Yumurtanın sarısının üstündeki beyaz incecik ip gibi tabaka horozun spermidir. Bunun dışında yumurtanın beyaz kısmı sarı kısmını bir arada tutmaya yarar ve civciv yumurtadan çıkmadan önce bu kısımla beslenir. Yani yumurtanın beyazı aslında sperm değildir. Erkeklerin üreme hücresine sperm denir.
tavuk için bahsedilen bu yumurtlama eylemi tıpkı insan için bahsedilen yumurtlama eylemindeki gibi döllenmemiş yumurtanın vücuttan dışarı atılması işlemidir. yani tavuğun insan gibi adet görmesidir. dolayısı ile yumurtanın içinde sperm falan yoktur.
Yumurta akı, esas olarak% 10 kadar proteinin (albüminler, mukoproteinler ve globulinler dahil) çözündüğü% 90 sudan oluşur. Yağda yüksek oranda bulunan yumurta sarısından farklı olarak yumurta akı neredeyse hiç yağ içermez ve karbonhidrat içeriği% 1'den azdır. Yumurta akı, yumurtadaki proteinin yaklaşık% 56'sını içerir.
Yumurtanın içerisinde yer alan beyaz ipliğe benzeyen o kısma kalaza adı veriliyor. Genellikle yumurtanın içindeki o beyaz kısmın civcivle alakası olduğu düşünülür. Aynı zamanda akıllara mide bulandırıcı senaryolar geliyor. Yumurtada bu beyaz kısmın bulunmasının civcivle hiçbir alakası yok.
Bebeklere yumurta beyazı ne zaman verilir? Yumurtanın alerjik olan kısmı beyazıdır. Bunun nedeni ise yumurtanın beyazında sarısına göre daha fazla alerjiye neden olabilecek protein içermesidir. Bu yüzden yumurtanın beyazı bebeklere ne zaman verilir sorusunun yanıtı da 1 yaşından sonradır.
İlgili 36 soru bulundu
Yumurtanın sarısı, vitamin açısından beyazına göre çok daha niteliklidir. Demir, fosfor, magnezyum ve potasyumun yanı sıra D, B12, B9, B6, B2, B1, A ve E vitaminlerini bünyesinde barındırır. Bu nedenle de oldukça sağlıklıdır. Yumurtanın beyazı ise B vitamini bakımından zengin bir içeriğe sahiptir.
Yumurtanın beyazının, yalnızca protein ihtiyacınızı karşıladığını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Protein açısından oldukça zengin olduğu gibi, vitamin ve mineraller açısından da oldukça zengindir. Yumurtanın beyazı; A, B, B2, B5, B9, B12, D, E vitaminlerini barındırır.
Aynı zamanda bu kısım yumurtanın taze olduğunu da gösteriyormuş. Yumurta rafta bekletildiğinde yani bayatlamaya başladığında bu beyaz kısım giderek yok olmaya başlıyor. Açıkçası o beyaz ipliği gördüğünüzde korkmanız değil sevinmeniz gerekiyor.
Sülfür ısıtıldığında hidrojen sülfür gazı ortaya çıkarır. Yumurtayı pişirmeye başladığınızda yumurta akındaki ovalbumin protein zinciri kırılır. Bu kırılma kimyasal reaksiyonlara ve hidrojen sülfür gazına yol açar. Aynı şey yumurta bayatladığında da oluşur (bayat yumurtanın kokmasının nedeni).
Yumurta sarısı su, yağ, protein, vitamin ve mineralden oluşur. Pişmeden önce yumurta akı ve yumurta sarısı sıvıdır. Bu sıvılar ısının etkisiyle kimyasal değişime uğrar.
Renk farkının sebebinin kaynağı tavuklar
Beyaz kulak memesi (evet yanlış duymadınız) olan beyaz tüylü tavuklar kuluçkaya yattığı zaman ortaya beyaz yumurtalar çıkarken kırmızı kulak memesine sahip ve kahverengi-kırmızı tüylü olan tavukların yumurtası çoğunlukla kahverengi oluyor.
TAVUĞUN CİNSİ ANA ETKENDİR
Beyaz renkli olan tavuklar beyaz yumurta üretirler. Tüy renkleri kahverengi veya kırmızı olan tavuklar ise kahverengi yumurta üretirler.
Daha açıklayıcı olmam gerekirse tavuk yumurtladıktan sonra sadece ısı ile mi yumurtayı geliştirip kanlı canlı bir hale getiriyor. Tavuk yumurtası yumurta kanalında döllenir ve yumurta kanalından çıkana yani yumurtlanana kadar aşağı yukarı bir günü tamamlamış, bölünerek 256 hücreli zigot haline gelmiş olur.
İlerleyen yaş ya da normal dışı bir oluşum sebebiyle yumurtalık kapasitesi azalınca sağlıksız yumurtalar ortaya çıkar. Bu durumda da sağlıksız yumurta ile döllenen sperm sağlıksız embriyo oluşumuna ve dolayısıyla da başarısız gebeliklere sebep olur.
Döllenme gerçekleşmese dahi, tavuk yumurta verecektir. Ancak, eğer döllenme gerçekleşmemişse, bu yumurtadan civciv alınamayacağı anlamına gelir. Bu tür yumurtalar, insanın beslenmesini sağladığı yumurtalardır. İnfindibulumda döllenme sağlanan yumurtalar ise civciv verecektir.
Spermin fallop tüplerine ulaşması: Spermin nihai varış noktası, döllenmenin gerçekleştiği fallop tüpleridir. Sperm hücreleri, kendi hareketlilikleri ve tüp kaslarının kasılmalarının yardımıyla fallop tüplerinde yüzerler. Sperm rahim ağzındaki mukustan fallop tüplerine doğru 5 dakika içerisinde geçer.
Mide ve sindirim sistemi kaynaklı ağız kokularında karakter genelde çürük yumurta kokusu gibidir. Bunun nedeniyse midede oluşan aşırı asitten dolayı ortaya çıkan sülfürdür. Özellikle helikobakter pilori, hem gastrit hem ülser hem de bunun oluşmasını tetikler.
Demir eksikliği anemisinde günde bir yumurtanın doğru bir tercihtir. Ancak 10 dakikadan fazla piştiğinde yumurta sarısı etrafında demir sülfür halkası olarak bilinen bir yeşil-gri halka meydana gelir. Bu da demirden yararlanmamızı engeller.
Suyun içine tazeliğini test etmek istediğiniz yumurtayı bırakın. Eğer yumurta bardağın dibine batıyorsa taze demektir. Eğer su yüzeyine çıkıyorsa yumurtanız bayat demektir.
YUMURTANIN BEYAZI İYİ PİŞMİŞ OLMALI
Ancak beyazı iyi pişmemiş yumurtalarda, avidin isimli madde biyotinin vücutta kullanılmasını engeller. Bu nedenle yumurta tüketiminde beyazının iyice pişmiş olması biyoyararlılığı açısından oldukça önemlidir.
Halk arasında kahverengi yumurtaların daha iyi olduğu yönünde bir inanış vardır. Ancak bu görüş tam olarak doğru değil. Tat ve beslenme değeri açısından kahverengi ve beyaz yumurtaların arasında fark yoktur ve sağlık açısından ikisi de eşit durumdadır.
Boyunuzun uzaması için tavuk ve balık yemeye özen gösterin. Yumurta akı %100 proteinden oluşur ve B12 vitamini içerir. Bu besin maddelerinin kaynaklarından olan yumurta boy uzatan besinler arasında yer alır. Muz en güçlü potasyum minerali kaynaklarındandır.
2-3 yumurta, en uygun günlük doz olduğu ortaya çıktı. 1.Beyniniz kolinin koruması altındadır. Beyin hücrelerinin normal iletişimini sağlayan fosfolipitler, kolinden oluşur. Bu belirli vitaminin beyindeki en önemli yapı malzemesi olduğu klinik olarak kanıtlanmıştır.
Ortalama büyüklükteki bir yumurtada 6-7 gram protein bulunur. Bir araştırmada, günde bir yumurta tüketiminin bir çocuğun diyetine erken eklendiğinde çocukların boy uzamasına yardımcı olduğu belirtilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri