Yani, yurt dışından satın alınan ve IMEI numarasına sahip cep telefonu gibi cihazların 120 gün içerisinde BTK sistemi üzerinden, satın alan kişinin pasaportunun üzerine kayıt ettirilmesi gerekiyor.
Cevap: Kendi hattınızın takılı olduğu telefon haricinde bir adet telefon getirebiliyorsunuz. Bir sonraki hakkınız üç sene sonra doğuyor. Hakkınız olmaması halinde getirirseniz Gümrük Muhafaza Ekipleri tarafından ürün ambara alınıyor.
Yurtdışından getirilen cihazların 120 gün kayıt yaptırmadan kullanılabilmektedir. Cihaz 120 gün içinde kayıt edilmemesi durumunda iletişime kapatılmaktadır.
Dolayısıyla kaydı olmadığı için kapanan telefon sadece IMEİ kaydı yapıldıktan sonra açılmaktadır. Ancak BTK tarafından yurtdışından gelen telefonların kullanım hakkı her yılbaşında 120 gün (4 ay) olarak sıfırlanır.
Aynı yıl içinde birden fazla cihaz için IMEI kayıt işlemi yapabilir miyim? Hayir. 2 yıl içinde sadece 1 kez cihaz kayıt işlemi yapabilirsiniz. Yurt dışından getirdiğim cihazın IMEI kayıt işlemini nasıl yapabilirim?
İlgili 39 soru bulundu
IMEI İşlemleri
Yurt dışından yanımda getirdiğim cihaz için ne kadar sürede IMEI kaydı yaptırmalıyım? Cihaz yurt dışından Türkiye'ye giriş yaptıktan sonra, en geç 120 gün içerisinde kayıt işlemini yaptırmanız gerekir. 120 gün geçtikten sonra yapacağınız başvurular kabul edilmemektedir.
1 pasaporta 2 telefon kaydetmek mümkündür ancak bunun için iki kayıt arasında 3 yıl geçmesi gerekmektedir.
Belirtilen 120 günlük kullanım süresi içinde kayıt altına alınmayan cihazlar açısından, salgın da dikkate alınarak yurda giriş tarihinden geçerli olmak üzere 365 gün içinde kayıt yaptırma ve yeniden kullanıma açtırma olanağı sağlanmış oldu.
Yurtdışından getirilen telefonlar, Türkiye'ye girdiği anda gümrükte kayıt altına alınır. Bu işlem, telefonun pasaportu ibraz edilerek gerçekleştirilir. Pasaport ibraz edildiğinde, telefonun IMEI numarası kayıt altına alınır ve telefon kullanıma açılır.
Ancak sürenin 120 günü aşması durumunda cihaz kullanıma kapatılıyor. Yani, yurt dışından satın alınan ve IMEI numarasına sahip cep telefonu gibi cihazların 120 gün içerisinde BTK sistemi üzerinden, satın alan kişinin pasaportunun üzerine kayıt ettirilmesi gerekiyor.
1 Ocak 2024'ten itibaren 1 yıl kesintisiz sinyal alınamayan telefonların IMEI kaydı silinecek. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından hazırlanan "Elektronik Kimlik Bilgisini Haiz Cihazların Kayıt Altına Alınmasına Dair Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına İlişkin Tebliğ" Resmi Gazete'de yayımlandı.
Kayıt başvurusundan sonra cihazın kayıt edilip edilmediğini nasıl öğrenebilirim? Cihazın kayıtlı olup olmadığı; e-Devlet kapısı üzerinden ( https://www.turkiye.gov.tr/imei-sorgulama) veya BTK Bilgi ve İhbar Merkezi (Tüketici İletişim Merkezi-120) aranarak öğrenilebilmektedir.
Kayıt Sonrası Kullanım. 1-2 gün bekledikten sonra e-devlet üzerinde yaptığınız kaydı kontrol edin. Kayıt başarılı ise artık yurt dışı telefonunuzu rahatça Türkiye'de kullanabilirsiniz. Telefonu 3 yıl kayıt yaptıran kişi kim ise onun kullanması lazım. 3 yıldan sonra telefonu istediğiniz kişiye satabilirsiniz.
Ticaret Bakanlığı Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğünce, 30 Mayıs 2019 tarihinde getirilen düzenleme kapsamında süre iki yıldan üç yıla çıkarılmış ve yurt dışından getirilen telefonlar için "yolcunun kimlik numarasına kayıtlı hatlarla kullanılma şartı” da eklendi.
Son tahlilde durum şudur: 30 Mayıs'tan bu yana pasaport sahibi, adına kayıt harcı ödenecek olan kişi, hattın ait olduğu kişi ve dolayısıyla telefonu kullanacak olan artık aynı kişi olması gerekiyor.
Tek pasaporta 2 telefon kaydetmek teknik olarak aynı model cihazlar için uygulanabiliyor. Fakat bu durum yasal olmamakla beraber uygulanması dahilinde ceza uygulanmasına neden olabilir.
YURT DIŞI TELEFON KAYIT ÜCRETİ NE KADAR? 2023 yılında IMEI kayıt ücreti 2 bin 732 TL'den 6 bin 91 TL'ye çıkarılmıştı. Bu ücret 7 Temmuz 2023 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla birlikte 20 bin TL'ye yükseltildi.
IMEI kayıt işlemlerinin yapılması ile yurt dışından alınan telefonları ülkemizde kullanmaya devam edebilirsiniz. Kayıt edilmemiş telefonların ülkeye girişiyle birlikte tanımlanan kullanım süresi 120 gündür. Bu süre dolduğunda kullanıcıların IMEI kaydı yaptırması gerekir.
Yurt dışından gelen telefon modelini pasaport olmadan kayıt yaptırmak da mümkün. Ancak bu imkân; Gürcistan, Ukrayna ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti için geçerli.
Pasaportsuz IMEI kaydı nasıl yapılır 🛂
kimlik kartıyla giriş - çıkış yapılabilen bir yerden telefonu aldıysanız, IMEI kaydı için pasaporta ihtiyacınız yok. Kimlik kartınızla da IMEI kayıt işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Dikkat edilmesi gerekenler; - 2023 yılı için güncel kayıt ücreti 6.090 TL - Kayıt yapmak için son 1 yıl içinde yurtdışına çıkış ve yurda giriş yapmış olmanız gerekiyor.
Posta yolu ile ülkeye gelecek olan cihazların kaydı maalesef yapılmamaktadır. Cihaz kaydı için pasaporta sahip olmanız gerektiğini de unutmayın. Eğer yurt dışından alacağınız telefonu uzun yıllar kullanmak istiyorsanız ve satmak gibi bir niyetiniz yok ise, yurt dışından telefon almak mantıklı gelebilir.
Yurt dışından telefon getirip kullanmak artık hiç cazip değil…İşte yeni 2023 IMEI Kayıt Ücreti hakkında detaylar! Hayir. 2 yıl içinde sadece 1 kez cihaz kayıt işlemi yapabilirsiniz.
Başkasının pasaportuna telefon kaydettirme, mantıklı bir işlem olarak gözükmemektedir. BTK; cep telefonunun ismi kayıtlı olan kişinin dışında başkaları tarafından kullanıldığını tespit ederse, telefonu şebeke erişimine kapatabilir.
Yani yurt dışından getirilen bir akıllı telefonun Türkiye'de kayıtlı hâle getirilmesi için yapılması gereken ödeme. Bilenleriniz vardır; bu tutar, 2023'ün başında 6.091 TL idi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, aldığı bir karar ile bu tutarın 20 bin TL'ye yükseltilmesine karar vermişti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri