Yumurta sarısı, embriyonun gelişimi için temel işlevi gıda sağlamak olan yumurtanın besin taşıyan kısmıdır. Yumurta kabuğu içerisinde yumurta akı, yumurta kabuğu zarı, kalaza ile beraber oluşur. Yumurta sarısı, vitamin, mineral, lipit ve protein bakımından zengindir.
Yumurtanın sarısı, vitamin açısından beyazına göre çok daha niteliklidir. Demir, fosfor, magnezyum ve potasyumun yanı sıra D, B12, B9, B6, B2, B1, A ve E vitaminlerini bünyesinde barındırır. Bu nedenle de oldukça sağlıklıdır. Yumurtanın beyazı ise B vitamini bakımından zengin bir içeriğe sahiptir.
Pek çok kişi yumurtanın sarısını yemeyerek sadece akını tercih eder. Bunu yapmasının sebebi, yumurta sarısının içeriğindeki kolesterolden kendini koruma ve yumurta sarısının besin değerinin düşük olduğu düşüncesidir. Onlara göre yumurtanın akı protein ve sarısı kolesterol kaplıdır.
Bir protein olan yumurta sarısı Fosvitin'i en fazla fosfor içeren doğal protein olarak kabul edilir.
Bir büyük yumurta yaklașık 6 gram protein içermektedir. Yumurta proteininin %45'i sarısında, kalan %55'i ise beyazında bulunur. Proteinlerin vücut fonksiyonların düzenlen- mesinde önemli görevleri vardır.
İlgili 18 soru bulundu
Sağlıklı bireyler her gün yumurta tüketebilir; ancak yüksek kolesterolü olanlar yumurta tüketimini haftada 2-3 kez ile sınırlandırmalıdır.
Çok yumurta tüketilirse yağ alımı artar. Yağın artması da kalp hastalığı risklerini artırır. Eğer yüksek kolesterole sahip birisi yerse kolesterol daha da artar. Bu da kalp hastalıkları riskini çoğaltır.
Yumurtanın içerisinde yer alan beyaz ipliğe benzeyen o kısma kalaza adı veriliyor. Genellikle yumurtanın içindeki o beyaz kısmın civcivle alakası olduğu düşünülür. Aynı zamanda akıllara mide bulandırıcı senaryolar geliyor. Yumurtada bu beyaz kısmın bulunmasının civcivle hiçbir alakası yok.
tavuk için bahsedilen bu yumurtlama eylemi tıpkı insan için bahsedilen yumurtlama eylemindeki gibi döllenmemiş yumurtanın vücuttan dışarı atılması işlemidir. yani tavuğun insan gibi adet görmesidir. dolayısı ile yumurtanın içinde sperm falan yoktur.
Sebep 3 : Yumurtanın Beyazı Kas Yapımını Destekliyor
Direnç egzersizi yapan bireylerin bir kısmına egzersiz sonrası 18 gram protein içeren yumurta beyazı, bir kısmına ise 18 gram protein içeren tam yumurta verilmiş. Sonuç olarak; tam yumurta tüketenlerin kas protein sentezinin daha fazla olduğunu bulunmuş.
Western Üniversitesi bünyesinde hazırlanan incelemede özellikle yumurta sarısının kalp ve damarlara en az sigara kadar zarar verdiği belirlendi. Uzmanlar protein, vitamin ve yağ oranıyla vücudun birçok ihtiyacını karşılayan yumurtanın kalp tıkanıklarına sebep olduğunu açıkladı.
Geçmiş dönemlerde diyetisyenler ve doktorlar yüksek kolestrolü, tansiyon ve kalp hastalığı olanlara yumurta alımını kısıtlamalarını özellikle de yumurtanın sarısından kaçınmalarını tavsiye ettiler. Yumurta sarısı içerdiği yüksek kolestrol nedeniyle bir zamanlar oldukça zor zamanlar geçirmişti.
Sağlıklı bireyler her gün yumurta tüketebilir; ancak yüksek kolesterolü olanlar yumurta tüketimini haftada 2-3 kez ile sınırlandırmalıdır.
Yumurta sarısı içerdiği vitamin, mineral ve protein açısından oldukça faydalı bir yiyecektir. Yumurtanın en faydalı kısmı sarısıdır ve bilinen bir zarar ya da yan etkisi yoktur.
Her gün yumurta yenir mi? Sağlıklı bireyler her gün yumurta tüketebilir; ancak yüksek kolesterolü olanlar yumurta tüketimini haftada 2-3 kez ile sınırlandırmalıdır.
Yumurta sarısı; vitamin A, D, E, tiyamin, riboflavin, biyotin, kolin ve pantotenik asit; yumurta akı ise niasin bakımından oldukça zengindir.
Tüplere 65-70 dakikada ulaşır. Sperm transportu yumurtanın olduğu taraftaki tübe daha fazladır. Boşalma sonrası menideki 200-300 milyon spermden yalnızca bir kaç yüz adedi (<1000) yumurtanın yakınına ulaşabilir. Tüplerde sperm depolanmaz.
Döllenen yumurta rahim astarına girer ve hamilelik oluşur. İlişkiden 7 gün sonra hamilelik oluşur ancak belli olmaz. Ultrasonda da görülmez. Hamileliğin testlerde ve ultrasonda görünmesi için döllenmenin üzerinden 14 gün geçmesi gerekir.
Yumurta içi sıvı dolu bir keseciğin ( folikül) içindedir , yumurtlama olunca bu kese yırtılır ve yumurta dışarı atılır. Atılan yumurta aynı taraftaki tüp tarafından kapılarak içeri alınır. Cinsel ilişki ile vajenden rahime doğru yol alan milyonlarca sperm bu yumurtaya ulaşmak ve onu döllemek için yarışa girer.
Normal sperm yapısında oval baş ve uzun kuyruklar vardır. Bu yapı onların ileriye doğru gitmeleri için uygundur. Normal bir sperm yapısı ve miktar olarak fazla üretkenlik size daha büyük bir şans tanır. Spermlerin yüzde 40'tan fazlası hareket ediyorsa, bu durum normal olarak kabul edilir.
Yumurtanın sarısının üstündeki beyaz incecik ip gibi tabaka horozun spermidir. Bunun dışında yumurtanın beyaz kısmı sarı kısmını bir arada tutmaya yarar ve civciv yumurtadan çıkmadan önce bu kısımla beslenir. Yani yumurtanın beyazı aslında sperm değildir. Erkeklerin üreme hücresine sperm denir.
Hayatta kalan sperm, rahim yoluyla fallop tüplerine doğru hareket eder. Döllenme yeri tipik olarak, spermin yumurtanın kendisi tarafından salınan kimyasal “çekici maddeler” yardımıyla yumurtlanan yumurtaya ulaştığı fallop tüpünün ampulla bölgesindedir.
Canan Karatay, sabah öğle akşam gün içine dağıtarak günde 10 yumurta yenilebileceğini söyledi. Prof. Dr. Canan Karatay, yeni kitabında anne adayları ve hamilelere sesleniyor: Şekerden uzak durun, ekmek yemeyin, makarnaya elinizi sürmeyin, bol yumurta tüketin.
'YUMURTALARIN ÜZERİNDE MUTLAKA SERİ NUMARASI BULUNMALI'
Üzerinde seri numarası olmayan yumurtalar piyasaya çıkacak özellikleri olmadıkları için üzerine seri numarası da vurulmaz.
Günde iki yumurta beynin ihtiyacı olan bu kolin maddesini karşılayarak unutkanlık ve erken bunama gibi rahatsızlıkları önler. Gözdeki sarı noktada azalan lutein maddesi net görme kaybına neden olur. Bu eksiklik aynı zamanda beraberinde göz rahatsızlıklarına da zemin hazırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri