Yün yorganlar için en sağlıklı temizleme yöntemi, organik kuru temizleme yöntemidir.
Temizleme işleminde dikkat etmeniz gereken nokta, yün yorganın yüksek sıcaklıkta yıkanmaması gerektiğidir. Yün yorganları yıkarken, topaklanmanın önüne geçebilmek için düşük sıcaklık tercih edilmelidir. Yorganlar hangi programda yıkanır sorusuna cevap olarak, narin ve hassas yıkama iyi bir seçenektir.
Teknolojik gelişmeler sayesinde kuru temizleme merkezlerinde, artık yorgan yıkama işlemleri de gerçekleştirilebiliyor. Tamamen dezenfekte olmalarını sağlayacak özellikteki makineler, ev ortamındaki yıkamaya göre kat kat başarılı sonuçlar çıkarıyor.
İnce yapıda ve yıkamaya uygun olan ürünleri bozmadan da olduğu gibi elde büyük çamaşır makinelerinde yıkayabilirsiniz. Yıkanarak yumuşacık hale gelmiş mis gibi kokan bir ürünün verdiği keyif ise tartışılmaz.
Öncelikli olarak kuru temizleme önerilir. Su ile yıkama seçeneğinde ise, ürün 30˚C sıcaklıkta, normal programda yıkanabilir. Yıkama sonrasında ise ürün mutlaka kurutma makinesinde iyice kurutulmalıdır. Ürünler ütülenmemelidir.
İlgili 39 soru bulundu
Yorganınızı makinede yıkadıktan sonra, bir diğer önemli konu da kurutma işlemi. Peki, yün yorgan kurutma makinesinde kurutulur mu? Cevap hayır!
Yorganı makineye yerleştirdikten sonra yıkama programını dikkatlice seçmek gerekiyor. Bazı yeni model çamaşır makinelerinde yün yıkama modu bulunurken bazılarında bu özellik yok. Yük yıkama özelliği yoksa hassas veya narin yıkama modunda yün yorganlarınızı yıkayabilirsiniz.
Eğer yünler uzun süre yıkanmazsa, kötü kokulara ve rahatsızlığa neden olacaktır. Yün yıkama işlemlerinin belirli zamanlarda kişilerce özenli olarak yapılması gerekiyor. Gündelik hayatta kullanılan yorgan ve yastıkların içerisinde yünler bulunuyor. Yünler insanların daha rahat edebilmesi için kullanılıyor.
Yün yorgan temizleme yöntemlerinden en sık kullanılanı elde yıkamadır. Bunun yanında dilerseniz yorganınızın kullanım talimatına göre çamaşır makinanızda da yıkayabilirsiniz. Genel olarak 30 derece sıcaklıkta yıkanan bu yorganları temiz tuttukça, her yıl rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Kuru temizleme, giysilerdeki kir, yağ ve diğer lekeleri su kullanmadan çıkaran bir işlemdir. Bu işlem, kir ve yağları çözen bir çözücü kullanılarak gerçekleştirilir. Kuru temizleme aynı zamanda giysilerdeki kırışıklıkların giderilmesine ve gelecekteki giysilerde oluşmalarının önlenmesine yardımcı olur.
Yün yorganların temizliğinde hem toz hem de sıvı deterjanlar tercih ediliyor olsa da maksimum temizlik için sıvı deterjanları kullanmanızın daha doğru olacağını söyleyebiliriz. Yünün su ile temas ettikten sonra sertleşen bir malzeme olması, yün yorgan temizliğinde yumuşatıcı kullanımını da zorunlu kılmaktadır.
Yün yıkarken köpük kalıntılarının önüne geçmek için çamaşır sodası yerine sıvı deterjan da kullanabilirsiniz. İyice yıkadığınız koyun yününü süzerek birkaç kez temiz suda durulamalısınız. Ardından suyu tamamen süzülen yünleri balkona sererek güneşte kurutabilirsiniz.
Yün yıkama sodasından biraz ekleyip elleriniz ve ayaklarınızla bastırarak yıkayın. Bu işlem için çamaşır sodası veya sıvı çamaşır deterjanı da kullanabilirsiniz. İyice yıkadıktan sonra yünleri süzün ve birkaç kez temiz suda durulayın. Ardından tamamen suyunu tamamen süzdürdükten sonra asarak kurutabilirsiniz.
Standart ölçüden daha geniş olan tek kişilik yorganlar için fazla yün kullanmak gerekebilir. 155x215 cm ölçüye sahip standart kışlık yorganlara 3-4 kg yün konulur. Bu miktar isteğe göre azaltılabilir ya da çoğaltılabilir. Portatif bir kullanım için 2-3 kg yün tek kişilik yorgan için idealdir.
Yün yorganlar, diğer yorgan türlerine göre daha az alerjik rahatsızlık yaratır. Toz akarlarına ve küfe karşı doğal olarak dirençlidirler, bu nedenle alerjisi veya astımı olan kişiler için harika bir seçenektir.
Yün yorganlar soğuk havalarda tercih edilen yorgan türleridir. Yün yorgan yıkama için yıkama öncesi etiketteki talimatlara uygun olarak elde yıkamanız önerilir. Yün yorganı makinede yıkamak isterseniz, soğuk su ve yün deterjanı kullanarak, düşük sıcaklıkta yıkamalısınız.
Yün Battaniye ve Yorgan Yıkama
Bu durumda öncelikli olarak banyo küveti soğuk su ile doldurulur. Yorgan bu suyun içinde 2 saat boyunca bekletilir. Ardından yünlüler için marketlerde satılan deterjandan 1,5 su bardağı kadar küvetin içine dökülür. Yıkama yaparken yorgan deterjanlı suyun içinde çevrilerek yıkanır.
Konusunda uzman kişilerin de belirtmiş olduğu gibi yün yorganların temizliği kuru temizleme ile kolayca yapılır. Bunun dışında, çamaşır makinesinde yıkama yöntemi de pratik bir uygulama olarak karşımıza çıkmaktadır.
Kurutma makinesine yüklemeden önce yorgan kurutma talimatını okuyun. Yünlü kurutma: Çamaşır makinesinde yıkanabilen yünlü çamaşırlar ve etiketinde kurutma makinesinde kurutulabilir ibaresi olan yünlü çamaşırları güvenle kurutmak için kullanın.
Makineye sığmayan yorganları elde bir leğenin içerisinde yada küvette yıkayabilirsiniz. Soğuk suyun içerisine yorganı basın ve 1 - 2 saat bekletin. Ardından suya, yünlü çamaşırlar için kullandığınız deterjandan ekleyin. Yorganı çevire çevire yıkayın.
Bir çamaşır makinesinde yastık, yorgan ve ceket yıkamak
En iyi kuruluğu elde etmek için yün programını kullanın. Çamaşır makinenizin şimdi bir yün programı varsa - orta sıcaklıkta uzun bir program seçin ve hafif, kabarık ve harika kokulu olmasını sağlayınız.
Kısa sürede kurumazsa, çekmesine de neden olur. - Ayrıca yün halıların kurutulması da zahmetlidir ve uzun sürer. Tam anlamıyla kurutulmadığında ise ev içerisinde kötü koku yayar. - Kuruması için açık alanda bırakılması ise güneş ışığını doğrudan alacağı için renk değişikliğinin olmasına neden olur.
Kurutma makinesinde kurutulması uygun olmayan çamaşırlar
Narin nakış işli kumaşlar, yünlü, ipekli çamaşırlar, hassas ve değerli kumaşlardan üretilmiş çamaşırlar, naylon çamaşırlar ve tül perdeler kurutma makinesinde kurutulmaya uygun değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri