Saf yün, pnömoni (zatürre), bronşit, astım ve diğer akciğer rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılmaktadır. Balgamlı öksürük tedavisinde saf yün akgünlük bitkisi ile beraber kullanılır.
Saf yünün içerisindeki lanolin ile öksürüğü keser . Geceleri uyurken göğüs yada sırta koymak yeterlidir.
Yıkanmamış Yünün Faydaları
-Soğuk algınlığı ve ateş şikayetlerinde rahatlatıcı etkisi vardır. -Öksürüğe iyi gelir ve balgamın kolayca atılmasını sağlar.
Yün'ün Faydaları 1) Koyun yünü sinyal ve radyasyon emicidir. Evimizde yoğun kullandığımız, cep telefonu, modem, kumanda gibi elektronik cihazların yaydığı radyasyonu emerek vücudumuza zarar vermesine mani olur yün. Bunun için bilhassa yorgan, yastık ve döşeğimizin koyun yününden olmasına itina göstermeliyiz.
Koyunlar ilkbaharda otlarken yünleri yabani otlara takılır ve bitki özsularını kendi yüzündeki lanolin adı verilen yağ ile harmanlar. İşte bu yağ bitki sularıyla buluşunca eklem ağrılarına şifa olur, akciğeri yumuşatır.
İlgili 33 soru bulundu
Uzmanlar, yün ve tüyden yapılmış yatak, yorgan, halı gibi eşyaların astım krizlerini tetiklediğine dikkat çekti. Uzmanlar, yün ve tüyden yapılmış yatak, yorgan, halı gibi eşyaların astım krizlerini tetiklediğine dikkat çekti.
Saf yün, pnömoni (zatürre), bronşit, astım ve diğer akciğer rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılmaktadır.
Kas, adale, bel ve eklem ağrılarının giderilmesinde kullanılır. Romatizma kaynaklı vücut ağrılarını hafifletebilir. Kronik sırt ağrılarına iyi gelir. Soğuk algınlığı, ateş şikayetlerinde rahatlatıcı etkisi vardır.
Termal stabilite özelliği sayesinde vücudumuzda bakteri üremesini ve kokuyu engelleyen yün, sadece günlük kıyafetlerde değil spor‐atletik kumaşlarda da kullanılıyor. Bu doğal avantajlarıyla da hem tüketiciler hem de üreticiler açısından giderek daha kıymetli bir ham maddeye dönüşüyor.
Nem kontrolünü de en iyi şekilde sağlar. Bu genel özellikler, yün yastığın terlemeyi azaltmasını da sağlar. Terleme sorunu olan bireylerin bu problemini çözer. Uyku esnasında optimum sıcaklığı koruma konusunda da usta olan yün yastıklar, vücut ısısını dengelemeye yardımcı olarak alerjenlere karşı avantaj sağlar.
Bolca su, sıcak çay ve ballı limonlu su için. Kuru öksürük durumunda boğazı nemli tutmak boğazı rahatlatır ve kuru öksürüğü ortadan kaldırabilir. Antibakteriyel özelliğe sahip olan bal'da boğazı kaplayarak oluşan tahrişi azaltmaya yardım eder.
Su ile seyretilmiş ballı ve limonlu bitki çayı ile bal-limon-karabiber ile hazırlanan macun öksürüğü kesmede oldukça etkili olup, nane, zencefil, karaağaç, kekik, zerdeçal veya hatmi gibi bitki çaylarını tüketmekte öksürüğe iyi gelir.
Yünlerin çıkarılma işlemleri yapılarak çamaşır makinesi içerisine atılabilir. Kullanılacak olan soda veya deterjan yünlerin daha temiz ve yumuşak olmasını sağlayacaktır. Her ne kadar çamaşır makinesi kullanılsa da, yünlerin bir süre havalandırılması temizlik işlemleri için önemlidir.
Kaliteli, doğal ve gerçek bir yününe dokunduğunuzda o kadifemsi yumuşaklığı hissedersiniz. Doğal yünden üretilen ürünler yumuşacık olmasının yanı sıra çok hafiftir. Sizi en soğuk havalarda bile sıcacık tutmasına rağmen üstünüzde ağırlık yapmaz. Teniniz adeta ikinci bir ten gibi sarıp sarmalar.
* Biraz zeytinyağını ısıtın, ve içine karabiber atarak pişirin, iyice yansın. Sonra ılınınca öksüren Çocuk veya yetişkin kişinin, sırtına ve göğsüne sürüp ovun. Üzerine, hafif emince sıcak bez örtün ve giyinmesini sağlayın.
Bebeklerde göbek düştükten sonra kullanılabilir. Ürünü aldığınızda havalandırma ve alerji değerlendirmesini yaptıktan sonra ürünü kalorifer vb. bir ısıtıcı ile hafif ılık yapınız. Ürünü bebeğin karnına tene temas edecek şekilde zıbın içinden koyunuz. 10 dakikasonra kısa bir gözlem yapınız.
Yünlü giysilere ve malzemelere karşı hassasiyet çok yaygındır. İnsanlar, yün giydiklerinde burun akıntısı, sulanmış gözler ve özellikle cilt tahrişi gibi durumlar yaşayabilirler. Uzun yıllardan beri yün bir alerjen olarak kabul edilir ve yün alerjileri sanıldığı kadar nadir değildir.
Ürünü havalandırmak için vücudunuzdan çıkardığınızda sıcaklık farklı olmaması için, ürünü kullandığınız bölgeye ince bir havlu koyunuz. Sırta ve göğüsü konulduğunda geçmeyen öksürük karşı çok etkili bir şifadır. Balgam atmada etkilidir.
Ayrıca yaz aylarında da vücudu terletmeme özelliğine sahiptir. İçerisinde herhangi bir toksik madde ya da kimyasal barındırmaz. Yün içerisindeki minik kıllar ve lanolin denilen madde sayesinde herhangi bir mikrop oluşumunu engeller. Böylece son derece sağlıklı ve hijyenik bir kullanım sunar.
Yün elyafı keratin denilen bir çeşit protein olup, 5 ile 12 adet daha ince elyafın birbirine bitişik olarak epidermden çıkması ile meydana gelmektedir. Yün elyafının hemen dibinde yağ ve ter bezleri vardır. Bir koyunun derisinde santimetrekarede 4000 ile 10.000 arasında tüy vardır.
Daha yaşlı hayvanlarda yün sertleşmeye başlar. Yün denilince akla koyun yünü gelir. Tiftik keçisinin (Angora) yünü de çok kıymetlidir.
Organik yün doğa dostudur! Sahip olabileceğiniz en doğal ve en sağlıklı malzemedir. Koyunyünü yıllık bazda büyür, yani tamamen yenilenebilir bir kaynaktır.
Balı tek tüketmek yerine limonla ya da zencefille tüketmeniz daha etkili olacaktır. Soğan suyuyla balı karıştıranlar da bu karışımın bronşite iyi geldiğini söyler. Tuzlu su: Gargara yaparak boğazdaki balgamı ve ağrıyı azaltabilirsiniz. Nefes borunuzu temizler ve rahatlatır.
Yün Yatak Şiltesi
Doğal yalıtım özelliği sayesinde yazın sıcak havayı, kışın ise soğuk havayı içine hapsederek terletmeyen, üşütmeyen bir yapıya sahiptir.
Sırt, eklem, kas, bel, boyun ağrılarındaağrıyan bölgeye konulduğunda ağrıyı giderici etkisi vardır. Vücuttaki negatif enerjiyi alır , rahatbir uyku sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri