Yumurta, oda sıcaklığında 2-3 haftaya kadar saklanabilir. Yumurtanın raf ömrünün uzun olması ve tazeliğinin korunması için buzdolabına konması gerekir.
Yumurtanın Bozulmadan Dayanma Süresi Kaç Gündür? Taze yumurtaların buzdolabında bozulmadan ne kadar süre dayanabildiği konusunda uzmanların görüşü yaklaşık beş haftadır. Beş hafta süre ile buzdolabında yumurtanın saklanabildiği biliniyor.
Akını kullandığımız yumurta sarılarını birkaç gün saklayabilmek için, üstünü örtecek kadar su koyarak buzdolabında saklayın.
Kırılmış bir yumurtayı saklama kabı ile dolaba koyarsanız eğer 3-4 gün süreyle taze kalacaktır. Kırılmış yumurtanın dışarıda bekletilmesi tavsiye edilmez. Sıcak veya soğuk yerler yumurtanın dayanıklılık süresini etkilemektedir.
Yumurta Rengi Testi
Yumurtanın sarısı ve beyazı kolayca birbirinden ayrılıyorsa ve dağılıyorsa, bu yumurtanın bayat olduğunu gösterir. Yumurtanın sarısı kolayca hareket edebiliyorsa, yumurtanın tazeliği azalmaktadır. Yumurtanın beyazı, bulanık beyaz rengindeyse bu yumurtanın taze olduğunu gösterir.
İlgili 41 soru bulundu
Renginin kıvamına göre yumurtanın tazeliğini ayırt edebilirsiniz. Bunun için tüketeceğiniz yumurtayı bir kase içine kırın. Kırdığınız yumurtanın sarısı düz bir yapıya sahipse ve dağılmaya müsaitse bu yumurta kırık olduğunu işaret eder.
Eğer yumurta sarısı açık renkte ise bu tavuğun iyi beslenmediğini gösteriyor. Bazı yumurta sarıları ise turuncuya dönük bir renkte olur. Bu renk, yumurtanın sağlıklı bir tavuktan geldiğini ortaya koyuyor. Uzmanlar, Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alan yumurtanın diyabet riskini azalttığını söylüyor.
Kırılmış yumurta, oda sıcaklığında saklanmamalıdır. Çünkü bu durum, yumurtada bakterilerin üremesine neden olur. Kırılmış yumurtayı saklama kapına yerleştirip kapağını kapatarak buzdolabına kaldırabilirsiniz. Kırılmış yumurta 3-4 gün içinde tüketilmelidir.
Yumurtada besin zehirlenmesine neden olan salmonella isimli bakteridir. Bu bakteri vücuda alındıktan 12-72 saat içerisinde enfeksiyona neden olmaktadır. Hastalar 4-7 gün boyunca kusma, ishal, şiddetli karın ağrısı ve ateş problemi yaşamaktadır.
Çatlamış yumurtaları ayrı bir yumurta kartonuna koyun ve soğutun. Yumurtaları bir gün içinde yumurtanın hepsini pişirileceği bir biçimde kullanın. Yumurtayı sığ bir kaseye yerleştirin. Sıkı oturan bir kapağı yumurtaya sabitleyin ve buzdolabında 2 güne dek muhafaza edin.
Kırma testini uygulamak için de yumurtanızı küçük bir kasenin içine kırın. Yumurtanın sarısı hemen dağılmıyorsa yumurta taze demektir. Eğer kırdığınız gibi yumurta sarısı kendi kendine dağlıyorsa yumurta bayat demektir.
Kalan yumurta sarılarınızı da çırparak mayonez, aioli sos gibi soslara dönüştürebilirsiniz. Yumurta sarılarını sütlü tatlıların içerisine koyarak bağlayıcılıklarını arttırabilir, çırparak krep ya da pancake yapımında da kullanabilirsiniz. Sadece sarısını kullanarak unsuz kişler hazırlayabilirsiniz.
Öncelikle haşlanan yumurtayı buz dolu soğuk suya koyarak soğutun. Ürünü taze tutmak ve bakteri üremesini önlemek için bu suyu günde iki kez değiştirin. Tabii bu durumda yumurtayı koyduğunuz kabın mutfağın en soğuk yerinde olması gerekir. Böylece haşlanmış yumurtayı üç gün boyunca saklayabilirsiniz.
Size sadece tavuğun yumurtlamadan önce ne yediğini söyler. Tavuğun yediği yemek çok buğday içeriyorsa, yumurta sarısı sarı olacaktır. Bununla birlikte, örneğin tavuğun mısır ve yonca ile daha dengeli bir beslenmesi varsa, yumurta sarısının rengi daha koyu olacaktır. Bunun nedeni mısır ve yoncadaki karotendir.
Haşlanmış yumurta/yumurta sarılarını , Koroplast Kilitli Poşet'e yerleştirip havasını aldıktan sonra derin dondurucuda 10 ile 12 ay saklayabilirsiniz.
EK gıdaya geçişin ilk aylarında yaklaşık 6-8 ay civarında 1 tane haşlanmış yumurtanın sarısını, 8. aydan itibaren ise bir bütün yumurtayı bebeğinize yedirmeye başlayabilirsiniz.Tıpkı tavuk yumurtasında olduğu gibi bıldırcın yumurtasını da ek gıda dönemi tariflerine ekleyebilirsiniz. 100 gramında 13 gram protein olan ...
Hidrojen sülfür, renksiz, yanıcı, renksiz, çürük yumurta kokusunda zehirleyici bir gaz. Bu gaz, akciğerler tarafından emilir ve erken müdahale edilmediği takdirde kişinin ölümüne neden olabiliyor.
Az pişmiş yumurtada salmonella açısından risk var. Çok az rafadan pişirilmesi de tehlike oluşturabilir. Yumurta yağda pişirildiğinde kilo almak istemeyenler için az yağ kullanmak yada haşlama yapılarak tüketilmesini tavsiye ediyoruz. Kırık yumurtaları tavsiye etmiyoruz.
Haşlanmış veya farklı yöntemlerle pişirilmiş yumurta tekrar ısıtılırsa zehirleyici olabiliyor. Özellikle yüksek derecede ısıtılırsa yine tavukta olduğu gibi yumurtanın su miktarı azalıyor ve proteinlerin yapısı değişiyor. Bu zehirlenme türü çok nadir görülse de ölümcül olabiliyor.
Bununla birlikte haşlanmış olan yumurtanın ömrü yedi gün olmaktadır ve yumurtanın haşlandığı tarihin unutulmamasını sağlamak için yumurtanın konulmuş olduğu kaba tarihin atılması uygun bir teknik olacaktır. Tüm bunların dışında yumurtanın haşlandığı gün içerisinde tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
Buradan haraketle yumurtada bulunan zar da yumurtayı korumaktadır. Eğer kırık yumurtanın zarında bozulma varsa yememek gerekir. Çatlak yumurta yenebilir ancak kırılmış yumurta yenmemeli.
Pek çok kişi yumurtanın sarısını yemeyerek sadece akını tercih eder. Bunu yapmasının sebebi, yumurta sarısının içeriğindeki kolesterolden kendini koruma ve yumurta sarısının besin değerinin düşük olduğu düşüncesidir. Onlara göre yumurtanın akı protein ve sarısı kolesterol kaplıdır.
Yumurta sarısı içerdiği vitamin, mineral ve protein açısından oldukça faydalı bir yiyecektir. Yumurtanın en faydalı kısmı sarısıdır ve bilinen bir zarar ya da yan etkisi yoktur.
Yumurta sarısına rengini veren asıl maddeler ksantofil ve karotenoidlerdir. Yumurtlayan tavuklar bu maddeleri kendileri sentezleyemediği için dışarıdan yedikleriyle birlikte alırlar. Eğer yumurtlayan tavuk tahıl ve buğday ağırlıklı besleniyorsa, yumurtanın sarı kısmı daha açık renkte olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri