Yün kendi doğal yapısı ile antibakteriyel ve antimikrobiyal özelliktedir. Yataktaki toz akarları ve diğer alerjenlerin üremesini önler. Bu özelliklerle, astım ve alerji gibi solunum sorunları olan kişiler yün yorgan kullanabilir. Yün doğal bir dolgu malzemesi olduğu için çevre dostudur.
Koyunlar ilkbaharda otlarken yünleri yabani otlara takılır ve bitki özsularını kendi yüzündeki lanolin adı verilen yağ ile harmanlar. İşte bu yağ bitki sularıyla buluşunca eklem ağrılarına şifa olur, akciğeri yumuşatır.
Yün'ün Faydaları 1) Koyun yünü sinyal ve radyasyon emicidir. Evimizde yoğun kullandığımız, cep telefonu, modem, kumanda gibi elektronik cihazların yaydığı radyasyonu emerek vücudumuza zarar vermesine mani olur yün. Bunun için bilhassa yorgan, yastık ve döşeğimizin koyun yününden olmasına itina göstermeliyiz.
Teri çabucak kurutan yün yastıklar, uyurken rahatsız olmanızı engeller. Aynı zamanda uzun ömürlü olmasıyla bilinen yün yastık çeşitleri, zamanla sertleşmeyerek daima yumuşak kalır. Alerji yapmayan yapısı ile her türlü cilt tipinin kullanabileceği yün yastık çeşitleri, sağlıklı bir uyku uyumanıza yardımcı olur.
İlgili 18 soru bulundu
Sırt, eklem, kas, bel, boyun ağrılarındaağrıyan bölgeye konulduğunda ağrıyı giderici etkisi vardır. Vücuttaki negatif enerjiyi alır , rahatbir uyku sağlar.
Kaliteli, doğal ve gerçek bir yününe dokunduğunuzda o kadifemsi yumuşaklığı hissedersiniz. Doğal yünden üretilen ürünler yumuşacık olmasının yanı sıra çok hafiftir. Sizi en soğuk havalarda bile sıcacık tutmasına rağmen üstünüzde ağırlık yapmaz. Teniniz adeta ikinci bir ten gibi sarıp sarmalar.
Termal stabilite özelliği sayesinde vücudumuzda bakteri üremesini ve kokuyu engelleyen yün, sadece günlük kıyafetlerde değil spor‐atletik kumaşlarda da kullanılıyor. Bu doğal avantajlarıyla da hem tüketiciler hem de üreticiler açısından giderek daha kıymetli bir ham maddeye dönüşüyor.
Saf yünün içerisindeki lanolin ile öksürüğü keser .
Ayrıca yaz aylarında da vücudu terletmeme özelliğine sahiptir. İçerisinde herhangi bir toksik madde ya da kimyasal barındırmaz. Yün içerisindeki minik kıllar ve lanolin denilen madde sayesinde herhangi bir mikrop oluşumunu engeller. Böylece son derece sağlıklı ve hijyenik bir kullanım sunar.
Daha yaşlı hayvanlarda yün sertleşmeye başlar. Yün denilince akla koyun yünü gelir. Tiftik keçisinin (Angora) yünü de çok kıymetlidir.
Yünlerin çıkarılma işlemleri yapılarak çamaşır makinesi içerisine atılabilir. Kullanılacak olan soda veya deterjan yünlerin daha temiz ve yumuşak olmasını sağlayacaktır. Her ne kadar çamaşır makinesi kullanılsa da, yünlerin bir süre havalandırılması temizlik işlemleri için önemlidir.
Yıkanmamış Yünün Faydaları
-Soğuk algınlığı ve ateş şikayetlerinde rahatlatıcı etkisi vardır. -Öksürüğe iyi gelir ve balgamın kolayca atılmasını sağlar.
Uzmanlar, yün ve tüyden yapılmış yatak, yorgan, halı gibi eşyaların astım krizlerini tetiklediğine dikkat çekti. Astımın irsi bir hastalık olduğunu belirten Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Dr. Fulya Gürkan, "Alerjik kişilerde astım riski alerjik olmayanlara göre 20 kat daha fazladır.
Saf yün, pnömoni (zatürre), bronşit, astım ve diğer akciğer rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılmaktadır.
“. 3. Organik Yataklar; sağlık koşulları için en elverişli yataklardır denilebilir. Bu yataklarda kullanılan at kılı, Hindistan cevizi kabuğu lifi, pamuk gibi malzemeler nedeniyle sağlık açısından tamamen doğal koşullar oluşmaktadır. Malzemelerinin dayanıklılığı sayesinde de uzun süreli kullanım için uygundur.
Ürünü havalandırmak için vücudunuzdan çıkardığınızda sıcaklık farklı olmaması için, ürünü kullandığınız bölgeye ince bir havlu koyunuz. Sırta ve göğüsü konulduğunda geçmeyen öksürük karşı çok etkili bir şifadır. Balgam atmada etkilidir.
Bolca su, sıcak çay ve ballı limonlu su için. Kuru öksürük durumunda boğazı nemli tutmak boğazı rahatlatır ve kuru öksürüğü ortadan kaldırabilir. Antibakteriyel özelliğe sahip olan bal'da boğazı kaplayarak oluşan tahrişi azaltmaya yardım eder.
Yün yıkarken soda kullanıyorlar. Soda kimyasal madde olduğu için yünü sertleştirir ve ömrünü kısaltır. Yünü sadece kaya tuzu dediğimiz tuz ile yıkarlarsa eğer daha ömrü uzun olur ve daha yumuşak ve temiz olur' dedi.
Yün elyafı keratin denilen bir çeşit protein olup, 5 ile 12 adet daha ince elyafın birbirine bitişik olarak epidermden çıkması ile meydana gelmektedir. Yün elyafının hemen dibinde yağ ve ter bezleri vardır. Bir koyunun derisinde santimetrekarede 4000 ile 10.000 arasında tüy vardır.
Kazan kapasitesinin yarısı kadar ağırlığa sahip yünü bir ölçek çamaşır deterjanı ile makinede kolayca yıkayabilirsiniz. Yün yıkama deterjanını ekledikten sonra makineyi yün programında düşük sıcaklıkta çalıştırmalısınız. Makinede yıkanan yünleri banyoda iyice süzüldükten sonra balkona serip kurutabilirsiniz.
Sağlıklı ve uzun ömürlü olması için yılda bir defa yıkanıp yün çubuklarıyla çırpılması gerektiğini vurgulayan Ayaz; “Koyunyünü kırkıldıktan sonra yıkanacak, yıkandıktan sonra yünün 50-60 sene ömrü var ama yastık yorgan gibi eşyaların yapımında kullanılan yünlerin sene de bir defa da olsa açılıp yıkanması lazım.
SAĞLIKLI YAŞAM ÜRÜN ÖZELLİKLERİ Medikal koyun postu diz bandajı, romatizma ve eklem ağrılarını doğal yolla tedavi eder! Dizinizi yazın serin, kışın sıcak tutarak ısı farklılıklarından ya da hava değişiminden kaynaklı diz ağrılarını engeller. Yumuşacık merinos yünleri sayesinde dizinizi dış etkenlerden korur.
Yün bazı memelilerden (özellikle koyun, keçi, deve, lama, ada tavşanı) elde edilen hayvansal kıl kökenli doğal bir elyaf türü. Sıcak tuttuğu için battaniye ve kışlık giysilerin üretiminde kullanılır. Yün elyafı koyundan genellikle canlı hayvanlardan kırkılmak suretiyle olmak üzere değişik yöntemlerle elde edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri