. Yumurta türleri arasında en sağlıklı olan yumurta çeşididir.
Proteinlerce zenginliğini bildiğimiz yumurtaların içinde bir de sülfür bulunur. Sülfür, ısıya maruz kaldığı durumlarda yaşanan reaksiyonlar ve kırılmalar nedeniyle ortaya sülfür gazını çıkarır ve bu da yumurtanın çok kokmasının nedenlerinden biri olarak sayılır.
Bunun için bir tabağa yumurtayı kırın. Yumurtanın sarısı ve beyazı kolayca birbirinden ayrılıyorsa ve dağılıyorsa, bu yumurtanın bayat olduğunu gösterir. Yumurtanın sarısı kolayca hareket edebiliyorsa, yumurtanın tazeliği azalmaktadır. Yumurtanın beyazı, bulanık beyaz rengindeyse bu yumurtanın taze olduğunu gösterir.
Eğer akı hafif bir renge sahipse tazedir demektir. Taze yumurtaların sarısı parlaktır. Kırdığımız yumurtanın sarısının parlaklığı da taze olup olmadığını gösterir. Bütün bunların yanında yumurtanın sarısı dağılmıyor ancak kolay hareket ediyorsa, akı da açık beyaz bir renge sahipse bayatlamaya başlamıştır.
Yumurtanın Bozulmadan Dayanma Süresi Kaç Gündür? Taze yumurtaların buzdolabında bozulmadan ne kadar süre dayanabildiği konusunda uzmanların görüşü yaklaşık beş haftadır. Beş hafta süre ile buzdolabında yumurtanın saklanabildiği biliniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri