Özet olarak rahim kanserli hastalarda ideal olarak yumurtalıkların alınması gereklidir fakat istisnai durumlarda ve özel koşullarda bu işlem belli bir süre ertelenebilir. Bu kararın verilmesinde, hastanın yaşı, menopoza girip girmemesi ve doğurganlık arzusu temel rol oynar.
Ooferektomi işlemi genellikle çeşitli hastalıklar nedeniyle bir kadın yumurtalıklarının birinin veya her ikisininde çıkarılmasını içeren cerrahi bir operasyondur. Kanser tedavisi , endometriozis veya ektopik gebelik gibi çeşitli nedenle gerçekleştirilebilmektedir.
Rahimle beraber yumurtalıklar da alınırsa (Ooferektomi), osteoporoz (kemik erimesi) riski daha da artmaktadır. Bu olumsuz neticeler ile karşılaşmamak için verilen hormon hapları da ayrı bazı risklere neden olmaktadır.
Kadınlarda sık görülen miyomlar, rahim ve yumurtalık kanseri, rahim iç zarının iltihaplanması, rahim sarkması gibi durumlarda rahmin yani uterusun alınması gerekebiliyor. Bu durum kadınlar için cinsel yaşam ve menopoz süreci ile ilgili pek çok soru işaretini beraberinde getirebiliyor.
BSO yani Bilateral Salpingooferektomi ise yumurtalıkların her ikisinin de alınması anlamına gelir. Yalnızca bir yumurtalık alınması ise USO yani Unilateral Salpingooferektomi olarak adlandırılır.
İlgili 35 soru bulundu
Kadınlarda gebeliğin ortaya çıkabilmesi için yumurtalık olması gerekiyor. Yumurtalıklarda gerçekleşen yumurtlama işlemi sonunda sağlıklı yumurta olmalı ve yeterli rezerv bulunmalıdır. Bu nedenle kadınlarda yumurtalıklar alındığı anda gebelik yeteneği ortadan kalkıyor.
Bazı sebeplerden dolayı sağ veya sol yumurtalık ya da tüplerden birisinin herhangi bir cerrahi işlemle alınması gerekebilir. Tek taraflı cerrahi operasyon sonrasında bizimle kalan tek taraflı yumurtalık veya tüplerden gebe kalınabilmesi muhtemeldir.
Prof. Sezgin yaşam tarzı ve beslenme alışmanlıklarının kolon kanserinde önemli rol oynadığına vurgu yaptı. Araştırmayla, yumurtalık alınmasını takip eden 4 yıl içinde kanser gelişme riski daha yüksek bulundu. Ayrıca iki yumurtalığın alınması, tek yumurtalık alınmasına göre riski daha fazla artırıyor.
Ümit Özekici: Yumurtalıklar alınmamışsa cinsel hayatı etkilemez.
Rahim ile beraber yumurtalıklar alınırsa hastanın vajinal kuruluğu olabilir. Vajinal kuruluk dolayısıyla su bazlı kayganlaştırıcılar kullanılabilir veya hastaya hormon replasman tedavisi verilebilir. Cinsel istekte azalma, operasyondan hemen sonra görülebilir. İyileşme ile beraber libido kaybı ortadan kalkacaktır.
Kapalı yumurtalık kisti ameliyatı açık ameliyatlardan daha az risk taşır. Ancak bazen, cerrahi sonrası yapışıklıklar görülebilir. Çevre dokuların zarar görmesi yapışıklıklara neden olur. Bu nedenle alanında deneyimli bir cerrahın ameliyatı gerçekleştirmesi gerekir.
Kadınlarda üreme sistemi, alt karın bölgesinde yerleşen iki yumurtalık, iki tüp, rahim ve vajinadan oluşur.
Rahim ameliyatı, yumurtalık ve tüplerle birlikte rahmin tamamının alınması şeklinde gerçekleştirilebildiği gibi, sadece rahim üst kısmının alınması şeklinde de gerçekleştirilebilmektedir.
Yumurtalıklar sadece muayene değil mutlaka ultrasonografi ile değerlendirilmelidir. Karın ağrısı, adet ağrıları, cinsel birliktelikte ağrı, mesane veya makata baskı hissi, sık idrara çıkma, adet düzensizliği durumunda jinekolojik muayene ve pelvik ultrasonografi uygulanmalıdır.
Ameliyatın tekniğine (açık ya da kapalı rahim ameliyatı) iyi huylu hastalık ya da kanser için yapılıp yapılmadığına, hastanın kilosuna, karın içinde yapışıklık olup olmaması gibi pek çok faktöre bağlı olarak bu süre yaklaşık 40 dakikadan 3-4 saate kadar değişebilir.
Rahim alındıktan sonra da cinsel yaşantı aynen devam edebilir. Artık rahminiz olmadığını ne eşiniz anlar ne de siz hissedersiniz. Geriye kaldı belki bir tek ameliyatın kendisinin yaratabileceği sıkıntılar.
Miyomlar iyi huylu tümörler oldukları için miyom ameliyatında rahmin alınması gerekli değildir. Özellikle genç, çocuğu olmayan veya gelecekte çocuk sahibi olmak isteyen kadınlarda miyom ameliyatları çok önemlidir.
Kadında cinsellik
Libido kadında 35 yaşına kadar artar, 45 yaşına kadar sabit kalır ve çok ileri yaşlara kadar gücünü korumaya devam eder. Kadın sağlıklı olduğu sürece yine çok ileri yaşlara kadar orgazm olabilme kabiliyetini korur.
Kapalı yumurtalık kisti ameliyatı, kistlerin hastada kesi yapılmadan çıkarıldığı cerrahi yöntemdir. Hastanın karın bölgesine yapılan birkaç santimetrelik kesilerden, cerrahi araçlar ile girilerek ameliyat tamamlanır.
Tüp ligasyonu işlemi öncesi hangi aralıklarla adet görülüyorsa tüp ligasyonu işlemi sonrası da aynı aralıklarla adet görülmeye devam edilmektedir.
Tek tüple gebe kalma şansı, tüp bebek tedavisinde son derece yüksektir. Tüp bebekte gebe kalma şansını etkileyen pek çok etken bulunsa da ilk denemede 35 yaş altı kişilerin gebe kalma şansı yaklaşık %50 oranındadır. Ardışık olarak yapılan tüp bebek tedavilerinde ise bu oran %80 seviyesine yükselir.
En doğurgan çağ 22-30 yaşları gösterirken özellikle 35 yaşından sonra bir azalma başlamakta, 40 yaşından sonra da hamilelik oldukça zorlaşmakta, 45 yaşından sonra ise teorik olarak mümkün olmamaktadır. Ancak literatüre geçmiş mucize gebelikler de mevcuttur, fakat oldukça nadirdir.
Aslında çocuk sahibi olmak için bir yumurta ve bir sperm yeterli. Dolayısıyla yumurta rezervi çok azalmış kadınlar da kendiliğinden gebe kalabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri