Avokado depolama koşulları sebebiyle olgunlaşmadan sert olarak satılan meyvelerden bir tanesidir. Satın alınmasının ardından bir hafta gibi bir sürede yumuşayarak yenebilecek kıvama gelmektedir.
Olgun bir avokado, hafif bir kuvvetle hafifçe verir. Hafif bir baskı avokadoda bir girinti bırakırsa bu, avokadonun bozulduğunun işaretidir. Avokadonun dış kabuğunu kontrol edin. İşaretler, şiddetli ezikler, görünür küf veya kokuşmuş bir koku varsa, avokado yenmek için güvenli değildir.
Etli kısım açık yeşil renkte olmalıdır; siyahsa veya kahverengiyse avokado yenmemelidir. Tek tük, küçük kahverengi lekeler şeklinde bazı ufak çürükler varsa avokado yenebilir.
Avokado meyvesi aynı zamanda olgunlaştığında kaşıkla da tüketilebilen bir meyvedir. Ancak olgunlaşmamış avokadoların kaşıkla veya herhangi bir yemeğe katılarak tüketilmesi oldukça zordur. Bu nedenlerden dolayı avokado meyvesi olgunlaştığında tüketilmelidir.
Olgunlaşmış ve yemeye hazır bir avokado biraz yumuşak olmalıdır. Üzerinde görünür biçimde koyu ve batık noktalar veya çatlaklar olmamalıdır. Avokado seçiminizi rengine göre yapmayın; çünkü bazı türler olgunlaşmış olsalar bile yeşildir.
İlgili 40 soru bulundu
Avokadoyu elmayla birlikte kağıt kesenin içine koyun ve torbanın ağzını kapatın. Dış yüzeyine kürdan ile birkaç delik açın ve oda sıcaklığında bekletin. Avokado bu şekilde çürümeden birkaç gün içinde yemeye hazır olacaktır.
Avokado buzdolabının en soğuk kısmında olgunlaşana kadar birkaç gün bekletilir.
Ancak çok fazla yumuşak olanlarda da bozulma ve çürüme görülebileceğinden, hafif sert biçimde alınarak yumuşamasının beklenmesi en doğru uygulamadır. Avokado ortadan ikiye bölünerek çekirdeğinin çıkarılmasının ardından bir kaşık yardımıyla kabuğundan ayırılarak tüketilebilir.
olgun avokadolar mümkün olan en kısa sürede tüketilmelidir. Ancak eğer çok fazla aldıysanız veya hemen tüketemeyecekseniz, bütün bir halde buzdolabına koyabilirsiniz. Avokado, soğuğa alışık bir meyve olmadığı için buzdolabında bekletseniz de 2-3 gün içinde tüketmenizde fayda var.
Avokadolar olgunlaştıktan sonra saklamanın en ideal yolu onları buzdolabında saklamaktır. Olgunlaşmış avokadonu buzdolabında 2-3 gün süreyle aynı tazelikte saklayabilirsin.
Avokado satın alırken bu husus pek işinize yaramayacak. Çünkü meyveyi kesmeden içinde oluşan kahverengi lekeleri görmenizin imkanı yok. Taze ve olgun avokadonun iç rengi açık yeşildir. Şayet sizin kestiğiniz avokadonun içinde kahverengi lekeler varsa kesinlikle o meyveyi yemeyin çünkü bozulmuştur.
Özellikle sabah kahvaltısında yarım avokado tükettiğiniz zaman; uzun süre atıştırma gereği duymadığınızı göreceksiniz. Düzenli olarak avokado tüketerek aynı zamanda kalp sağlığınızı da korumuş olursunuz. Yapılan tıbbi araştırmaların sonuçlarına göre, avokado kandaki kötü kolesterolü düşürür.
Günde bir avokado tüketmenin kalp sağlığına faydasını gösteren bilimsel çalışmalar var. Avokado tüketimi kolesterol azaltıcı orta yağ içerikli bir diyet ile kötü kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabiliyor. Ancak avokado yağ grubunu temsil ettiği için avokado kullanıdğınız tarifte yağı azaltmanız gerekiyor.
Avokado'nuz kestikten veya bir kaseye koyup ezdikten sonra kahverengileşirse olan tek şey kimyasal bir reaksiyondur: Meyvenin eti havadaki oksijenle etkileşime girdiğinde melanin üretir. Aynı şey bir elmayı dilimlediğinizde de olur. Elbette, parçalar o kadar net olmayabilir ama yine de güvenle yiyebilirsiniz.
- Son olarak buzdolabına yerleştirilerek uzun bir süre saklanabilir. Diğer yandan saklama kabının içine bir miktar su eklemek suretiyle, kesilmiş avokadonun çekirdek kısmı suya değecek biçimde yerleştirilebilir. Bu şekilde buzdolabı içerisinde 2 ya da 3 gün kadar avokadoyu saklamak mümkün.
*Avokadonun kabuğu soyularak içi yenir. *En lezzetlisi olgunlaşmış ve hafif yumuşamış olanlardır. Ancak hemen tüketmeyecekseniz en sert olanını alın ve evde olgunlaşmasını bekleyin. *Saklama koşullarından en uygunu gazete kağıdına sararak bekletmektir.
Yoğurdunuz cıvıksa direkt olarak, toksa bir miktar sulandırıp, püre halindeki avokadoyla karıştırın.
· Avokado çekirdekleri güçlü antioksidan özelliklere sahiptir. Çekirdekler, meyvenin tamamında bulunan antioksidanların yüzde 70'inden fazlasını içerir. Antioksidanlar, bağışıklık sisteminizi güçlendirir ve bakteriyel, viral ve mantar enfeksiyonlarından korur. · Avokado çekirdekleri, iyi tekli doymamış yağ kaynağıdır.
Baş ve işaret parmağınızla avokadonun sapını tutun. Hızlı bir şekilde dışarı doğru çekin. Eğer avokadonun sapı sorunsuz bir şekilde kopuyorsa, yeterince olgunlaşmış demektir. Eğer sapı kopmuyorsa, henüz olgunlaşmamıştır ve yenmeye hazır değildir.
Lif, diyet programlarına katkı sağlar ve kendinizi uzun süre daha iyi hissetmenize yardımcı olur. · Çoğu meyve çeşidinden farklı olarak şekersiz yapısı ile diyetler için ideal bir meyvedir. · Avokadonun kremsi yapısı kolay emilim sağlar ve kilo vermeyi kolaylaştırır.
Avokadolar ızgarada da pişirilebilir. Bu özellikle mangalda yapılan etler için harika bir garnitür olur.
Avokadoyu dilimledikten sonra üzerine bir miktar tuz ve limon suyu serpiştirerek sade bir şekilde tüketebilirsiniz. Avokadoyu kahvaltıda yemek istiyorsanız, yumurta ve baharatlarla nefis bir karışım hazırlayabilirsiniz.
Bir kese kağıdının içine elma ya da muz koyarak bekletin. 1-2 gün içinde avokado yemeğe hazır olacaktır. En son yöntem ise avokadoları pişmemiş pirinç içinde bekletmek. Pirinç fazla nemi alacak ve etilen gazını içeri hapsedecektir.
Kahverengi kâğıt torbaya muz, elma veya domates koy.
Bu meyveler diğer meyvelerden daha fazla etilen gazı yayar. Ne kadar fazla etilen gazı üretirlerse de avokado o kadar daha hızlı olgunlaşır.
Ham avokadonun olgunlaşması için meyvelerin ışıktan uzak kalması gerekir. Şimdi kese kağıdının ağzını iyice kapattıysanız, 2-3 gün boyunca güneş görmeyen bir konumda bekletebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri