Arapça kökenli bir sözcük olan cemal, hem letafet hem de yüz güzelliği anlamına gelir. Tasavvufta ise Allah'ın sıfatlarıyla varlık alemine tecelli etmesi manasında kullanılır. Divan şairleri de sevgilinin yüzünün güzelliğini övmek için sıklıkla cemal kelimesini kullanmıştır.
Genel olarak fazlalık, üstünlük, lutuf ve ihsan anlamına gelen, özellikle de Allah'ın çok yönlü lutuf ve keremini ifade eden bir terim.
Cemâl; lügatte güzel olmak, güzel şekil ve sûret demektir. Ayrıca, herkesin bildiği renk güzelliği ve yumuşaklık anlamina geldiği gibi, her uzvun mizaç ve yaratılışına uygun olan hüküm üzerine olması manasına da gelir. Cemâlullah; cemâl-i hakiki, cemâl-i mutlak, cemâli hak ve cemâl-i ahadiyet şeklinde de ifade edilir.
Gülcemal İsminin Anlamı Nedir? Gülcemal, yüz güzelliği anlamına gelir. Osmanlı döneminde bu kelime hem somut hem de soyut anlamında kullanılmıştır. Şairler ve mesnevi yazarları Allah'ın yarattıklarını övmek için eserlerinde gülcemal kelimesine yer vermiştir.
Yüz güzelliği, güzel yüz. Allah'ın lütfedici sıfatlarının bütünü ve bu sıfatlarının gereği olarak güzellik ve rahmetle tecellisi.
İlgili 40 soru bulundu
1. Nur yüzlü, parlak ve güzel yüzlü. 3. Cemal ve Nur isimleri ayrı ayrı Kuran'da geçmektedir. Bkz: Nahl 6 ve Nur suresi.
Sevgilinin çehresindeki saflık, duruluk ve letafet.
Cemal, Cenâb-ı Hakk'ın isim ve sıfatlarının cüzlerde ve fertlerdeki tecellisidir. Allah Zat ve sıfat noktasından nihayetsiz azamet ve kibriya sahibi olduğu için, hiçbir mahlûk O'nun büyüklüğünü idrak edemez. İsim ve sıfatlarının küçük bir model olarak cüzlerde ve fertlerde tecelli etmesine "cemalî tecelli" deniliyor.
Kelime olarak 'cemal' güzellik, 'celal' ise yücelik, öfke ve hiddet demektir. Cemal tecellisi Allah'ın güzellik ve rahmetini göstermesi; celal ise, kahredici yönünün öne çıkarmasıdır. Biz beşer olarak cemalden hoşlanır, celalden dolayı üzülürüz. Ama dünya var olduğundan beri celal ve cemal vardır ve iç içedir.
Cemal-i İlahî, Allah'ın zatının güzelliği demektir.
Özellikle hem anlamı hem de İslami açıdan öne çıkan değerli isimler içerisinde gelmektedir.
Arapça kökenli bir sözcük olan Kemal, toplumda bilinen en yaygın erkek çocuğu isimleri arasındadır. Bu ismin içeriği anlam "olgunluk" demektir. Kemal ismi ile ifade edilen olgunluk, insanın ulaşabileceği en üst mertebedir.
Allah'ın kahr ve gazabına delâlet eden isim ve sıfatlarını celâl, lutuf ve rızâsına delâlet eden isim ve sıfatlarını da cemâl tabiriyle ifade ederler.
Allah, Celil, Aziz, Azim, Kahhar, Müntakim, Cebbar, Kuddus, Kadim, Kayyum, Fert, Mümit, Hakem, Adl, Halık, Bari, Fatır, Deyyan gibi isimler celallî isimlerdir. Bu manalar doğrultusunda başka isimleri bulabilirsiniz.
Arapça kökenli bir sözcük olan Cemal ismi genellikle Celal ile birlikte kullanılır. Bu ismin sözlük anlamı yüz güzelliğidir. Ancak tasavvufta daha çok Allah'ın tüm sıfatları ve lütufları ile tecelli etmesi anlamında kullanılır.
Sözlükte “azamet sahibi ve yüce olmak” anlamındaki celâl ile “cömert ve merhametli, asil ve şerefli olmak” mânasındaki keremden türeyen ikrâm kelimelerinin başına zû (sahip) getirilmesiyle meydana gelen bir terkip olup “azamet ve kerem sahibi” demektir.
Celal ismi Allah'ın isimlerinden birisidir ve Kur'an-ı Kerim'de geçmektedir. Celal ismini koymak caizdir.
Yaratılıştan güzel olmak, kişinin huyu güzel olmak. Ayrıca kadınların güzelliğini dile getirmek için de kullanılır.
Göster Cemâlin Şem'ini | Yahya Soyyiğit / Veysel Dalsaldı | Hüseynî İlâhi - YouTube.
Cemal, güzellik demektir, “Cemîl” ise güzel manasına gelir ve Cenâb-ı Hakk'ın bir ismidir.
Arapçadan dilimize geçmiş olan Nur isminin Türk Dil Kurumu sözlüğündeki anlamı aşağıda belirtilmiştir: - Aydınlık, parıltı. - İlahi güç tarafından gönderildiği düşünülen ve inanılan parlaklık. - Kur´an-ı Kerim.
Sözlükte “belirmek, ortaya çıkmak, görünmek; belirti, görüntü” anlamındaki tecellî tasavvuf terimi olarak “sâlikin kalbine doğan ledünnî bilgiler ve nurlar” demektir.
Kemâl ve kâmil, özellikle Gazzâlî'den sonra önemli kavramları ifade eden tasavvuf terimleri haline gelmiştir. Gazzâlî'ye göre “kusursuz ve noksansız olmak” mânasındaki hakiki ve mutlak kemâl Allah'a hastır. Kemâl ilâhî bir sıfattır; adalet ve ilim sıfatları gibi kemâl sıfatına da sahip olunması arzu edilir.
İsmin çoğulu olan esmâ ile “güzel, en güzel” anlamındaki hüsnâ kelimelerinden oluşan esmâ-i hüsnâ (el-esmâü'l-hüsnâ) terkibi naslarda Allah'a nisbet edilen isimleri ifade eder. Sadece Kur'an'da geçen ilâhî isimler 100'den fazladır; muhtelif hadislerde Allah'a nisbet edilen başka isimler de mevcuttur.
Ömer ismi, canlı olmak, hayat anlamlarına gelmektedir. Aynı zamanda yaşayış manasında kullanılmaktadır. Arapça kökenli bir sözcük olan Ömer Arap, Fars ve Türk toplumlarında sıklıkla kullanılmaktadır. Ömer ismi, adaleti temsil etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri