Türkiye'de uluslararası ehliyet Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 80. maddesi gereğince Türkiye Turing Otomobil Kurumu'ndan alınır. Uluslararası ehliyete sahip olmak için sağlanması gereken tek şart, gidilen ülkede daimî olarak kalmamak, yalnızca turist olarak bulunmaktır.
Sadece 15 TL karşılığında edinebileceğiniz yeni ehliyetlerle, yaklaşık 450 TL civarındaki uluslararası ehliyet ücretini artık ödemek zorunda değilsiniz. Yeni ehliyetler 84 ülkede geçerli olduğundan dolayı, bu 84 ülkede ayrıca bir uluslararası sürücü belgesine ihtiyacınız olmayacak.
Sürücülerin yurtdışında resmi olarak araç kullanması için sahip olması gereken ehliyet türüne Uluslararası Sürücü Belgesi denir. Uluslararası ehliyete sahipseniz kullanacağınız ülkede sadece turistik amaç ile bulunmanız gerekiyor. Bu sürücü belgesini almak için ise Türkiye Turing Otomobil Kurumu'na başvurmanız gerekir.
Ehliyetlerimiz 6 ay boyunca yurt dışında geçerli. Eğer 6 ay'dan daha uzun bir süre yurt dışında kalacaksak, ya Türkiye'ye giriş çıkış yapıyoruz ya da bulunduğumuz ülkenin ehliyeti ile ehliyetimizi değiştiriyoruz.
Türk ehliyetinizle yurt dışında araç kullanmak istiyorsanız, Uluslararası Sürücü Belgesi (Uluslararası Ehliyet) edinmeniz önemlidir. Uluslararası Sürücü Belgesi, Türkçe ve İngilizce olarak düzenlenmiş bir belgedir ve Türk ehliyetinizi yurt dışında geçerli hale getirir.
İlgili 35 soru bulundu
SINAVSIZ OLARAK EHLİYET ALMAK KESİNLİKLE YASALARA AYKIRIDIR, SUÇTUR VE MÜMKÜN DEĞİLDİR.
AB üyesi olmayan ülkelerden alınan ehliyetler Almanya'da yalnızca altı ay geçerlidir. Bu, yalnızca ikametinizin ilk altı ayı boyunca kendi ülkenizden aldığınız ehliyetle Almanya'da araç kullanmanıza izin verildiği anlamına gelir. Altı aylık süre, Almanya'da ikamet kaydınızı yaptırmanızla başlar.
Eski tip ehliyetlerini yeni tip ehliyet ile değiştirmek isteyen araç sürücülerinin ödemeleri gereken ücret 15 TL olmaktadır. Yeni tip ehliyetlerini yenilemek isteyen sürücülerin ise 769 TL ödeme yapmaları gerekmektedir.
Yeni ehliyetler 84 ülkede geçerli. Geçerlilik bakımından her iki ehliyet türü arasında fark yok. 6 aydan fazla kalmanız durumunda o ülkede tekrar sınava girmek zorundasınız.
İç hat seferlerinde üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası bulunan ehliyetinizi kimlik belgesi yerine kullanabilirsiniz. Dış hat seferlerinde ise sadece nüfus cüzdanınızı ya da pasaportunuzu kimlik belgesi olarak kullanabilirsiniz.
Türk sürücü belgesiyle araç kullanım süresi bulunulan ülke mevzuatına göre farklılık göstermektedir. Karayolu Trafiği Konvansiyonuna üye olmayan ülkelerde araç kullanılabilmesi için Türkiye Ülkeler Turing ve Otomobilciler Kurumu tarafından verilen "Uluslararası Sürücü Belgesi" alınması gerekmektedir.
Mesleki becerilerinizi onaylayan bir sertifika. Kod 95, bir uluslararası nakliye şirketinde çalışmak için zorunlu belgelerden biridir. Böyle bir belgeyi elde etmek için kısa veya uzun kursu tamamlamanız gerekir. Mark'ın Varşova'daki sürücü kursu, Avrupa KOD 95'i almak için mükemmeldir.
Belgenin geçerliliği düzenlendiği tarihten itibaren 1 yıldır. Bu sebeple ibraz edilen sürücü belgesinin de en az 1 yıl geçerliliği olması istenir. Devletin mali mevzuatına göre, Uluslararası Sürücü Belgesinin harç tutarları her sene başında yeniden düzenlenmektedir.
Uluslararası ehliyet başvurusu için gerekli belgeleri 1 günde toplayıp randevu alabilirsiniz. Başvurunuzu yaptıktan sonra ise en geç 15 gün içerisinde, yeni ehliyetiniz, ibraz ettiğiniz adrese gönderilmiş olur.
Yani sürücü belgenizin geçerliği 10 yıl olacak. 10 yıl sonra tekrar sağlık raporu alıp, harç ve değerli kağıt ücretlerini ödeyerek sürücü belgenizi değiştirmeniz gerekecektir.
Kanada'da ehliyet almak hiç kolay değil. Sürücülerin, direksiyon sınavı için hazırlanan bu parkuru hatasız bitirmeleri isteniyor.
Avrupa ülkeleriyle yapılan Viyana Antlaşması'na göre, artık çipli ehliyetiniz (uluslararası ehliyet de hala geçerli ama çok masraflı olduğundan tercih edilmiyor), Schengen vizeniz ve uluslararası geçerliliği olan trafik sigortanız (green card) ile yurt dışına çıkış yapabiliyorsunuz.
A sınıfı ehliyet: Bu ehliyet türü, motosikletleri kullanmak için gereklidir. Bu ehliyet sınıfı, 24 yaşından büyükler için geçerlidir. Ancak, A2 sınıfı ehliyeti olanlar, 20 yaşından itibaren A sınıfı ehliyet alabilirler.
2023 yılında B sınıfı ehliyet harç ücreti 1.116 Tl'den 2.489 TL'ye yükseldi. B sınıfı ehliyet sahibi olmak isteyen vatandaşlar toplam da 10.000 TL'den fazla ödeyecek. A sınıfı ehliyet harcı ise 370 TL'den 825,87 TL'ye çıkarıldı.
2023 ehliyet fiyatları için maliyeye ödenen ehliyet yani sürücü belgesi harç ücretleri 13 Temmuz 2023'te Resmi Gazete'de yayınlanan karara göre şu şekilde: A sınıfı sürücü belgeleri (A1 ve A2 dahil): 825,70 TL. B sınıfı sürücü belgeleri: 2.489,90 TL. F ve H sınıfı sürücü belgeleri: 825,70 TL.
A, A1, A2 ve F sınıfları ehliyet ücreti
Bugün itibariyle A, A1, A2 ve F sınıfı ehliyet için toplamda 1594 lira ödenirken, eğer yeniden değerleme oranı kadar zam yapılırsa rakam 2 bin 525 liraya kadar çıkabilir.
Suriyeliler Ehliyet Alabilir mi? Türkiye'de geçerli bir sürücü belgesine sahip olmayan ve araç kullanmak isteyen Suriyeliler, Türkiye'deki herhangi bir sürücü kursuna kaydolup gerekli eğitimleri aldıktan sonra Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen sınavlara girerek ehliyet sahibi olabilir.
Ama iyi haber şu ki, Almanya'da da araba kiralayabilirsiniz. Almanya'da araç kiralamak için ihtiyacınız olan önemli belgeler, sürücü belgeniz ve pasaportunuz. Birçok araba kiralama şirketi, onlardan araba kiralarken sizden ehliyet ve pasaport isticektir . Bunlar istenilen en önemli 2 belgedir.
Evet, ABD ehliyeti Türkiye'de 6 ay boyunca geçerlidir. Ancak uluslararası sürücü belgenizin de yanınızda bulunması şarttır. Türk Vatandaşı Amerika'da Ehliyet Alabilir mi?
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri